Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › Instalacija PCLOS na slave HD…
- This topic has 17 одговора, 4 гласа, and was last updated 18 years, 6 months раније by
nvukicevic.
-
АуторЧланци
-
1. фебруар 2008. у 8:14 pm #66888
msekulic
УчесникNista nisam menjao oko rasporeda diskova.
Kada sam ubacivao drugi disk u masinu, dzmapere sam postavi na “slave”.
Windows ga je video.
Pre nekog vremena kada sam se poceo raspitivati kako da instaliram linux na slave disku, da ne diram uopste disk sa windowsovim fajlovima i programima, odradio sam particionisanje u linuxu, tj. live cd-u PCLOS-a.
Od tada ga (slave HDD) windows nije video. Linux ga je video i instalirao sam prvo Ubuntu, pa mi je to sto pokazao kad je trebao da se instaliran digne (posle vadjenja instalacionog cd-a). Mislio sam da mozda instalacioni disk nije u redu, pa sam instalirao PCLinux OS pregazivsi Ubuntu-a. I pokazao mi je isto…
Onda vidim da u tabeli pise to sto pise i nista mi nije jasno, kako ploca moze da ne vidi taj HDD.U medjuvremenu sam ubacio instalacioni disk XP-a jer sam morao da pokrenem masinu.
Na pocetku instalacije Win je video slave hdd, prvo sam obrisao particije sa njega, pa napravio novu particiju (verovatno ntfs – nisam gledao).
Kada je instalacija (ili reinstalacija) xp-a trebala da krene kopiranjem podataka na hdd (master), prekinuo sam instalaciju i resetovao racunar.XP se digao (valjda je instalirao neke ini fajlove i sada je u XP vidlji i taj slave HDD. Posto sam zurio, a izbog brzog butovanja nisam uspeo da vidim da li je u onoj tabeli (na pocetku dizanja sistema) ostalo isto da nema Primary slave ili se to tamo promenilo.
Taj komp mi je na poslu, nisam sad pored njega.
Ako neko ima ideju sta se desava i sta da radim kad sledeci put budem hteo da instaliram linux – neka pise…
1. фебруар 2008. у 9:15 pm #66889nvukicevic
УчесникDa bi GRUB mogao da podigne sistem treba da vidi i disk na kome je linuks instaliran u BIOS-u. Proveri kako je podešen džamper na master disku, jer postavka za master uz prisutan slave i sam master nije ista. Proveri kako je podešen IDE kontroler u BIOS-u. Ako je disk stariji možda ne podržav UltraDMA? Dok i slave disk ne bude vidljiv u BIOS-u instalacija linuksa na tom disku neće moći da se pokrene.
Nemanja Vukićević
1. фебруар 2008. у 10:29 pm #66890msekulic
УчесникVerovatno se nazire problem…
Taj slave disk je Maxtor sa 6gb sto verovatno ukazuje da ne podrzava UltraDMA.
Ako je tako i ako zbog toga dizanje linuksa ne moze da se obavi onda mi ne preostaje nista drugo nego da najbitnije podatke prebacim na taj slave a da jednu particiju dam Linuxu da se tamo instalira.E ako to mora, koji je najbezbedniji nacin za dodatnu instaciju Linuxa na masinu sa XP-om (znaci da minimalno utice na win)?
Takodje, koji Linux izmedju Ubuntu i PCLinuxa da izaberem za to?2. фебруар 2008. у 3:00 pm #66891nvukicevic
УчесникVerovatno se nazire problem…
Taj slave disk je Maxtor sa 6gb sto verovatno ukazuje da ne podrzava UltraDMA.
Ako je tako i ako zbog toga dizanje linuksa ne moze da se obavi onda mi ne preostaje nista drugo nego da najbitnije podatke prebacim na taj slave a da jednu particiju dam Linuxu da se tamo instalira.Koja matična ploča je u pitanju? Probaj da nađeš manual i da u BIOS-u podesiš opcije za onboard IDE kao :
Primary Slave [Enabled]
…..
Primaru Slave UDMA [Disabled]da bi BIOS video taj disk. Proveri džamper na master disku.
E ako to mora, koji je najbezbedniji nacin za dodatnu instaciju Linuxa na masinu sa XP-om (znaci da minimalno utice na win)?
Takodje, koji Linux izmedju Ubuntu i PCLinuxa da izaberem za to?Prvo uradi backup svih bitnih fajlova. Pre promene veličine windows particije potrebna je defragmetancija i defragmentacija ili smanjivanje/isključivanje page fajla.
Za smanjivanje particije postoji live disk sa GParted programom ili izaberi neki windows program.Nemanja Vukićević
2. фебруар 2008. у 9:45 pm #66892msekulic
УчесникOk. Cu da probam…
Samo mo nije jasno kako Windows moze da vidi taj disk…
Kad probam u ponedeljak – javljam!
3. фебруар 2008. у 9:25 am #66893nvukicevic
УчесникWindows ima pristup disku zbog toga što operativni sistem ima svoje drajvere, BIOS samo pokreće hardver da bi operativni sistem moga da se podigne. Jednom sam greškom priključio PS/2 tastauru na mesto za miš i GeekXBoX je prepoznao i bila je funkcionalna iako se u BIOS-u nije videla.
Nemanja Vukićević
4. фебруар 2008. у 8:26 pm #66894msekulic
УчесникOvo sam sredio – za sada odlicno PCLOS saradjuje sa Windowsom.
Upravo neke word i excel fajlove konvertujem u openoffice extenxije.HVALA TI!
4. фебруар 2008. у 9:35 pm #66895nvukicevic
УчесникNema na čemu. Bar smo jedan od problema rešili.
Nemanja Vukićević
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.