Početak › Forumi › Linuks distribucije › OpenSuSE › How to install kernel source
- This topic has 6 odgovora, 5 glasova, and was last updated 21 years ranije by
dzidzadza.
-
AutorČlanci
-
24. avgust 2005. u 12:19 pm #6012
dzidzadza
UčesnikNovajlija sam u Linuxu pa vas molim da mi objasnite kako da instaliram kernel source jer ne mogu bez toga da konfigurisem modem. Modem je 536ep, znam da moze da se konfigurise ali…
Jednostavno, kad pratim readme uputstva ne mogu da odradim make install naredbu jer kaze da nema kernel source!
Trebalo bi da se nalazi na instalacionom CD-u, zar ne?
Sta ciniti?24. avgust 2005. u 12:43 pm #33454worky
Učesnikkucaj kao ‘root’ : urpmi kernel-source
to bi trbalo da odradi posao24. avgust 2005. u 12:45 pm #33455jboban
UčesnikKao i za većinu drugih stvari u SuSE, polazna tačka je izvanredni YaST. Startuješ ga, biraš Software -> Install and Remove Software, u polje Search ukucaš: kernel-source, označiš, pritisneš Accept i gotovo.
24. avgust 2005. u 10:45 pm #33456dzidzadza
UčesnikHe!
Probao sam i jedno i drugo, ali nece!!!
Za komandu urpmi kaze: Nikad cuo! ; a za kernel-source kaze da je 0:0, tj. no results! Bilo bi previse lepo kad bi bilo jednostavno, zar ne. Isto tako kernel-source ne postoji na CD-u sa koga sam instalirao. Naime, radi se o verziji 9.1 Personal. Mozda je u tome caka. Mozda samo u Pro varijanti ima toga. Ali opet, u ovoj verziji ima svih potrebnih kodeka za video, i jos nekih sitnica koje mi se vise svidjaju nego u Pro verziji. Rado bih ja potrazio na netu source ali nemam pojma gde. Sem toga lakse mi je pitati vas koji govorite razumljivijim jezikom od nekih tamo…
Definitivno Linux ima mnogo vise drazi od sugavog da mu ne spominjem ime i ne zelim tako lako da ga se odreknem. A ovo mi trenutno predstavlja problem da u potpunosti uzivam u njemu.
Da dodam i pitanje kako da konfigurisem isti modem (536ep) u Linuxo distribuciji? OK je sasvim, sve pohvale ljudima koji su ulozili trud!!!24. avgust 2005. u 11:10 pm #33457kmilos
UčesnikZa komandu urpmi kaze: Nikad cuo!
Naravno, urpmi je za Mandraka, ne znam na čemu je worky kad ga spominje na SUSE forumu 😉
Naime, radi se o verziji 9.1 Personal. Mozda je u tome caka.
Čuj možda. Pa što ne reče odmah koji sistem imaš.
Elem, taj Personal možeš “pretvoriti” u FTP verziju (Profi verzija manje par komercijalnih paketa) tako što u YaST-u kao instalacioni izvor ubaciš
/suse/i386/9.1/ npr.
http://mirror.etf.bg.ac.yu/distributions/suse/suse/i386/9.1/
a za druge mirror-e malo pretraži http://www.suse.com
E sad, to ti verovatno neće puno pomoći ako nisi prvo osposobio Internet vezu, tako da ćeš na početku neke pakete kao kernel-source morati ručno da skidaš sa gornje lokacije + suse/i586 ili koji već poddir. Ali pazi, kernel-source mora da bude ista verzija kao i kernel, a ovaj u FTP veriji je možda drugačiji od Personal-ovog, pa ćeš onda morati oba paketa da preuzmeš.
A najbolje je u stvari da nabaviš lepo 9.2 ili 9.3 (ili 10.0 kad izađe za 3 nedelje) na CD/DVD-u i nadogradiš se ko čovek umesto svlačenja 200MB preko modemske veze.
25. avgust 2005. u 6:30 am #33458dejanium
Učesnikotvori YaST i kucaj u search samo “kernel” i izbacice ti sve pakete koji sadrze rec kernel pa i kernel-source paket. pa onda cekiraj pa accept i drugo.
nego sacekaj ti SuSE 10.0.
25. avgust 2005. u 9:24 pm #33459dzidzadza
UčesnikXe, xe, izgleda da mi nema druge nego da stavim drugu verziju. Zato valjda i jeste Personal verzija, samo za tebe i ni zasta vise (ni internet ni…)!!!
Sta da se radi. Toliko sam puta instalirao ovaj SuSE da ce mi nova instalacija doci kao dobar dan.
U svakom slucaju hvala vama na savetima i pokusajima pomoci.
Definitivno ovaj forum je osvojio moju naklonost i popularizaciju kod prijatelja!
Eto mene kad nalepim novu distribuciju da vas ponovo gnjavim. 😉 -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.