Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Ima nade za drajvere !!!! Project: RevEng
- This topic has 7 одговора, 4 гласа, and was last updated 14 years, 5 months раније by dukenukem_4d.
-
АуторЧланци
-
9. август 2010. у 6:46 pm #12012dukenukem_4dУчесник
Upravo sam doznao za projekat 😀 😀
na univerzitetu u švajcarskoj
pomoću koga bi trebalo da se od windows binarnog drajvera
automatski dobije verzija (u sourceu ? ) za druge OS-eve 😀 😀ali samo za mrežne uređaje ili ne samo za njih ???
IMA NADE !!!!!
RevEng : Device Driver Reverse Engineering
http://dslab.epfl.ch/proj/revengO0
ovde je pdf
http://dslab.epfl.ch/pubs/revnica gde je kazablanka ? pa u švajcarskoj… ^-^
9. август 2010. у 11:06 pm #85159nebjakУчесник[i]a gde je kazablanka ? pa u švajcarskoj… [/i] ^-^
😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Ovo je jako dobro ako ga doteraju do kraja!
10. август 2010. у 10:05 am #85160nowaveУчесникOvo mi zvuci kao svojevrsni perpetuum mobile. Iskreno sumnjam da jedan sintetizovan driver moze da ima performanse rucno napisanog i optimizovanog driver-a, a o funkcionalnosti da ne govorim. Raznorazni uredjaji imaju jako cudna ponasanja, koja ce biti jako tesko iskopirati. Iako zvuci zanimljivo, ja sam po ovom pitanju malko skeptican.
10. август 2010. у 3:00 pm #85161dukenukem_4dУчесникoni u stvari odavno taj postupak razvijaju od 2008 O0
to ne bi bio klasičan program već naučno istraživanje
(znači ozbiljnije nego ono , staviš formu u visual basic dodaš dva tri reda
i gotovo 😀 :D)
taj proces jeste dugotrajan 😉pošto se ti baviš sa tim embeded drajverima tu imaš
poentu za tu kompleksnost i quirkove sa hardverom O0
mada i posle tog konvertovanja bi mogao da se doradi taj sintetički kod što zahteva manji napor nego da se piše od nule?ali valjda će da bude nešto
osim ako u same drajvere ne uvedu kod koji to zabrani radi većeg vendor lockina ???mada ako vendori prihvate to
mogli bi automatski da izbace sa windows drajverom i verziju za bilo koji drugi OSto bi bilo u idealnom svetu, na primer zamislite svet u kome postoji 5-6 punopravnih operativnih sistema, i drajveri funkcionišu, sa jedne druge strane to bi značilo bar 70% manje virusa u svetu 😀 😀
10. август 2010. у 6:47 pm #85162DrLove73УчесникAko si procitao ceo izvestaj, ili bar zakljucak, onda si primetio da je napisano sledece (parafraziram): “Naravno, kod koji se pravi je upotrebljiv samo kod interakcije sa uredjajima, program nije u stanju da replicira kod koji je namenjen obradi unutar procesora uredjaja, kao sto je npr. slucaj sa transformacijskim obradama unutar grafickih kartica, vec samo striktno I/O komunikacija sa uredjajem u pitanju.
11. август 2010. у 3:37 am #85163dukenukem_4dУчесникpa to je kao stvoreno za ndis mrezne drajvere ??? O0
ne razumem jel vam trebaju ti drajveri ili…. ne ? ???
p.s. i galijej je na kraju rekao da se ipak okrece … 😡
mada u procesu su ga naterali da si to izede al nema veze13. август 2010. у 8:40 am #85164DrLove73УчесникSvi proizvodjaci mreznih drajvera obavezno prave drajvere za Linux, to se podrazumeva. Podvig bi bio naci mrezni uredjaj bez Linux drajvera. Tako da ovo nije neophodno.
Primena bi mogla da bude kod Web kamerica, skenera, mozda i stampaca iako sumnjam. Tako tih stvari.
Ali je veliki problem sto nemoze to svako da odradi. Za svaki uredjaj, tako pise u PDF-u, mora da se napravi nekakva tabela itd. Profesionalcu bi trebalo 4-5 dana da odradi takvu jednun tabelu. Sto znaci da amateri uglavnom otpadaju.
Dalje, source kod softwara nije objavljem, ili bar ga ja nisam nasao.
15. август 2010. у 11:37 am #85165dukenukem_4dУчесникback to drawing board :-
or not..ali opet 4 – 5 dana je bolje nego 4 – 5 meseci ili beskonačno u pojedinim slučajevima :angel:
videćemo šta će da bude , u stvari oni ne moraju kod da otvaraju ako planiraju
neke licence ili šta već 😀 -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.