Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › GNUzilla
- This topic has 62 одговора, 18 гласова, and was last updated 20 years, 11 months раније by
Анонимни.
-
АуторЧланци
-
1. септембар 2005. у 5:09 pm #33786
Časlav Ilić
УчесникHrvatska reč je upotrebljena kao prevod, a ako se već prevodi neka se prevodi na jezik kojim se piše.
A što bi sad bilo tako? Npr. „tastatura“ je nemačka reč. Što se „sučelja“ tiče, izgleda da ne možemo da smislimo ništa pametnije i „srpskije“, a i prevodiocima se očigledno dopada (koliko sam video, većina je koristi).
Nego čija je? I rekao sam novohrvatski. Lično sam je prvi put čuo u hrvatskom prevodu izraza user interface, kao korisničko sučelje.
Mislim da sam i ja sam prvi put čuo u tom kontekstu, ali to ništa ne mora da znači. Nije malo srpskih reči koje su Hrvati usvojili i sada koriste više od nas, pa nam se zato čine hrvatskim. Tako može biti i sa „sučeljem“, koje mi ni ne zvuči nešto tvrdokorno hrvatski (npr. mi imamo „začelje“, „pročelje“).
U kontekstu, tj. kad kažeš korisčniko okruženje, misli se korisničko radno okruženje, tj. ono šta vidiš, u čemu radiš, jednom rečju user interface
Korisničko okruženje je širi pojam, koji u sebi uključuje i sučelje. Evo primera iz jednog dokumenta:
(1) End User Environment
End User Environment is an operating system environment with user interface. […]
(a) Desktop Environment
Desktop Environment is an operating system environment suitable for end user interaction. Graphical user interface is requiered in this environment.
1. септембар 2005. у 5:32 pm #33787jboban
Учесник❓
1. септембар 2005. у 5:34 pm #33788mtm76
УчесникJa ne znam koliko su, vama nesretnicima, poznate najobičnije činjenice da se nigdje u svijetu ne izučava srpski i hrvatski jezik odvojeno (ove “ostale” i da ne pominjem). Postoje studije srpsko-hrvatskog. Takođe je poznato da je razlika između dijalekata u, recimo, Njemačkoj neuporedivi veća nego između ova “dva” jezika,
A kad smo već kod čistote srpskog jezika…
Poznato je da je V. Karadžić kao osnov za “nastanak” modernog srpskog jezika uzeo govor najobičniji ljudi, seljaka, iz istočne Hercegovine, a vjerujte mi na riječ, taj je uvijek bio a i sada je bliži hrvatskoj varijanti. Tako, da u suštini ispada da vi svi sa one strane Drine baš i ne govorite čisti srpski…
A sučelje je riječ koju Srbi u Bosni (da ne govorimo možda hrvatski 😈 ) koriste u svakodnevnom govoru otkad znam za sebe…
I stvarno, ali STVARNO, nemojte da više serete…1. септембар 2005. у 5:42 pm #33789worky
УчесникJa jutros htedoh da pohvalim novi broj i da pitam što više nema PDF visokog kvaliteta..
: mislim da je većini važniji sadržaj od drugih detalja.1. септембар 2005. у 5:47 pm #33790jboban
Учесник❓
1. септембар 2005. у 6:01 pm #33791mtm76
УчесникEvo da ti ja na čistom srpskom (sa 7 padeža) nešto kažem.
možeš da mi sisaš kurac… meni a i svakom seljaku sa planine iz Hercegovine, jer očigledno da su za tebe pojam prosvijetljenosti.
Pa nek slobodno administratori brišu i kažnjavaju. Samo ne znam da li bi trebali tebe ili mene…1. септембар 2005. у 6:30 pm #33792ak-87
Учесник@mtm76
Nemoj da se isfuravas toliko,stvarno nije potrebno..bar ne do te mjere… 😀
@jboban
Prestani sa tim pre*eravanjem vishe,ako ti smeta nemoj da citas casopis,sta si se zakacio za *ebeno “sucelje”.Istina, i meni je bilo malo neobicno procitati u jednom casopisu koji dolazi iz Srbije,zato sto bas nisam imao puno prilike da to citam u nasim casopisima,ali je li novohrvatski ili srpski…stvarno mislim da nije vazno!1. септембар 2005. у 6:43 pm #33793mtm76
УчесникA zašto da se ne “isfuravam”. Da slušam nacističko-fašističke-milošević(ke) tvrdnje ovog idiota. Po meni to je mnogo uvrijedljivije nego neka prosta riječ (iz naroda).
Inače ova je rasprava već vođena na Gnuzilla forumu, i to baš zbog jednog mog teksta… Na svu sreću razum je preovladao, pa eto ja danas pišem na ijekavici, a i pola časopisa je takvo. Umijesto što sere mogao bi napisati koji tekst na jeziku koji on smatra “čistim srpskim”…1. септембар 2005. у 6:48 pm #33794popeye
Главни мајсторTakođe bih voleo da zadržimo neki osnovni civilizovani nivo rasprave, ali svestan sam da će biti ljudi koji pribegavaju pravopisno gledano složenim, a po sadržaju vrlo prostim rečenicama.
Nisam pristalica nikakve cenzure, već bih rado podržao omogućavanje lične liste ignorisanih korisnika, na primer. Kako ne želim da komuniciram na tom nivou, prosto dodam korisnika na listu i njegove poruke mi se više ne prikazuju. Mislim da bi to možda imalo bolji efekat od prepravljanja i brisanja poruka.
Ako drugi administratori i moderatori žele da cenzurišu, neka me nadglasaju.
1. септембар 2005. у 7:10 pm #33795jovir
УчесникDosta sa frustriranim nabeđenim kvaziintelektualnim nadrisuperiornim nastupima!!!
Niko nije najpametniji, dozvolimo i drugačije mišljenje a da odmah ne vređamo.
Čemu to ide? Ovaj sajt, otkad ga ja pratim, nije zapatio ovakvu budalaštinu.
I o kome se radi, o ljudima koje znam sa foruma kao briljantne poznavaoce GNU/Linuxa, koji su mnogim ljudima pomogli, neke znam i lično, i sve ovo ide bez veze… -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.