Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › GNU guru u Sarajevu
- This topic has 17 одговора, 7 гласова, and was last updated 14 years, 3 months раније by dokman.
-
АуторЧланци
-
17. мај 2010. у 4:21 pm #84356АнонимниГост
Мало да скренемо са теме: Сада приметих да и Казакхстан, изгледа, прелази на линукс ( Уз малу помоћ ИБМ-а ). Негде ни истој страни има и то да финске школе, такође, прелазе на линдџу!
Незнам шта им је па мигрирају на линукс! >:D17. мај 2010. у 5:13 pm #84357dukenukem_4dУчесникnećemo valjda da ostanemo poslednji ms-apple bastion neslobode na balkanu ???
17. мај 2010. у 5:30 pm #84358zokypokyУчесникBudi se istok i zapad,
Budi se sever i jug…17. мај 2010. у 6:14 pm #84359dukenukem_4dУчесникvaljda misliš budi se daleki istok – kazahstan 😮
😀 😀 O017. мај 2010. у 6:26 pm #84360micic1ГостСредњи Исток – прецизније Северна Азија, односно Централна Азија!
Интересантна земља, гледам повремено њихову ТВ. Модернизују се – пуни пара!17. мај 2010. у 8:24 pm #84361zokypokyУчесникPa eto paradoksa!
Bogatije zemlje ne žele da ulažu u vlasnički softver, već ulažu u softver otovorenog koda (valjda su zato bogate!). Pratio sam nekoliko slučajeva i uglavnom je sledeći scenario:[*] Obrazuje se tim stručnjaka koji će voditi projekat. Sredstva koja se daju za taj tim daleko su manja odsredstva koja treba izdvojiti za kupovinu prava;[/*:m]
[*] Buduća proizvodnja kadrova se potkrepljuje školskim sistemom. Dakle, ideje otvorenog koda se uvode u školski sistem, koji uz postojeće troškove, proizvodi buduće kadrove;[/*:m]
[*] Obično se u startu Vlada oslanja na pomoć neke strane, ili domaće, konsultantske firme iz FLOSS miljea, koja pomaže u uvođenju e-goverment servisa;[/*:m]
[*] Postižu se ogromne uštede, kao i napredak u softverskoj industriji. Rezultat: smanjenje nezaposlenih stručnjaka iz IT oblasti;[/*:m]
[*] Cela zemlja i njena Vlada su nezavisne od raznih IT monopola i kritički donose IT odluke, jer su za to specijalno obučene. Razvoj FLOSS i GNU ideje je povećan u naciji, nacija više doprinosi FLOSS-u od drugih nacija u svetu.[/*:m][/list:u]
Ovo su samo neka od mojih zapažanja. Kod nas bi trebalo početi od onog “tima” i konsenzusa zajednice oko tog tima. Po meni bi to trebao da bude tim, ne samo univerzitetskih kadrova, već i kadrova iz privrede, kao i “slobodnjaka”. Ali izgleda da kod nas još nije sazrela svest “proizvodnih snaga”, da se izrazim “engelsovski” i da će ta svest u nekom budućem vremenu biti zrela, u to ne sumnjam. Ne treba Srbinu mnogo da se deklemuje, kapira on…20. мај 2010. у 6:06 pm #84362SiouxУчесникA, kod nas je situacija poznata: kod nas radi Kićanović.
20. мај 2010. у 7:03 pm #84363dokmanУчесникZoky
tako funkcionise u normalnim zemljama, a posto smo mi debelo skrenuli sa tog puta, tesko da ce se tatini i mamini sinovi okrenuti slobodnom software-u, kao sto si rekao, nema tu para kao kod autorskih prava, na sta klepaju i ne pitaju! -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.