Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Arch,Manjaro,… › hal+kdemod3 problem
- This topic has 23 одговора, 6 гласова, and was last updated 17 years, 7 months раније by
vnguitar.
-
АуторЧланци
-
2. фебруар 2009. у 3:45 pm #75571
Demon
УчесникImam samo jedan dvd drive, na sda su mi 1.swap, 2.ntfs, 3.ntfs, 4.ext3(root), na sdb 1.ext3, 2.ntfs, 3.fat32, 4.ext3, tim redosledom.
Pretpostavljam da si ovo “1.”, “2.” mislio na “stvarni” redosljed particija (/dev/sda1, /dev/sda2, itd). Ako je tako, onda:
Pokusaj s ovim
#
# /etc/fstab: static file system information
#
#none /dev/pts devpts defaults 0 0
none /dev/shm tmpfs defaults 0 0/dev/sda1 swap swap defaults 0 0
/dev/sda4 / ext3 defaults 0 1
/dev/sda2 /mnt/win_1 ntfs-3g defaults 0 1
/dev/sda3 /mnt/win_2 ntfs-3g defaults 0 1/dev/sdb1 /mnt/linux1 ext3 defaults 0 1
/dev/sdb2 /mnt/win_3 ntfs-3g defaults 0 1
/dev/sdb3 /mnt/win_4 vfat defaults 0 1
/dev/sdb4 /mnt/linux2 ext3 defaults 0 1/dev/dvd /media/dvd auto user,noauto,ro 0 0
U fascikli /mnt prije toga moraš napraviti fascikle “linux1”, “linux2”, “win_1”, “win_2”, “win_3” i “win_4”, a u /media trebaš napraviti fasciklu “dvd”. Naravno, možeš ovo nazvati kako hoćeš (npr. umjesto “win_1” možeš nazvati “win_c”, ako ti je to windowsova C particija, ali moraš “win_c” staviti i u fstab). Ovime ćeš automatski imati montirane sve particije prilikom pokretanja sistema, a optički medij bi se trebao montirati u /media/dvd fascikli. Prije svega toga se uvjeri da u /etc/rc.conf fajlu imaš pod “DAEMONS” nisku “hal”, npr, ovako je kod mene:
DAEMONS=(syslog-ng iptables network hal @httpd @mysqld @crond @openntpd @sensors @cpufreq @bluetooth @alsa)Ubačeni USB memorijski uređaj bi se sam trebao montirati u /media/disk.
Budi pažljiv, provjeri još jednom numerisanje particija, da ne zezneš nešto… 😀
2. фебруар 2009. у 5:03 pm #75572na12
Учесникja bih samo dodao ako zelis potpun pristup ntfs particijama ovako nesto
/dev/sda2 /mnt/win_1 ntfs-3g users,uid=1000,gid=100,fmask=0113,dmask=0002 0 0
znaci da mozes da pises i brisesP.S.kdemod je modifikovan kde i ja ti ga ne bih preporucio,instaliraj kde pa ga ti modifikuj po zelji,zato je arch najbolji sto ti sam odlucujes sta ces i kako da instaliras,kdemod zna da zeza,kod mene arch radi bez ikakvih problema,sa svim distroima sam imao neki problem ali sa njim nikada
2. фебруар 2009. у 7:14 pm #75573vnguitar
УчесникSredio sam fstab po preporukama i sve radi ako rucno montiram. Nasao sam na nekom forumu udev rule za automount usb flesheva i to radi, ali nista ne moze da se montira iz konquerora ko sto treba i to me nervira. Kad je hal iskljucen pojave se ikonice uredjaja iz fstab u system media:/ ali ne radi jer nije ukljucen hal. Kad ukljucim hal nema ikonice ni jednog uredjaja. Instalirao sam GNOME i tamo isti problem. Dakle, kontam da hal ima neki problem, ili sam ja blesav. Vec dve nedelje pokusavam da skontam sta mu fali. To je jedna od osnovnih stvari na nekom sistemu, pristum drajvovima. Ne znam da li nakon instalacije Arch-a kod ostalih korisnika radi to montiranje iz fajl menagera, ili prvo mora nesto da se budzi, ko na primer hal policy itd? Hvala svima na pomoci.
2. фебруар 2009. у 7:27 pm #75574na12
Учесникvidi da li ti se hal nalazi u storage i optical grupi u /etc/group ,jedino mi to jos pada na pamet
2. фебруар 2009. у 7:31 pm #75575GoranSTX
УчесникOvako, ukoliko koristiš HAL, u fstab-u treba da ti budu unosi samo za one particije hard diska koje želiš da montiraš automatski po dizanju sistema, ništa od optičkih ili prenosnih uređaja.
Tako je podešeno kod mene i HAL radi kako treba (CD i DVD mediji, USB fleševi, mobilni i u principu sve što se kači na USB). Problem sa prenosnim USB HDD-om sa NTFS particijom koji se nije pravilno mountovao rešen je posetom http://wiki.archlinux.org/index.php/HAL pa ti savetujem da pročitaš tu stranu na wiki-u.2. фебруар 2009. у 7:54 pm #75576vnguitar
УчесникUpravo sam zakomentarisao sve hardove u fstab, iskljucio eksterni hard, reboot, probao usb flesh i nista. Radi samo foto aparat. “By default HAL automounts all available partitions not mounted in /etc/fstab and create desktop icons for them. ” Ono za ntfs-3g sam ranije ubacio u policy.
2. фебруар 2009. у 7:58 pm #75577vnguitar
УчесникHal je clan optical i storage grupa, sad sam proverio.
2. фебруар 2009. у 8:11 pm #75578GoranSTX
УчесникDa li je sa udev-om sve u redu? http://wiki.archlinux.org/index.php/Udev
2. фебруар 2009. у 8:26 pm #75579vnguitar
УчесникNapravio sam za udev rule za automount usb diskova, posto inace ne mogu da montiram flesh, i to radi. Trenutno je taj rule iskljucen zbog testiranja hal-a. Sve radi sa rucnim montiranjem. Ne znam kako da testiram da li ne valja.
2. фебруар 2009. у 8:41 pm #75580na12
Учесникpostavi ovde /etc/rc.conf i /etc/group,moj ti je predlog da reinstaliras udev
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.