Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › Hacking SUSE Linux 10.1
- This topic has 19 одговора, 8 гласова, and was last updated 20 years, 2 months раније by
djvujke.
-
АуторЧланци
-
22. мај 2006. у 3:37 am #7401
laikexpert
УчесникWhen you’re done installing SUSE Linux 10.1 OSS,
your desktop system is not complete.
You might still need support for
Java programs, MP3 audio files, and browser plugins for
Macromedia Flash, Adobe Acrobat, RealPlayer,
and Windows Media Video.
You may also want to add support for playing DVD videos
on your computer, and to try out the new XGL graphical toys.
Here’s how to effectively make SUSE Linux 10.1
into the perfect desktop OS.(Sve ovo i plus kako da podesite ATI i NVIDIA) 💡
http://www.thejemreport.com/mambo/content/view/254/42/
Welcome to your dream desktop OS
22. мај 2006. у 9:10 am #44441alkion
УчесникKada instaliras Windows Xp
jedino moras instalirati Windows media player
Sve ostalo je ukljuceno , narocito Real meda pllayer i AcrobatA da, primetio sam da sistem bolje radi sa generickim drajverima za Nvidiu i Ati.
😆
22. мај 2006. у 10:57 am #44442laikexpert
УчесникKada instaliras Windows Xp
jedino moras instalirati Windows media player
Sve ostalo je ukljuceno , narocito Real meda pllayer i AcrobatA da, primetio sam da sistem bolje radi sa generickim drajverima za Nvidiu i Ati.
???
❓
22. мај 2006. у 11:03 am #44443DVSoftware
УчесникOS: Windows XP
mislim, koristi taj dream os pa onda kazhi da je to shto jeste. Ne bi nikada rekao da je suse bash toliko zlatan, svaka im chast na XGL-u ali ja taj XGL teram na gentoo-u.
22. мај 2006. у 11:11 am #44444miroslav_joksimovic
УчесникKlasika, od suse-a se i ocekivalo da ce morati sve ovo da se poskida, kao i na 10.0. Nista novo, bilo je za ocekivati!!! 😉
22. мај 2006. у 11:19 am #44445laikexpert
УчесникPozdrav za DVSoftware
Koristim ga jos od 9.1
Trenutno cekam da mi stigne 10.1
DVD SUSE 10.1narucio sam kod linuxo.org
Mene je licno zezalo podesavanje za ATI(plus monitor 19 inch-a)
a sa 10-kom nisam imao sve nabrojano gore…Danas sam vidio da DVD koji sam narucio ima sve potrebno,
jedino ce mi ostati da se mucim sa wireless podesavanjem.
Takodje pjeske moram podesiti u boot-ovanju
da ispravno vidi i SATA i klasican IDE i da budu u ljubavi 🙄Imam mogucnost na ploci da sa F12 biram sa kog Hard-a
da ide OS
Posto ne volim, da mi se nastani u MBR, na disku, gdje mi je Windows,
nista osim njega,
onda mi treba pjeske da namjestim da sve ide kako ja hocu.😉
Welcome to your dream desktop OS
22. мај 2006. у 10:49 pm #44446MladenIsakovic
Учесникpjeske moram podesiti u boot-ovanju
da ispravno vidi i SATA i klasican IDE i da budu u ljubavi 🙄Imam mogucnost na ploci da sa F12 biram sa kog Hard-a
da ide OSI kod mene je isti slučaj, s`tim što ja koristim Slackware. Kad sam kupio nov računar, dobio sam ga sa Windowsom na SATA disku. Ja sam iz starog računara ubacio ATA disk 40 GB, kojeg sistem vidi kao primary master. Kad sam instalirao Slackware (a instalirao sam ga takođe na SATA disk), LiLo mi se smestio u MBR ATA diska, i iako je prepoznao i Windows, i ubacio ga u listu, Windows neće da se digne. Linux se diže bez problema. I čitam lilo.conf, lepo ga je Slack podesio, stavio je Win na /dev/sda1, gde i jeste, a tabelu na /dev/sda, i sve deluje kako treba, al’ neće da se digne Win, dok Slack ide bez problema. Ništa, ja upišem da se LiLo umesto na /dev/hda smesti na /dev/sda, i instaliram Lilo na SATA disk, al’ neće da se dignu ni Linux ni Windows. Pokušam iz KDE Control Centra da on automatski detektuje i postavi sve sam, i on to i uradi, ubaci Linux, NT (Windows), 2.4.31 (isto Linux), i ako se instalira na hda, sve radi osim Windowsa, a kad ga stavim na sda, onda neće ništa da se digne, već moram da ga dižem pomoću instalacionog diska. Tako da, vratio sam LiLo na hda, uklonio ga sa sda, a na računaru imam F11 dugme koje, kad se sistem butuje, daje listu sa kog diska da dižem OS, tako da sam stavio da se po defaultu diže Linux, a kad mi zatreba Win, onda idem F11, pa odaberem SATA disk, i diže se Winblows. Ovo se dešava verovatno zato što je Windows instaliran pre ubacivanja ATA diska, jer da je instaliran nakon toga, i on bi svoj boot-loader instalirao na ATA disk. Sve u svemu, jeste malo zeznuto, al’ mi i ne smeta mnogo.
23. мај 2006. у 5:08 am #44447laikexpert
УчесникPozdrav za MladenIsakovic
Da tacno si naveo tvoj, moj problem i ko zna ciji jos
Novi dan, nova sreca, ipak-nadam se pozitivnim desavanjima.
Ne mogu unaprijed nista reci,
sacekacu da mi dodje 10.1 pa da vidim,
da li je sve opet isto-naopako 🙄Nije lako ali kako?
kada malo bolje razmislim – i Tesla je bio samouk,
sto bi Grunf rekao-Tko vrijedi taj leti… 😉Welcome to your dream desktop OS
23. мај 2006. у 4:44 pm #44448GoranSTX
Учесник@laikexpert i MladenIsakovic
Pogledajte kako linux vidi ATA i SATA diskove (ATA kao hda, a SATA kao sda), pa u skladu sa tim, podeste lilo ili grub.
Sa ovakvim problemom sam se izborio na sledeci nacin (jel tako mr. laikexpert??? ) 😆
SITUACIJA:
Win je instaliran na SATA disk, a linux (SUSE doduse, ne znam da li bi radilo na drugim distroima) na ATA. Linux Boot manager je instaliran na ATA disk (ne u MBR SATA diska). Posto se prilikom bootovanja moze birati disk sa koga ce se dizati sistem, nije problem da ovakva konfiguracija egzistira.
Problem se javlja kod prepoznavanja diska (ako linux vidi ATA hard kao sda ili sdb u mom slucaju zato sto je istovermeno ukljucen i SATA disk), sto sam resio editovanjem grub-a (ili lilo-a) postavljajuci rucno prave vrednosti.
Posle ove intervencije sve je radilo OK.
Samo jedna napomena – proverite kako je podesen BIOS, ne samo na nacin bootovanja vec i konfiguraciju ATA i SATA grana, probajte razlicite kombinacije.
Pozdrav svima!23. мај 2006. у 6:18 pm #44449laikexpert
УчесникU nezgodnim sitacijama,
uvijek se pokaze da ja najbitniji,
timski rad.
Da prijatelju GoranSTX ova situacija je,
resena uz tvoju nesebicnu pomoc.
No vidjecemo sta nas ceka sa 10.1Welcome to your dream desktop OS
P.S.
Bice sigurno zabave oko podesavanja za wireless… -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.