Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › info
- This topic has 10 одговора, 5 гласова, and was last updated 20 years, 9 months раније by brale.
-
АуторЧланци
-
1. април 2004. у 2:06 pm #3518rshУчесник
Mozda neko zna da me posavetuje ….
Â
Trenutno imam nesto vremena koje bih posvetio upoznavanju sa linux os-om ili slicnim stvarima (kolko vidim BSD ne ubrajate bas u linux).
Nisam zainteresovan da se bavim linuxom radi linuxa vec da radim “posao” u linuxu.
Posto se bavim elektronikom, dsp-jem i slicnim stvarima, a nisam upoznat sa linuxom, ne znam sta mi treba, pa se
nadam da vam nece biti veliki teret da me uputite kako da odlucim koja mi distribucija treba i kako da dodjem do
programa. Ono sto je meni, a da to
znam, potrebno su:
Â
1. Spice (koliko znam originalna verzija je pisana za neki unix, ali je nisam pronasao)
to je program za simulaciju elektricnih kola i tako to
Â
2. layout ili protel (dizajn stampanih ploca na osnovu shema elektricnih veza) nisam upoznat sa nekim za linux
(ovo su Windows verzije)
Â
3. magic (dizajn layouta u poluprovodniku za prijektovanje IK)
posoji samo za unix … trenutno je koristim u Win pod simulatorom X-win
Â
4. matlab (mislim da moze da se instalira i pod linuxom)
Â
5. mathematica (to sam pronasao)Â
Trebao bi mi sistem iz koga ja mogu, na relativno jednostavan nacin, da pomocu C i assemblera
pristupim nekom hardveru koji sam ja projektovao i da ga kontrolisem bez mnogo petljanja os-a u to (koliko je to
moguce) … takodje bilo bi lepo da ima graficki interfejs i da se mogu lako nabaviti standardni programi za
povezivanje na Internet, obradu teksta i tako te sitnice ….
Â
Ono sto je bitno je da mogu da pokrenem ISDN u tome posto ovaj hardver za ISDN koji imam, nisam siguran, ima
drajvere samo za Win na disku koji je dosao uz njega … mada ovo nije najbitnije za pocetak .. kasnije bi mi
znacilo.
Â
Â
Hvala na vremenu ..1. април 2004. у 5:41 pm #17861tomajaГлавни мајсторJeste da nisam u toj prici ali ti mogu preporuciti Oregano (frontend za Spice) .
Koliko se secam nalazi se na CD4 za MDK 10 Communitylinux4life
3. април 2004. у 8:51 pm #17862densУчесник2. layout ili protel (dizajn stampanih ploca na osnovu shema elektricnih veza) nisam upoznat sa nekim za linux
(ovo su Windows verzije)Bio sam potrosio dosta vremena da nadjem programe koji su u rangu Orcad-a 9.2 ili slicnih i jedini na koji se cesto nalece da je nativno pisan za Linux je Eagle koji je komercijalan i dosta dobar, mada ne tako mocan kao Orcad ili Protel.
Postoje i neki drugi koji su prilicno kripticni ili nedoradjeni te ih ne bih ni pominjao 🙂
Sto se drugih stvari tice: internet, pisanje, tabele i tome slicno, Linux dolazi sa upakovanom hrpom programa na tu temu za razliku od Micro$ofta. Nema tu sta da se nabavlja… OpenOffice je deo vecine distribucija i moze da cita i da pise osim u svom nativnom formatu i u M$ office formatima *doc, xls, ppt)
5. април 2004. у 3:22 am #17863BratislavУчесникMislim da je od interesa da se izdvoji program za elektroniku koji radi pod Linuxom a ima i PCB I Shematic moduo. Uslov je da dobro saradjuje sa text procesorom – recimo Open office paketom.
Meni lično bi najviše odgovarao program tipa Protel ali na nivou verzije 2.7.1 .Ukratko: bilo di zgodno da poznavaoci navedu programe za elektronoku , daju krtak opis mogućnosti , prednosti i mane i po mogućstvu link za download.
Nekada i mali programi effikasno odrade posao.5. април 2004. у 5:41 am #17864braleУчесникJa povremeno neke malecne stvarcice odradim u programu koji se zove “pcb” to je nesto sto mnogo podseca na tango, samo za linux. Za “ozbiljnije radove “EAGLE”.
5. април 2004. у 10:31 am #17865BratislavУчесникGde da nadjemo “pcb”?
Molim link ako je moguce—
ex Lurker6. април 2004. у 5:40 am #17866braleУчесникja ga imam na suse-u, dolazi uz distribuciju, i veliki je oko 2.2 Mb.
Adresa http://bach.ece.jhu.edu/~haceaton/pcb/
Imas i screenshotove, pa vidi. Meni zavrsava posao nadam se da sam ti pomogao barem malo6. април 2004. у 5:42 am #17867braleУчесникSamo jos jedna dopuna , evo ti jos jedna adresa
http://lwn.net/2000/features/pcb/7. април 2004. у 3:21 am #17868BratislavУчесникHvala.
Idem da to pogledam.
8. април 2004. у 4:40 am #17869BratislavУчесникRed je da nešto priložim:
Link za Eagle u .rpm paketu – komercijalna verzija.
na sajtu je I freeware verzija koja se ne plaća .
Tutorial u pdf formatu takodje prisutan.
Lično sa ovim programom nemam nikakvih iskustava.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.