Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Igraonica na Linuxu, da li je moguce?
- This topic has 10 odgovora, 8 glasova, and was last updated 21 years, 4 months ranije by
mtm76.
-
AutorČlanci
-
20. mart 2005. u 2:59 pm #5008
grasakm
UčesnikImam igraonicu (od 11 racunara), trenutno mi je OS Windows, ali zbog legalizacije razmisljam da predjem na Linux. Sa Linuxom nisam imala preterano kontakta, tako da ne znam njegove mogucnosti.
Imam Lindows 4.0, koliko sam upucena to je verzija linuxa koja u sebi vec sadrzi wine, pa podrzava windows apikacije.
Interesuje me kako to radi i da li je uostalom moguce?
Koju verziju Linuxa mi preporucujete i koji jos softver mi je potreban da bi sve to radilo kako treba?
Koje igrice trenutno postoje da su prilagodjene Linuxu (osim CS-a, Warcraft-a (Frozen Thron-a) i Doom-a)?
Hvala20. mart 2005. u 6:04 pm #26001MladenIsakovic
UčesnikŠto se igrica tiče, to i jeste slaba strana Linuxa u odnosu na Windows; mala je ponuda igara za Linux, a o razlozima neću ovde, široka je tema. Mnoge igre namenjene Windowsu možeš pokrenuti pomoću tzv. emulatora. Wine ti u slučaju igrica, neće pomoći, on je namenjen emulaciji običnih programa poput Office-a, AutoCad-a, i mnogih drugih, ali igrice ne možeš instalirati preko njega, zbog toga što Win-igre zahtevaju DirectX.
Program (ili-ti emulator) koji tebi treba zove se WineX, i on je namenjen emulaciji igara, mada nemoj očekivati da će ti sve Windows igre lako proraditi, jer – neće. Medjutim, radiće one najpoznatije, ovako ili onako, plus što ćeš morati nekog da nadješ da ti to sve podesi, jer to nije lagan posao.
Toliko za sad. POZDRAV!20. mart 2005. u 6:21 pm #26002MladenIsakovic
UčesnikEmulator koji ti treba je WINE X , napisah i u prethodnom postu, ali umesto naziva ispisaše se crtice…
..možda sam ja pogrešio…20. mart 2005. u 8:45 pm #26003NikolaZ
UčesnikEmulator koji ti treba je WINE X , napisah i u prethodnom postu, ali umesto naziva ispisaše se crtice…
..možda sam ja pogrešio…To je, koliko ja znam, iz bezbednosnih razloga. Ne treba stavljati puna imena tih paketa jer se to lako nadje preko Google-a pa onda teoretski moze biti problema (narocito ako je ponudjen i link ka istoimenoj aplikaciji).
Pozdrav 😉20. mart 2005. u 9:25 pm #26004Doole
UčesnikSlaba vajda od toga.Ti emulatori znaju i te kako da zezaju kako rece Mladen neke novije igrice ce raditi ali tu treba dosta muke.Igrica portovanih za linux ima jako malo i u glavnom su zastarele.Sto se tice WineX -a on se vise ne zove WineX nego Cedega.
20. mart 2005. u 10:05 pm #26005mtm76
UčesnikImam igraonicu (od 11 racunara), trenutno mi je OS Windows, ali zbog legalizacije razmisljam da predjem na Linux.
He, he… ovakva pitanja/komentare obično zanemarim, ali sad moram nešto reći.
1. Kakva je korist od korištenja legalnog Linuxa, nelegalne Cadega-e (nešto mi govori da nećeš plaćat 5€ mjesečno po kompjuteru), i najvjerovatije nelegalnih verzija igara.
2. Ako su igra (čisto sumnjam) legalne, to znači da ti pare nisu problem, pa onda pitanje zašto ne bi uzeo i Windows.
3. Ne vidim ni jednog razloga zašto bi neko igrao (windows) igre na Linux-u, osim da se napravi pametan pred drugom/susjedom/strinom/tetkom/il_ne_znam_kime jer u većini slučajeva igre ne rade ili slabo rade, dok u najboljem slučaju rade sa prepolovljenim performansama (što u kombinaciji sa jednim hardverom nikako ne ide). Koliko ja znam još nijedan emulator nema podršku za dx9, pa sve najnovije igre otpadaju…
4. ako te neku bude ubjeđivao u suprotno, taj je izgubljen slučaj…
5. Pošto sam sam radio neko vrijemu u jednoj igraonici/internet_klubu, i znam da je sve što imaš goli pirat, dobićeš jedan mali savjet. Šuti i ne javljaj se, i radi što i dosad, pa dokle može… 🙂Pirates? Just say NO. 😉
26. mart 2005. u 4:23 am #26006FormatC
UčesnikCedega iz CVS-a kad se daunloduje nije nelegalna i ne mora da se plaća.
26. mart 2005. u 4:06 pm #26007Sioux
UčesnikObaranje performansi moze da bude 5-10 % sto cak nije ni primetno.Posto se stedi oko 200 evra po racunaru na WinXP pro .Ja se cackam s tim non stop i kada bih se bavio igraonicom radfo bih isprobao tu varijantu.
SWKOTOR 2 recimo radi i bez oficijelne podrske na C e D ega 4.2.1 provereno.Odigrano…Ima mali nedostatak pokrece se iz konzole i ne vidi se startni meni (slova) ali se to da ispraviti .Osim toga sledece izdanje ce imati oficijelnu podrsku.
Licno sam zadovoljan kvalitetom emulacije.
Pokretanje moze da se sredi skriptama sa soft linkom.26. mart 2005. u 10:58 pm #26008popac
UčesnikA sto da ne, igre koje se igraju u igraonicama uglavnom rade, a koliko znam cedega ima podrsku za DirectX 9, kako bi inace radio npr Doom3 ili Half Life 2.
26. mart 2005. u 11:57 pm #26009MladenIsakovic
UčesnikObaranje performansi moze da bude 5-10 % sto cak nije ni primetno.
Hmm……. pa – hajd’ neka bude, kad tako kažeš…
Mada, šta znam, moja iskustva su prilično drugačija od tvojih. Nije da sam sad probao nešto mnogo igrica na Linuxu, ali jesam nekoliko, i u mom slučaju, performanse su umereno do znatno lošije u odnosu na one u Windowsu. Ja nisam neki pasionirani igrač, ali kad hoću da se odigram neku igricu, izlogujem se u Windows. To i jeste njegova namena na mom računaru, uglavnom. Medjutim, moram primetiti još nešto: Return to Castle Wolfenstein, imam tu igru i na Windowsu i na Linuxu (dakle, verzija pravljena za linux, ne preko emulatora), i na mojoj mašini (AMD 2,2 512 MB RAM Asus GeForce4 64) igra vidno bolje radi u Windowsu, dok u Linuxu zna da “zakrcka” sa vremena na vreme. Probao sam 5-6 igrica preko emulatora, i perormanse su značajno lošije nego u Winu. Da razjasnimo, uvek imam najnovije nVida drivere za Linux, kao i najnovije detonatore za Windows. Ne znam koji emulator si ti koristio, možda si ga nekako bolje podešavao nego ja, ja sam uglavnom pratio uputstva, mada ponavljam, nemam mnogo iskustva oko toga. Ono što radi, osim što ume da krcka, pritom je i puno kojekakvih smetnji i bugova, frejmovi znaju da se nepravilno smenjuju, nekih osvetljenja nema, umeju da se pojave razne nepostojeće senke, a da ne govorim o moru igara koje nisam uspeo da poteram (uzrok tome je možda i moje neznanje), poput ColinMcRae 2,3, GT500, NeedForSpeed III, itd.
Šta znam, za igre – Windows mi je bolje, ali u svakom slučaju, jednostavnije rešenje. -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.