Izvorni kod je programska datoteka koju ti napišeš. Treba da je sačuvaš, nazovi je kako hoćeš, samo trba da se ime završava na .f ili .for. Dobru dokumentaciju za Fortran 77 na engleskom imaš na http://www.star.le.ac.uk/~cgp/fortran.html, meni je bila vrlo korisna knjga Professional Programmer’s Guide to Fortran77.
Pogledaj snimak mog desktopa, napisao sam Hello World program, snimio ga u /home/nemanja/ tu otvorio terminal t.j. shell i kompajliram ga fortran95 kompajlerom. Ako hoćeš zajedno ćemo da uradima isto – napišemo Hello World program, iskompajliramo ga i izvršimo.
1. Otkucao si program.
2. Snimio si ga (pretpostavljam).
3. Fajl se zove nekakvo_ime.f a nalazi se u folderu /home/tvoje_ime/nekakav/tvoj/folder/
4. Otvoriš konzolu.
5. [code]cd /home/tvoje_ime/nekakav/tvoj/folder/[/code]
6. [code]g77 nekakvo_ime.f[/code]
Naravno, zameni „nenakvo_ime.f“ i „ /home/tvoje_ime/nekakav/tvoj/folder/“ odgovarajućim imenom fajla i foldera, respektivno.
Problem je upravo bio sto nisam znao da je izvorni kod program koji pisem u editoru(npr. u emacs-u) u fortranu, kao i jos neke komande za pokretanje programa u shell-u.
(Lakse bi bilo da ste mi dali jedan konkretan primer, od pravljenja direktorijuma do startovanja sa komandom ./ime programa)
Možeš naći kvalitetne video tutorijale o osnovama Linuxa, radu sa fajlovima i slično. To će ti
pomoći da lakše savladaš početne poteškoće, i hopefully ostaneš i dalje na Linuxu 😉