Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › GNUzilla
- This topic has 62 одговора, 18 гласова, and was last updated 21 years раније by
Анонимни.
-
АуторЧланци
-
2. септембар 2005. у 1:34 am #33806
mtm76
Учесник@jboban
Možeš mirne duše da umeš i to polijepiš i po bilbordima ako želiš. Ako misliš da ćeš mene povrijedit tako što će me neko cenzurisat ili opomenut ili šta već, grdno se varaš, jer mi je potpuno svejedno To ti je moja reakcija po defaultu na takve rasprave kakve si pokrenuo… tako da si sam kriv, u neku ruku. 😛2. септембар 2005. у 1:37 am #33807jboban
УчесникMožeš mirne duše da umeš i to polijepiš i po bilbordima ako želiš.
Nisam za širenje gluposti… 😈 Ima je i previše…
2. септембар 2005. у 2:01 am #33808mtm76
УчесникNisam ni ja za širenje nacizma/nacionalizma, ali izgleda da se proširio… 😈
Eh, da je Tito živ… kako bi radio Goli otok 😈2. септембар 2005. у 2:13 am #33809LYb
Учесникmeni a i svakom seljaku sa planine iz Hercegovine
je nepravilno, fali ti zarez iza “meni”, pre “a i svakom”.
Nego… ovako… kome je stalo da cuje par mojih stavova, neka cita dalje.
Bez obzira bio GNU/GPL/GPL-2/as-is/kuracpalac ili sta vec casopis treba da se drzi jednoobraznosti. Da naletim na casopis iz Hrvatske koji ima par tekstova na srpskom, bio bi mi smesan. Ili sve “prevedite” na ekavski ili na jekavski ili na ijekavski… moze i ikavski, meni je sve jedno, ali neka casopis ima neku formu.
Sto se prevoda tice… aman, ljudi kakvo “sucelje”, pobogu? Sad jos da naletim na “tipkovnicu” pa da dozivljaj bude potpun. Tja, kabl moze da postane i gajtan… Ima izraza koji su odomaceni i koje ne treba dirati, a ima i onih koji imaju vise oblika (hard disk / tvrdi disk) . Dajte da env promenljive nazovemo “promenljivama okolisa”, a shell “skoljkom”… onda da nadjemo prevod za skriptu (posto nije nasa rec)… hmmm script… zapis, a? Moze? Eto, imamo i “skoljkin zapis”.
Smesno je da se isti covek sa jedne strane zalaze za prevod, a sa druge ga cisto zabole sto mu casopis izgleda kao da su ga sklepali na pionirskoj sekciji na temu “Cuvajmo bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga”.
“Jedan covek” ne oznacava nikoga odredjenog, ne upiram prstom… mislim… jesam li objasnio da nisam imao nameru nikoga da vredjam? Ili da prevedem nekako?
2. септембар 2005. у 2:16 am #33810mtm76
Учесник@Lyb
Zato:Kao prvo nameće se pitanje zašto bi neko imao nešto protiv nekoga iz Hrvatske (ili već odakle) i njegove želje da piše na svom jeziku i da to bude tako objavljeno. Pa to je neki apsolutni minimum, s obzirom da Gnuzilla nije komercijalni časopis i da autori uopšte nisu plaćeni, pa nisi ni prisiljeni da progutaju svoje dostojansto i odreknu se svoje kulture i nasljedstva.
2. септембар 2005. у 2:27 am #33811LYb
УчесникJa sam rekao da mi ne bi smetalo da je sve na hrvatskom. Ovako je smesno.
2. септембар 2005. у 6:26 am #33812dejanium
Учесникej ljudi hladjenje!:oops:
nema mesta netrpeljivostima raznih vrsta ni
etnickim ni regionalnim ni lingvistickim. 👿 sutra cete to prenetii na polje distribucija, “vidi mandrakovca, slackware-ovca, susetovca
mamu mu…..” mislim stvarno!
recnik kompjuterskih termina
-mikroknjiga, beograd 2001,autori: Vera Tasic i Ivan Bauer .
interface- medjusklop, medjuveza, medjuspoj, spojno mesto, SUCELJE,
logicka jedinica (hardverska ili softverska) koja predstavlja vezu
izmedju dva sistema ili dva uredjaja: specijalna izolovana ploca sa
vise integrisanih kola.
mk verovatno ima ozbiljnog lektora.
@nightweaver
gotovo svi strani termini suprevodivi, nema mesta “user friendly”.
malobrojnost je izgovor za amatere, kvalitet ne zavisi od brojnog stanja vec od stava ljudi koji rade na nekom projektu a casopis tipa gnuzille je ozbiljan posao (9 brojeva, nije malo). srbija je zemlja amatera, u svakom delu drustva, ti jos imas
vremena da se izdignes iznad toga!
@ci
dobro promenili ste stranurecnika, pogledacu.
interface=okruzenje – samo zbog lakseg objasnjenja
pojma user friendly GUI. graficko okruzenje korisnika ili kako god.
@jboban
polako ibez nervoze, srpski jezik ima vise dijalekata
i dosta vise sa suceljem.poznato je da srbi pamte ko kokoske, do juce smo govorili i racunali
tisucu a onda je vuk uveo na mala vrata grcku iljadu/hiljadu.
u vojsci cara dusana postojao je cin tisucnik, jovan ducic u jednom tekstu kaze “ustas” za srpskog borca, pobunjenika, a i MUD je postojao u kraljevini srbiji. sta sad?
2. септембар 2005. у 9:34 am #33813jboban
УчесникJa sam rekao da mi ne bi smetalo da je sve na hrvatskom. Ovako je smesno.
Upravo to sam i ja pokušao da kažem, ali nekima lakše ulazi u du*e nego u glavu 😆
Taj fenomen je mnogo puta opisao, kroz pesme, priče i viceve, baš taj već pomenuti narod…2. септембар 2005. у 9:55 am #33814Анонимни
Гост@jboban
Ok, jasno nam je da su ti upucene ruzne reci. Obuzdaj svoj ego trip please.Mislim, sustna je da treba kritikovati, ali konstruktivno. Jedno je reci “znate, mislim da bi trebalo ovako” a drugo je “e ovo nema pojma ovako”. Razlika je u stavu, pored forme naravno.
2. септембар 2005. у 10:03 am #33815Nightweaver
УчесникNas je premalo i ne mozemo stici da obratimo paznju na svaki detalj. Kada dodje krajnji rok za tekstove vazno nam je da ostanemo dosledni onome sto smo rekli, a to je da casopis uvek izadje na vreme. Lekturu radi jedan covek, prelom takodje jedan covek. Mislim da nam je poslednja briga na svetu da li je neko ostavio neki termin na engleskom ili da li je neko upotrebio rec “sucelje”. Ako nekome sve to smeta neka dodje da pomogne nasem lektoru pa da se to sredi.
Ne mogu da verujem na sta vi ovde trosite svoje vreme. Treba da vas je sramota. Umesto sto ste se tu vredjali trebalo je da dodjete i da svako od vas procita 20 recenica bilo kog teksta sledece GNUzille i da ispravi tj. ukaze na greske. Ali ne, kod nas je uvek jednostavnije voditi “duboke” filozofsko/politicko/eticko/moralne rasprave iliti mrsomuditi po srpski nego raditi nesto. Ne mogu da verujem sta sam sve ovde procitao. Vi ovo nazivate pozitivnim duhom zajednice? Sjajno!
Uzgred, postoji razlika izmedju kritike i kritizerstva.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.