Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Hardver › Help!!!Apsolutni pocetnik na Linuxu.
- This topic has 11 odgovora, 6 glasova, and was last updated 20 years, 5 months ranije by
Pele.
-
AutorČlanci
-
14. januar 2005. u 4:14 pm #23640
kmilos
UčesnikPa kada odradis “su” (ili jos bolje “su -“, zato sto ti ovo daje dodatne direktorijume u putanji koje root korisnik treba da ima, procitaj “man su”), i ukucas root-ovu lozinku, prompt u konzoli ti se promeni sa $ na #, je l tako? Time si promenio svoj identet i privremeno postao root korisnik. To znaci da, dokle god ti u toj konzoli stoji prompt #, bilo koja komanda ili lansirani program ce imati sve privilegije root korsnika, sve dok ne ukucas “exit”.
Znaci, su se koristi kada su ti privremeno potrebne privilegije root-a da bi izvrsio neke specificne operacije koje to zahtevaju.
15. januar 2005. u 10:36 pm #23641Pele
UčesnikPa kada odradis “su” (ili jos bolje “su -“, zato sto ti ovo daje dodatne direktorijume u putanji koje root korisnik treba da ima, procitaj “man su”), i ukucas root-ovu lozinku, prompt u konzoli ti se promeni sa $ na #, je l tako? Time si promenio svoj identet i privremeno postao root korisnik. To znaci da, dokle god ti u toj konzoli stoji prompt #, bilo koja komanda ili lansirani program ce imati sve privilegije root korsnika, sve dok ne ukucas “exit”.
Znaci, su se koristi kada su ti privremeno potrebne privilegije root-a da bi izvrsio neke specificne operacije koje to zahtevaju.
Ovo sam definitivno razumeo.
U folderu u kome ste raspakovali arhivu pokrenite naredbu MAKE.Trebalo bi da dobijete
fajlove ltserial.ko i ltmodem.ko
Kako se pokrece naredba make?U konzoli ili..?
1.Skinuo sam drajvere i raspakovao ih u home/tmp.
kada se kaze “kreirati skriptove u direktorijumu gde je raspakovana arhiva drajvera”da li toznaci kao u win-u,desni klik u direktorijum,kreiraj dokument,i dati im ime ltmodem_boot i
ltmodem_inst i onda iz konzole ukucati
#!/bin/bash
ModuleName=ltserial
DevNode=/dev/ttyLT0
DevMajor=62
DevMinor=64
DevOwner=root
DevGroup=root
DevMode=664RetVal=0
function StartService () {
rm -f /dev/modem $DevNode
modprobe $ModuleName
mknod $DevNode c $DevMajor $DevMinor
chown $DevOwner $DevNode
chgrp $DevGroup $DevNode
chmod $DevMode $DevNode
ln -sf $DevNode /dev/modem
RetVal=$?
}function StopService () {
modprobe -r $ModuleName
rm -f /dev/modem $DevNode
RetVal=$?
}case “$1” in
start)
StartService
;;
stop)
StopService
;;
restart | reload)
StopService
StartService
;;
status)
if lsmod | grep $ModuleName > /dev/null; then
echo “$ModuleName je ucitan”
else
echo “$ModuleName nije ucitan”
RetVal=1
fi
;;
*)
echo “Upotreba: $0 ”
RetVal=1
esacexit $RetVal
Ili moze da se edituje kao kod win-a,da se kuca direktno na skript koji sam napravio goreopisanim postupkom?Ja sam i to pokusao,ali nece.Iako sam se logovao kao root neda.Nezgodan
ovaj Linux :)).Izgleda da se zato toliko i voli. 😀
Ako nije tako,pokusajte plasticno,korak po korak da mi objasnite.Posle tog objasnjenja sve
ce mi biti jasno.
Da znate da sam nasao neke knjige na netu za Linux,ali nigde nema objasnjenja koja meni
trebaju.
-
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.