Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › gomila pitanja
- This topic has 1 одговор, 1 глас, and was last updated 21 years, 5 months раније by Анонимни.
-
АуторЧланци
-
25. јул 2003. у 7:52 pm #2788StashaУчесник
… s obzirom da sam dobio uputstva kako da instaliram rpm pakete, na cemu se veoma zahvaljujem…. moram reci da nisam uspeo nista da uradim jer uvek mi nesto fali (neki fajlovi…) izbacuje mi poruku da je paket vec instaliran, kad probam da ga uninstaliram kaze da nije instaliran pa nema sta da se uninstalira… 😕 (radi se o gnome-commanderu). Kako ne bi hteo da gnjavim sa gomilom pitanja sve vas kojima je vec dosadilo da objasnjavate kako se to radi, interesuje me kakva je razlika izmedju red hat linuxa i mandraka, zato sto jedina knjiga koju mogu da nabavim da ucim iz nje je red hat, i koje je poslednja verzija red hat-a
I jos par pitanja….
1. Da li postoji program koji pokrece windowsove aplikacije, a da windows nije instaliran (znaci da se sami programi instaliraju preko linuxa)
2. Da li postoji program koji cita MS access fajlove (databaze), a da se ne radi o cross ofice-u gde se instalira orig. MS office
25. јул 2003. у 10:35 pm #12904АнонимниГостProsto ne mogu da verujem da nisi bar negde video ili cuo nista o pokretanju windows programa pod linux-om. Postoji mnogo programa za to, cak i na glavnoj stranici imas tekstove o dva domaca emulatora, a za sada verovatno najpopularniji je wine. Pogledaj sajt http://www.transgaming.com tu mozes da skines najnoviju verziju preko CVS-a.
Sto se tice distribucija, najvise me je nerviralo kada neko postavi slicno pitanje pa se javi gomila ljudi “E ova distribucija je najbolja”, pa drugi kaze “E nije nego je ova”, i tako do u nedogled. Ne postoji najbolja distribucija. To je stvar licnog opredeljenja. Ja sam koristio neko vreme Mandrake, RedHat nikad nisam, ali otprilike oba su razvijena da budu sto vise user-friendly. Ne bi trebalo da se mnogo dvoumis, na kraju krajeva kada se naucis na jednoj distribuciji, nece ti biti tesko da to “preneses” i na bilo koju drugu. Ako vec imas tu knjigu, uzmi RH. A drugo, na internetu imas x^n puta vise tekstova o svim mogucim temama i distribucijama nego u bilo kojoj knjizi. Tu je i ovaj forum, kao i mnogi slicni, tako da ako ti se iz nekog razloga Mandrake vise svidja, prevazici ces lako problem te knjige.
Sto se tice baza, ne znam tacno, ali evo ti jedan interesantan link, sigurno ces tamo naci ono sto trazis:
http://linuxshop.ru/linuxbegin/win-lin-soft-en/ -
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.