Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Fedora, Red Hat,… › Gnome-ppp ne radi….
- This topic has 9 одговора, 5 гласова, and was last updated 20 years, 2 months раније by
velial.
-
АуторЧланци
-
2. јул 2006. у 9:36 am #7555
Moneo
УчесникZasto gnome-ppp nece da mi radi u Fedori Core 5-kada pokusam da nadjem modem preko njega on prijavi da ne moze da ga nadje!Inace,u pitanju je RS 232 eksterni hardverski modem kojeg sam koristio dosad u svakom linux-u i koji provereno radi-pogledao sam log wvdial-a kojeg koristi gnome-ppp i on prijavljuje da je modem tj. /dev/ttyS1 busy….
Interesantno je da,kada se ulogujem kao root,i pokrenem gnome-ppp on radi bez problema…..
Probao sam i sa chmod a+rwx i chmod 666 /dev/ttyS1 a i isto to na wvdial-u,kao i da sebe(tj. usera) stavim u grupe network i dialout,ali nije pomoglo…
Imate li neki predlog-taj isti gnome-ppp radi u Ubuntu-u bez problema-gledao sam malo i na Fedora forumu i nisam nasao nista konkretno…..
Inace,modem bez problema funkcionise preko network-ing opcije u samoj Fedori-ali je to krajnje minimalisticki za moj ukus-nema tajmera,nema statusa konekcije i log-a,ono bas bazicno
Ne bi bas da stavljam kdebase i kdenework i jos gomilu zavisnosti samo da bi instalirao kppp…
E i imam jos jedno pitanje-kao da u Yum-u ili Pirut-u sprecim ono non-stop osvezavanje paketa cim se doticni programi startuju(ne mogu time da se gnjavim jer imam dial-uo)
Za yum u konzoli sam sredio tako sto sam mu namestio da podatke za RPM pakete cita iz cache-a,ali da li isto mogu da uradim i za front-end-ove,posto su ima conf fajlovi odvojeni i razliciti,i da ih nateram da sve inforamcije citaju iz kesa,da bi mogao na miru da gledam koji su mi paketi dostupni za download,a ne svaki put da radim jedno te isto….
Hvala unapred….2. јул 2006. у 10:28 am #45573tomaja
Главни мајсторProbaj ovo:
1. kreiraj novu grupu sa nekim smislenim imenonm recimo gnome-ppp
2. dodeli sebe, svoj username u tu grupu.
3. u /usr/sbin ili /sbin, promeni chmod pppd u -rwsr-x—, odnosno [code]chmod u+s pppd;chmod g+x pppd[/code]
4. promeni vlasnika /etc/resolv.conf u root:ppp, ako već to nije slučaj: [code]chown root:ppp /etc/resolv.conf[/code]
5. Promeni ovlašćenja za isit fajl tj. /etc/resolv.conf to -rw-rw-r–,[code]chmod ug+w /etc/resolv.conf[/code]
6. ponovo pokreni gnome-ppp i vidi da li šljaka.linux4life
2. јул 2006. у 10:35 am #45574kmilos
УчесникMože da bude i da SELinux zeza, ako ti je uključen tj., a podrazumevano jeste u FC5.
Probaj da ga privremeno isključiš sa
# setenforce 0
pa pokušaj gnome-ppp ponovo…
Što se yum-a i pirut-a tiče, ne znam kako pirut-u proslediti -C opciju… Postoji “metadata_expire” stavka za yum.conf koja kontroliše koliko često yum kontaktira sa serverom (mislim da je podrazumevano da osvežava ako je yum keš stariji od 3 sata), pa ti pokušaj da digneš ovo vreme na par dana recimo?
2. јул 2006. у 6:58 pm #45575Moneo
УчесникProbao sam kao sto mi je rekao tomaja,iskljucio sam i SE Linux ali je sve je ostalo isto-apsolutno se nista nije promenilo….
Nije mi jasno….3. јул 2006. у 5:05 am #45576velial
Учесникjesi li probao ovo za modem?
http://www.linuxo.net/index.php?option=com_smf&Itemid=41&topic=5531.0a za “add/remove software” proveri ovo:
http://www.linuxo.net/index.php?option=com_smf&Itemid=41&topic=5963.0u direktorijumu /etc/yum.repos.d/ imas vise tekst fajlova, u svakom od njih imas vise (da tako kazem) sekcija. Svaka sekcija ima liniju “enable = 0 ili 1” da ne bi isao na net za instalacije svuda treba da budu “0” osim u “core” koga podesis kako je opisano na datom linku. (zapamti gde su bile “1” na “enable” da bi mogao posle da vratis kada budes hteo da instaliras nesto sa neta)
4. јул 2006. у 8:52 am #45577Moneo
УчесникBilo je vec sve namesteno
Medjutim,onim linkovanjem na /dev/modem i /dev/modem0 sam postigao da mi Gnome-ov modem lights “progleda” tako da imam i tajmer i status konekcije….
A od gnome-ppp-a dizem ruke-bio sam i na Fedora forumu,goglao malo i nisam nasao ama bas nista konkretno…..
Mislim stvarno-ko jos koristi dial-up u 2006 godini-mi?
Nadam se da cu uskoro uvesti wirelles i otarasiti se ove bede i telefonskog racuna koji i nije bas nezanemarljiv…
PoZ i hvala jos jednom!8. јул 2006. у 6:27 pm #45578velial
УчесникJa isto imam RS232 modem i radi perfektno podesen prema datom uputstvu, ne znam sta kod tebe moze biti problem.
Kako pokreces konekciju, ja se konektujem preko “network monitor” on sve ostalo odradjuje.9. јул 2006. у 9:50 am #45579popac
УчесникJa koristim USB SmartLink modem i ništa osim KPPP-a nije htelo da funkcioniše.
9. јул 2006. у 11:18 am #45580Moneo
Учесник@velial
Pa i ja pokrecem konekciju preko network opcije-ono activate/deactivate-preko toga sve radi odlicno po defaultu i bez ikakvih dodatnih podesavanja
Ali sam linkovanjem koje si pomenuo postigao da mi se modem light aplet “probudi” pa sada imam i tajmer i status konekcije…..
Probleme sam imao u gnome-ppp-u-koliko sam video na Fedora forumu-problem je izgleda u odvojenim conf fajlovima za wvdial i gnome-ppp ali niko od njih nema ideju kako to moze da se sredi…..
Nije toliko ni bitno posto net bez problema funkcionise i ovako-ali videcu jos…
Sto se tice paketa-sve sam ja to vec uradio kao sto si savetovao-nije to problem-ono sto ja hocu da izvedem ja da gledam koji su mi online paketi dostupni a da to bude off-line,jer mi nije zgodno ovako zbog sporosti veze-doduse izgleda da sam delimicno sredio to,jer sam namestio po milosk-ovom uputstvu da mi se cache osvezava jednom u mesec dana u /etc/yum.conf i da ne brise cache,koji yum inace po defaultu brise posle svakog instaliranog paketa…..
No sve ove zackoljice se uopste ne odnose na one koji imaju neki pristojniji vid net-a….
Poz i hvala svima jos jednom!10. јул 2006. у 4:51 am #45581velial
УчесникU redu onda, pogresno sam te shvatio. Mislio sam da uopste ne mozes da se konektujes.
Sto se tice yum-a ne bi ti bilo lose da ukljucis opciju da ostavi RPM pakete na disku posto ih instalira, ako se ikad zaj….es pa skines nesto preko dial-upa da ti bar ostane.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.