Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Gentoo LFS ili nešto treće za server
- This topic has 6 odgovora, 3 glasa, and was last updated 15 years, 10 months ranije by
zokypoky.
-
AutorČlanci
-
28. septembar 2010. u 10:46 am #12080
crveni1
UčesnikInteresuje da li neko ima iskustva u postavljanju gentoo-a kao servera (više komada), odnosno razmišljanja vaša o toj ideji. Nešto sam u dilemi šta da radim… Zašto? Došao sam na neku tačku kada moram ili da custumizujem neku postojeću distribuciju da bi dobio ono što želim, ili iz LFSa da napravim svoju ili da koristim neko gotovo rešenje koje je blizu onoga što mi treba. Razmišljanja mi idu u ovom smeru:
Istorodni serveri, zajedno u sprezi i te kako mogu brzo da se kompaliraju i razmenjuju međusobno podatke. Ne znam da li je moguć rsync sa gentoo serverima (na kojima se nalaze programi) ali ako je moguće tek onda se dobija velika brzina downloada. Drugo, mogućnost customizacije istih do krajnjih granica, kao naravno i makismalno iskorišćenje mogućih resursa i prilagođenje sistema njima… Unapred izbacivanje (koje inače ručno radim) viškova programa, deamona i sveg onog smeća koje inače ne trebaju na jednom serveru. I ono zadnje, sigurno ne najmanje bitno… Jednom za vjek i vjekova instalirano.
Naravno prihvatam i druge sugestije…28. septembar 2010. u 11:32 am #85530zokypoky
GostPa za to što hoćeš mislim da možeš uraditi s bilo kojim Linux-om. Nisam imao konkretna iskustva sa tim distroom, ali mislim da ako uzmeš taze verziju i prečistiš ono što ti treba da možeš da dobiješ nešto malo na brzini. Nisam siguran koliko i da li to vredi truda, ali sam skoro siguran da možeš to učiniti sa svakom distribucijom.
Ja sam se nakada bavio time, ali s obzirom da ja menjam svoje servere na svake 2 godine, apsolutno mi se ne isplati da ih kastomizujem (za to vreme se promeni i hardver i kerneli inoviraju što-šta…).
Neko je ovde napisao da treba uhvatiti jedan distro i s njim raditi. Ja sam tako “uhvatio” openSUSE i snjim dobijem server završen za isporuku za manje od jednog sata, što mi mnogo znači jer štedim vreme i uvek sam siguran šta sam odradio. Za eksperimente uglavnom nemam vremena (barem nemam onda kada iskrsnu problemi), jer uglavnom kupci traže sve za “juče” da bude gotovo.
28. septembar 2010. u 1:55 pm #85531crveni1
GostGeneralno ja trenutno radim sa 4 vrste servera, preovlađuje CentOS, ali tu su i SLES i OpenSuSE i Debian (meni je sve jedno, a i izbor nisam pravio ja). Za postavljanje potpuno spremnog servera ne treba mi nešto puno (nikada nisam štopovao vreme da znam tačno koliko), ali kod nas serveri traju godinama.
Ubačene su neke specifične aplikacije koje zahtevaju određen kernel, određenu verziju ovog-onog, koji nisu uvršteni u distribuciju… I kada tako krenem da se njakam izgubim mnogo vremena jer postojeće distribucije rade odlično u paketu u kome su, svako menjanje defaultnog podešavanja vuče gomilu posla iza. Super ako je već neko nešto sredio i napravio recimo rpm paket sa svim zavisnostima, ali niti znam koliko je dobro odradio taj neko posao, a još češći slučaj je da sve moram onda sam da ručno radim.
Kada sam pomenuo gentoo, znam da možeš da zakucaš verzije koje ti trebaju, ili da prebaciš se na testing granu pa da uvek (npr) imaš testing kernel, a ne moraš da skakućeš po sajtovima i tražiš programe. Sam po sebi gentoo je minimalan, tako da na njega ako dodaješ samo potrebne stvari nećeš dobiti škarta (što zna da se povuče ako koristiš yum ili apt-get kao međuzavisnost a realno nikakvih potreba za tim). Nisam ni sam pametan šta da radim, zato i pitam…28. septembar 2010. u 2:27 pm #85532na12
GostMoj ti je savet da stavis arch,ako ne stavljas GUI onda je on veoma stabilan,daleko stabilniji nego gentoo testing.Znaci mozes da stavis kernel26-lts i da ne brines mnogo o bilo cemu,a mozes da vozis i nesto noviji kernel,znaci postoji izbor.I jednom kad ga instaliras,sve radis u hodu,nema vise reinstalacije.
29. septembar 2010. u 11:03 am #85533crveni1
GostSada ću malo da pregledam arch, ipak ga nisam ni pipnuo nekih godinu-godinu i po dana… Ne sećam se da li ima kod njega opcija kogom mogu zakucati na tačno određenu vrednost neki paket, dakle ne da updateujem na najnoviji nego sa postojećeg na neki koji je bio aktuelan pre jedno 3 meseca…
29. septembar 2010. u 4:17 pm #85537na12
GostMoze,samo stavis u pacman.conf da ignorise odredjeni paket prilikom update-a.Ako nijedan drugi ne zavisi od tog paketa,nece biti nikakvih problema,inace moras staviti u ignorepkg listu i sve te koje zavise od tog paketa.Prilikom downgrade-a isto tako treba da pazis na ovo,da li postoje zavisni paketi,pa i njih da downgrade-ujes.
30. septembar 2010. u 6:56 am #85538zokypoky
GostTo isto možeš u openSUSE-u i SLES-u (sve verzije) da uradiš, pošto kažeš da ih već imaš. Uđeš u YAST>Software>Software Management. U pomenutom “Software Management” klikneš na dugme “View”, a zatim izabereš “RPM Groups” iz padajuće liste. Nakon toga selektuj program koji hoćeš iz grupe, a u desnom delu prikazane forme napravi desni klik na izabrani program i iz padajućeg menija izaberi “Taboo -Never install”.
Na ovaj način selektovani program se neće nikada apdejtovati, niti apgrejdovati. Ako ti ikada zatreba da ručno uradiš apgrejd istim postupkom možeš uraditi tako što mu eksplicitno naložiš sa “Install” da to uradi. Pored izabranog programa se vidi tekuća verzija, a i raspoloživa nova verzija, tako da je na tebi izbor.
Drugi način je da isključiš “Program updater” aplet, nakon postizanja željenog stanja. Dodatno manipulacijom sa repozitorijumima možeš ostaviti da se aplikacije apdejtuju, a da sistem ostane netaknut.
Čudi me da ovo nisi pronašao radeći sa openSUSE i SLES. Verujem da skoro sve distribucije imaju ovako nešto, i jedino je možda u pitanju da ti i ovo ne odgovara. Ako sam ti dao ideju onda je dobro, ako ne moraćeš da “pešačiš”…
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.