Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › instalacija Ubuntu 8.10
- This topic has 10 odgovora, 7 glasova, and was last updated 16 years, 9 months ranije by
janosh78.
-
AutorČlanci
-
19. februar 2009. u 7:49 pm #10785
janosh78
Učesnikdobro vece Linux-ovci, odmah da kazem da sam totalni laik u ovom svetu tako da mi nemojte zameriti ako postavim i neko smesno pitanje, imam problem sa instalacijom Ubuntu 8.10, radi se o sledecem sa neta sam skinuo Ubuntu 8.04 (dvd 3,71gb), probao ga i svideo mi se ali nikako nemogu da konfigurisem ADSL internet, u vecini slucajeva na forumima sam dobio odgovor da treba da instaliram Ubuntu 8.10 i sve ce samo da radi, skinuo sam i verziju 8.10 (cd 699mb) sa zvanicnog sajta i to 2 puta ali mi instalacija stigne do pola otprilike i tu stane i izbaci greske, neznam u cemu je problem HD na kome hocu da instaliram je obrisan i neparticionisan, verziju 8.04 sam instalirao bez problema ali neznam zasto ovo nece, prvo sam mislio da je bilo greske prilikom download-a pa sam ga ponovo skinuo i narezao, cd je butabilan nije ni to problem.. stvarno neznam u cemu je fora, molim vas za pomoc!
hvala
19. februar 2009. u 7:58 pm #76013RiSK
UčesnikUfff… Moze da bude mnogo toga. Za pocetak bi bilo korisno da preneses koju gresku javlja instaler i sta se tacno desava.
Inace, ako te ne mrzi da skidas isto jos jedanput i ako mozes da prezivis bez fensi GUI instalera, mozes okusati srecu sa ‘alternate CD’ varijantom. Meni je on uvek prirodniji izbor za instalaciju od live verzije.
19. februar 2009. u 8:10 pm #76014janosh78
Učesnikdruze ja stvarno neznam sta je fensi GUI instaler, a mozes li mi malo pojasniti alternate CD varijantu, sada cu ponovo pokrenuti instalaciju pa cu tacno videti sta prijavljuje i pisem ovde, ne vidim svrhu da skidam live CD ponovo tako mogu do besvesti vec sam 2 puta to ucinio, a i nebi trebalo da tu bude greska jer je to image file, zar ne?
19. februar 2009. u 8:15 pm #76015Žarko Mihajlović
Učesnik… ali mi instalacija stigne do pola otprilike i tu stane i izbaci greske…
Moraš tačno da navedeš koje greške. Šta tačno javlja, od reči do reči. Najbolje je po sistemu kopiraj i nalepi ili da priložiš snimak ekrana.
19. februar 2009. u 8:16 pm #76016burga
UčesnikNije bitno za GUI (ali čisto da ne bi ostao uskraćen za odgovor GUI je grafičko okruženje, neki od nas koji su malo duže sa Linuksom više vole da ga instaliraju (i koriste) iz konzole, gde imaš veći pregled i veću kontrolu).
Ako ti instalacija pukne na pola, nemoj ni da pokušavaš da instaliraš, sigurno da nećeš uspeti. Pokušaj da skineš ISO fajl sa nekog od ogledala (mirora), imaš ih dosta na http://www.ubuntu.com/getubuntu/download, samo u padajućem meniju izaberi neku od relativno bliskih zemalja – Mađarsku, Hrvatsku, Austriju, Nemačku, Holandiju (iako nisu geografski bliske, većina Internet saobraćaja ide preko poslednje tri) i probaj. Kada skineš ceo disk i narežeš, pa kad ga ubaciš u CD drajv, u istom meniju u kome si izabrao da ga „instaliraš ili isprobaš“ prvo izaberi opciju da verifikuješ sadržaj diska. Ako ima nekih grešaka prilikom skidanja ili rezanja obavestiće te, pa da ni ne pokušavaš instalaciju.
19. februar 2009. u 8:22 pm #76017kosmi
UčesnikJesi li probao da čekiraš neku od onih opcija: acpi=of, noapic, nolapic? Kod nekih čipsetova,
mora nešto od ovoga, kao workaround… Ako nisi, idi na F6 pa čekiraj.19. februar 2009. u 8:32 pm #76018janosh78
Učesnikkao prvo moram vam reci da sam odusevljen brzinom vasih odgovora ako mi vi ne pomognete onda stvarno neznam sta cu, sa navedenog sajta sam vec 2 puta skinuo image file, taj live cd, prvi pu preko nemaca a drugi put preko hrvata, posle par pokusaja neuspele instalacije sam odradio i proveru CD-a i opoet mi je prijavio greske, kao sto sam u prethodnoj poruci napisao ponovio sam sada pokusaj instalacije i evo sta dobijem na monitoru, crni ekran bela slova pise sledece:
[117.716474] Buffer I/O error on device sr0 logical block 178943
i to se ponavlja non stop jedno ispod drugog sa tom razlikom sto se cifre u zagradi menjaju i zadnji sestocifreni broj…tekst ostaje isti, da li je problem u CD-u ili je neshto drugo u pitanju, moze li se sa jos nekog mesta skinuti taj live CD, nisam napomenuo da nakon boot-a sa CD-a izaberem jezik i nakon toga od ponudjenih opcija izaberm install ubuntu, bar sam tako radio sa verzijom 8.04 nadam se da tu nije greska…
19. februar 2009. u 8:42 pm #76019kosmi
UčesnikKo što rekoh probaj ono na F6 prvo? Inače bilo bi dobro da nekako možeš da proveriš disk iz nekog linuxa npr. sa:
[code]md5sum -c md5sum.txt|grep FAILED[/code]ako to prođe i ne izbaci ništa disk je dobar, u suprotnom bacaj i skidaj drugi image.
19. februar 2009. u 8:46 pm #76020LINUSER
UčesnikMožda pomogne:
https://answers.launchpad.net/ubuntu/+question/1081119. februar 2009. u 9:04 pm #76021 -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.