Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › if resize raiserFS=possible then rep to this topic :)
- This topic has 5 odgovora, 2 glasa, and was last updated 22 years, 9 months ranije by
Arion.
-
AutorČlanci
-
23. novembar 2003. u 8:17 pm #3090
Arion
Učesnikdakle da li mogu i kojim programom da raiser particiju, na kojoj mi je mountovan /home, resizeujem?
(nadam se da odgovor nije partition magic 8 ali recite ako jeste :)))25. novembar 2003. u 5:31 am #14601tomaja
Glavni majstorNaravno.
Ako imas Mandrake onda samo porkreni diskdrake (kao root) , demontiraj particiju koju zelis da resize-ujes i onda odradi resize, ponovo montiraj particiju i to je tolinux4life
25. novembar 2003. u 12:22 pm #14602Arion
UčesnikNaravno.
Ako imas Mandrake onda samo porkreni diskdrake (kao root) , demontiraj particiju koju zelis da resize-ujes i onda odradi resize, ponovo montiraj particiju i to je touh uh ah… pa ja sam jos mali i neuk 🙂
predpostavljam da “demontiraj” znaci “unmount”
ali nije mi jasno kako mogu da unmountujem particiju koja trenutno radi nesto…
sa home particije se neki podaci stalno ucitavaju jel tako?ovo sto si mi sad objasnio se radi bez reboota jel tako?
26. novembar 2003. u 7:18 pm #14603tomaja
Glavni majstorDa, ukoliko si ulogovan kao user. Medjutim, ukoliko podignes sistem kao root (i graficko okruzenje) onda ces mocu da demontiras /home particiju , zayim pokrenes diskdrake i izvrsis zeljene izmene.
Diskdrake mozes pokrenuti i sa instlacionog diska (cd1) s tim da nakon izmena na particijama mozes slobodno restartovati masinu bez nastavljanja instalacijelinux4life
28. novembar 2003. u 7:25 am #14604Arion
Učesniktomajo
uradio sam kao sto si rekao
logovao se kao root, usao u kde
startovao diskdrake, obrisao particiju unmountovao home, resizeovao ga
i kada sam se posle reseta logovao kao user video sam da mi je velicina home-a ista kao i pre
startovao sam diskdrake i pokazivao mi je da particija /home jeste velika 27GB ali kada kucam
df
kaze mi da je velika 4GB (onoliko koliko i pre) i onda sam probao da kopiram nesto na nju (kao user) ali mi je mc rekao ‘operation not permited’
ja sad nesmem nista da cackam da slucajno jos nesto ne uprskam
reci mi molim te sta se to desilo i sta sad da radim29. novembar 2003. u 8:06 am #14605Arion
Učesnikresio sam problem
prekopirao sam ceo ~/ na /
ubacio instalacioni disk, resetovao
kada je doslo do particionisanja
obrisao sam veliku raiserfs /home particiju
i na njeno mesto stavio jednu od 3 GB raiserfs
i jednu od 24 GB ext3
resetovao
dogovorio se oko sitnica sa /etc/fstab-om
ponovo resetovao
i video da moja /home particija egzistira u savrsenom stanju!
nisam cak morao na nju da vratim bekapovane podatke sa / (???)sve je lepo i sljaka, iako mi se stvari u X-u koliko vidim sporije ucitavaju
ali mene vise zanima kako su podaci ostali nedirnuti iako sam brisao
i pisao nove particije -
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.