Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Instalacija treceg OSa – Suse, posle xp i slackware.
- This topic has 15 одговора, 7 гласова, and was last updated 20 years, 10 months раније by
LYb.
-
АуторЧланци
-
8. октобар 2005. у 2:31 am #6287
Minister
УчесникPozdrav ljudi,
Ako mozete da mi pomognete…Hteo bih da dodam jos jedan linux – Suse9.3 uz mogucnost izbora sva 3 osa pri bootu.Sada imam win i slackware 10.1. Instalirao bih ga na zadnju particiju od 40 gb koja je sada / za slack (riserfs) (a ispred nje je 1 gb swap, koji izgleda mogu da koristim u oba lina;)). E sada, da li resize pa kreiranje jos 1-2 ili instal na istu particiju, ili nesto trece, pametnije..
Hvala!8. октобар 2005. у 8:22 am #35626LYb
УчесникResize, naravno. Instalacija na istu particiju nikako nece ici.
8. октобар 2005. у 10:19 am #35627Minister
УчесникHvala. Ovu od 40 gb cu podeliti na 2 od po ~20, btw, kojim programom osim PM-a mogu to da uradim?
Jos me zanima, sta da radim sa mount pointima? Suse trazi / mount piont, koji vec koristi slack.8. октобар 2005. у 12:04 pm #35628bobobob
УчесникSto se tice programa fdisk i cfdisk, a sto se tice mount pointa svaki linux koristi drugacije tj. kada dignes slackware on ima svoj mount point za neku particiju u tvom slucaju /, kada dignes suse ista ta particija moze imati bilo koji mount point(/..bilo sta) tj. sve sem / (ne moze biti ista root particija za dve distribucije)….
8. октобар 2005. у 4:10 pm #35629Minister
УчесникHvala, to sam razumeo.
Instalirao sam suse i zeleo da pregazim mbr sa slakovim lilom, lepsim grubom – za suse i win radi, ali ne vidim kako bi startovao slack – nema ga u listi.8. октобар 2005. у 4:28 pm #35630bobobob
УчесникMoras da editujes grub meni, kod mene na ubuntu to ide ovako:
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
na kraju ovog fajla dodas nesto ovakotitle Slackware, kernel *ovde stavis verziju kernela*
root (hd0,0) *ovo menjas u zavisnosti na kojoj particiji ti je slack-ovo je prva particija tj. /dev/hda1 , sledeca je 0,1 itd*
kernel /boot/vmlinuz-*verzija kernela* root=/dev/hda1 ro quiet splash
savedefault
boot8. октобар 2005. у 5:39 pm #35631Doole
УчесникMoras da editujes grub meni, kod mene na ubuntu to ide ovako:
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
na kraju ovog fajla dodas nesto ovakotitle Slackware, kernel *ovde stavis verziju kernela*
root (hd0,0) *ovo menjas u zavisnosti na kojoj particiji ti je slack-ovo je prva particija tj. /dev/hda1 , sledeca je 0,1 itd*
kernel /boot/vmlinuz-*verzija kernela* root=/dev/hda1 ro quiet splash
savedefault
bootsavedefault i boot mu ne trebaju
8. октобар 2005. у 7:04 pm #35632c
УчесникJel ista fora za Mandrivu i SuSE?
8. октобар 2005. у 8:18 pm #35633Minister
УчесникUspeo sam. Nije mi jasno kako to da je proradilo tek sa (hd0,5)……
Hvala, pozdrav!9. октобар 2005. у 2:12 am #35634Minister
Учесник@ C
Ovo ti je fora koja je uradjena u Suseu, a odradjena je u grubu, pa ako i u tom mandrake koristis grub – vazi isto. -
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.