Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Hocu stabilan linux :-)
- This topic has 21 odgovor, 11 glasova, and was last updated 22 years ranije by
Bryce.
-
AutorČlanci
-
21. jul 2004. u 12:07 pm #20394
NikolaZ
Učesnik@unknown
Ajde mi molim te objasni, kako se mount-uju particije kod suse9.1
Ja sam naknadno prikacio novi hard na kome mi je samo jedna particija(upravo fat32)
i nikako nisam mogao da joj pristupim. U cemu je caka? Procitao sam negde na netu
da je taj proces mount-ovanja automatizovan kod suse9.1 ali nikako nisam mogao da provalim
problem.
Pozdrav.21. jul 2004. u 1:25 pm #20395RiSK
Učesnik@IvanJelicKV: Od hardvera nemam nishta ludo i egzotichno. Komp mi je star jedno dve godine 😳 , nVidia GeForce 2 MX 440, 64 MB, tv-out – to je izgleda stvar koja kochi. Skinuo sam GLX drajvere instalirane iz rpm-a i sad je
na generic drajverima. Onako je tek bilo uzhasa. Evo ti i ostatak, ako ti znachi neshto:
mb: MSI K7T266, ako se nisam zjbo + AC 97 onBoard
cpu: Athlon XP 1600+
ram: 256 MB DDR, 2*133 MHz
modem: Diamond SupraExpress 56i
hard: Maxtor, 40 GB, 7200 rpm, 2 MB kesha
cd: Asus
monitor: Samsung SyncMaster 753s
+ostale sitne stvari…btw: Gde da nadjem zadnju verziju Sargeverzije Debiana kad se ona, kako mi se chini, dnevno menja. I shto si na SID. To bi trebalo da se tek razvija??
21. jul 2004. u 1:37 pm #20396Anonimni
GostGde da nadjem zadnju verziju Sargeverzije Debiana kad se ona, kako mi se chini, dnevno menja. I shto si na SID. To bi trebalo da se tek razvija??
Ne menjaju se bas svakodnevno. Imas da narucis i ovde Sarge-a. Ajde mi se javi na mail, nabavljacu ja nesto skoro, pa mozes tamo gde i ja, bice ti lakse nego da sam trazis
22. jul 2004. u 5:28 am #20397unknown
Učesnik@unknown
Ajde mi molim te objasni, kako se mount-uju particije kod suse9.1
Ja sam naknadno prikacio novi hard na kome mi je samo jedna particija(upravo fat32)
i nikako nisam mogao da joj pristupim. U cemu je caka? Procitao sam negde na netu
da je taj proces mount-ovanja automatizovan kod suse9.1 ali nikako nisam mogao da provalim
problem.Ma isto ti je kao i kod drugih distroa.
mount -t vfat /dev/hdb1 /mnt/win
Ali fora je u tome sto kad sam mu stavio da mi se automatski mountuje fat32 particija u /etc/fstab sa dozvolom za RW za obicnog usera, linux mi je poludeo. Prijavljivao mi je neke greske koje ni fsck nije mogao da popravi.
22. jul 2004. u 5:33 pm #20398Off-Topic
Učesnik@IvanJelicKV: Od hardvera nemam nishta ludo i egzotichno. Komp mi je star jedno dve godine 😳 , nVidia GeForce 2 MX 440, 64 MB, tv-out – to je izgleda stvar koja kochi. Skinuo sam GLX drajvere instalirane iz rpm-a i sad je
na generic drajverima. Onako je tek bilo uzhasa. Evo ti i ostatak, ako ti znachi neshto:
mb: MSI K7T266, ako se nisam zjbo + AC 97 onBoard
cpu: Athlon XP 1600+
ram: 256 MB DDR, 2*133 MHz
modem: Diamond SupraExpress 56i
hard: Maxtor, 40 GB, 7200 rpm, 2 MB kesha
cd: Asus
monitor: Samsung SyncMaster 753s
+ostale sitne stvari…btw: Gde da nadjem zadnju verziju Sargeverzije Debiana kad se ona, kako mi se chini, dnevno menja. I shto si na SID. To bi trebalo da se tek razvija??
Ili imas klimu tamo gde ti je komp ili imas ventilator na svakom delu hardvera ili jednostavno imas ludu srecu pa ti to nije buknulo, ova moja kanta radi samo do 12h, pa se onda “hladi” (na 32^C u hladu) nekih 9 sati pa opet od 21h gledam da mu nespalim diskove.
Kakvo je kod vas stanje na ovih 40^C,
I jos nesto kako da poteram skriptu za lm_sensors (izgleda da sam zaboravio),
kako bi mi generisao one potrebne adrese itd za gkrelm???22. jul 2004. u 11:00 pm #20399RiSK
Učesnik@ IvanJelicKV: Necu biti at home jedno 10-15 dana, pa ce posle vec nekako da sredimo…
@ Off-Topic: Grafichka mi je dovoljno spora da joj ne treba ni kuler, a na procesoru imam najveci kuler koji sam tada mogao da nadjem 😉 … i nema nikakvih problema.
30. jul 2004. u 2:31 pm #20400nikoladsp
Učesnikcao ljudi,
evo imam jedno pitanje:nabavio sam suse9.1 i personal i pro i nikako ne mogu da ih pokrenem;naime kad instalacija pocne ucita se kernel i tu je kraj…probao sam da ga pokrenem na nekoj krsini od simensove 2cice i to radi.hardware mi je sledeci:p3 866 coppermine
siemens d1183 ploca
2 x 256 pc133 sdram
gforce4 440 se 8x agpprobao sam i sa flashom biosa i ikljucivanjem ACPI i sta ti ja znam al nista ne pomaze.sve moguce tipove instalacija sam pokrenuo al ne ide…
pomagajte inace svih 6 diskova leti kroz prozor… 🙁 😥
5. avgust 2004. u 12:59 am #20401Bryce
UčesnikOvako stvari stoje: prilichno mi je muka od Mandraka koji puca gore od prosechnog WinDOS-a. Imam utisk da je svaka verzija sve gora i gora. Hocu da uzmem neki distro koj je stabilan i dobar, i razmoshljao sam koji… Nekako mi je Debian najlogichniji izbor.
Ja vala sa Mandrakom nemam nikakvih problema.
Jedini problem sa njim može da bude, ako je mašina preslaba ili ako je hardver krš.
Čak na njemu imam instaliranu igru Battle for Westnoth u rpm datoteci koja je predviđena za Slack i nikada se nije dogodilo da pukne. Taj rpm sam instalirao jer me je mrzelo da se zezam da kompajliram igru iz sorsa, jer kad sam je skinuo, tada još nije bila postavljena rpm datoteka za Mandraka 10.
Iako svi kažu da je Mandrak derivat Red Hat-a, on nije hteo da prihvati ni rpm za Red Hat, a ni za Fedoru, dok par drugih programa koji su kompajlirani za Slack rade na Mandraku bez ikakvih grešaka. Možda će se neko zapitati zašto izbegavam da koristim sorsove i zašto iz njih ne kompajliram program. To je samo zbog toga što me mrzi da zapisujem šta sam instalirao na takav način i što me nervira da uterujem ikonice za program u KDE menije i što moram kad hoću da deinstaliram program da ga ponovo kompajliram da bih mogao da pokrenem komandu make uninstal (mislim da se ovako piše). Ipak mi mnogo više odgovara Rpm Drake, jer kod njega očas posla možeš da vidiš gde se šta instaliralo, tako da sorsove koristim samo kad moram.
5. avgust 2004. u 9:21 am #20402zAkiLi
UčesnikSto se instalacije iz souce-a tice, ne znam da li si cuo za checkinstall.
7. avgust 2004. u 1:10 am #20403Bryce
UčesnikSto se instalacije iz souce-a tice, ne znam da li si cuo za checkinstall.
Da ti iskreno kažem nisam. Baciću oko na man stranice da vidim šta radi, mada po nazivu pretpostavljam da ima mogućnost da proveri gde se šta instaliralo.
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.