Почетак › Форуми › BSD › FreeBSD, TrueOS,… › FreeBSD za apsolutne početnike
- This topic has 88 одговора, 15 гласова, and was last updated 17 years, 3 months раније by negovan.
-
АуторЧланци
-
16. август 2007. у 1:04 pm #59919foxbunnyУчесник
No frks. O0
16. август 2007. у 5:34 pm #59920markeljaУчесникSto se ti ce hw, onog osnovnog situacija je dobra. Meni je radila i mrezna na nforce ploci i lucent modem. Na nvidia sajtu ima i drajvera za graficke. Uspeo sam da poteram i kworld tv tuner. Instalirao sam FreeBSD na laptop i radio je extra, jedino nisam nikao mogao da podesim wlan da bi se kacio na ap u kuci. Mada i to moze da se resi ili sa usb ondosnosa pcmci wireless karticama. Kako nalilaze sledeca izdanja situacija se popravlja tako da na primer sto se tice desktopBSDa, on je odskora ubacio podrsku za HDA zvuk koji se srece kod dosta notbookova.
Sve u svemu najmanje sto se moze uciniti sa njim je da se proba.16. август 2007. у 5:44 pm #59921psy_unixУчесникMoram i ja da se oglasim u vezi ovoga. Nikakva musta , system ko system . Instalacija paketa , stabilnost , podrska , sigurnost po meni br _ 1 . Ako ces da se igras ovo je nezaobilazno stivo koje koristim jos od decembra
http://www.bsd-srbija.org/dokumentacija/doku.php/freebsd
P.S. vremenom ti postaje prirodniji od svih ostalih ako imas zivaca jer nije sve u dva clicka i odmah cepaj Free , kakav bre Destop ili PC
Svaki malo iskusniji Linuxovac (sto ti jesi) ce se snaci bez problema , samo izbaci stare navike iz glave
16. август 2007. у 10:01 pm #59922foxbunnyУчесникEvo, sad sam upravo instalirao DesktopBSD. Klik-klik-klik i sve je tu. Puf! 😀 Extra. Svidja mi se to.
Sto se tice FreeBSDa, na zalost nije mogao da mi pronadje graficku.
Kucam
[code]Xorg -configure[/code]
I on pljune nesto tipa ne moze da nadje ni jedan uredjaj, a ja lepo vidm radeon modul. Dalje kucam:
[code]showpci[/code]
(ili tako nesto), a on mi kaze nesto tipa “No PCI devices” ili tako nesto. WTF?
Meni licno ne smeta da koristim DesktopBSD, nemam predrasuda. U ostalom, to jest FreeBSD, zar ne? Ali opet, krivo mi sto nisam uspeo da savladam FBSD iz prve. :p Sad moram ponovo da probam, samo da iscitam dokumentaciju.
Je l’ se to meni cini, ili na BSDu su ne radi kao na Linuxu? Ja sam do sada uvek isao na obican user nalog i onda kucam su za administraciju. Moc navike. Na FBSDu (dok je bio instaliran) isao sam na su, a on mi kaze: “jebi se”. ???
EDIT:
D’oh! D’oh! Jeeee, sta ti je moc navike. Ja umesto da kucam xorgconfig, kucam sve vreme xorg-config i pitam se sto ne radi. :p Nego, jos jedno pitanje. Da li se na FBSDu tab completion ukljucuje rucno ili jednostavno ne radi za komande koje nisu u trenutnom direktorijumu?
16. август 2007. у 11:23 pm #59923foxbunnyУчесникEvo, posto si trazio utiske.
Instalacija DesktopBSDa je bila neverovatno jednostavna, a kao rezultat se dobija jedan veoma ukusno okicen BSD, veoma brz, sa odlicnim izborom softvera. To su utisci posle jedno 10 minuta koriscenja.
Odmah potom sam resio da probam instalaciju FreeBSDa po 2. put. Sve je proslo bez vecih iznenadjenja. (Mene ovo dosta podseca na Slackware.) Ne znam zasto, ali imam *utisak* da DBSD radi malke brze od FBSDa, ali to je samo prvi utisak.
Softver na DesktopBSDu je savrseno nov, dok je na instalacionim diskovima FreeBSDa malo bajat sw (Firefox 1.5, KDE 3.5.4). Sve u svemu, i jedan i drugi su savrseno upotrebljivi out-of-the-box, mada je DesktopBSD tu malo bolji (ima frontend za portage koji nisam jos probao; ima nekakav disk-mounter, veoma korisno).
Sto se performansi tice, tu mi nema neke razlike u odnosu na Arch sa CK patchsetom, ali mozda je malo brzi od Archa sa vanila kernelom. Ali ono, samo sam otvarao standardne KDE aplikacije, pa pravi test tek sledi.
Toliko za sada. Odo da vidim kako radi portage i da vidim da li na instalaciju FBSD 6.2 moze da se nakaleme DesktopBSD alati. 😀
16. август 2007. у 11:36 pm #59924dukenukem_4dУчесникe, a kako da znamo sa kog se javljash BSD free il desktop jer
ovo sa strane i za jedan i za drugi prikazuje isto,osim browsera?
moze li tu onaj user agent za firefox nesto da uradi?
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5917. август 2007. у 12:11 am #59925RiSKУчесникDesktopBSD ti je ustvari FreeBSD sa nakalemljenim grafičkima alatima. Ako planiraš da ih koristiš, instaliraj DestkopBSD i ne cimaj se 😉 U principu, to ti ne treba.
Što se tiče komande `su`, mogu je izvršiti samo članovi grupe wheel. Dodaj svog usera u ovu grupu i moći ćeš da uradiš `su` normalno.
Što se tiče “tab completitiona”, FreeBSD tradicionalno koristi C shell (csh). Ovaj shell ne podržava “tab completition” (možda ima neko budženje za to, da se ogradim ;)). Školjke koje podržavaju kompletiranj komande, npr. `bash` rade normalno sa tim kompletiranjem.
Ja sam vozio FBSD 6.2 duže vreme i malo sam se razočarao. Ništa posebno, samo mi je miš (najobičniji PS/2 miš) radio čudno. Imao je malo kašnjenje na pritisak dugmeta, što me je očajno nervitralo. Sad da li je brljavio `moused` ili `Xorg` ne znam, nisam uspeo da popravim to. Inače na 6.1 je normalno radilo. Naštelovao sam sav hardver osim soft modema, naravno 😉
Inače, IMHO, drastično brže radi NeetBSD (koji mi je jošuvek omiljeni BSD ;)). Samo treba malo cimanja da se sredi. A 3d grafika postoji, ali nema drajvera 🙂 Možda budem dao šansu DFBSDu u dogldno vreme. Izgleda interesantno.
17. август 2007. у 12:36 am #59926foxbunnyУчесникPa evo, poslusao sam tvoj savet jos pre nego sto sam ga video. Nesto me BAS mrzelo da konfigurisem FreeBSD, pa sam resio da ipak instaliram Desktop BSD.
Inace DBSD ima najintuitivniji graficki installer koji sam IKAD video. Znaci, fenomenalno. Nisam imao ni trunku dileme oko particionisanja i slicnog. Jedino sto nema mogucnosti da se biraju paketi. Ali ono, DBSD dolazi sa lepim izborom paketa i ima graficki frontend za portage, tako da to nije nikakav problem. Rado bih se zajebavao sa FBSDom, ali kad mi ovaj radi tako dobro, onda necu ni da se cimam. 😉
Jedini showstopper za ovaj RC3 je pucanje installera kada se pokrene odmah nakon podizanja instalacionog CDa. Ako se prethodno podigne Live system, onda nema problema.
Sta jos reci… Da, instalira GRUB po defaultu. To mi dosta znaci, posto GRUB u FBSDu nisam uspeo da instaliram po uputstvima sa neta (onih na koje je psy_unix ukazao).
Za 3D grafiku nesto ne brinem. Ako rade open-source drajveri, meni je to dovoljno. Tako sam terao i pod Archom, posto sam prestao da igram igre.
17. август 2007. у 12:46 am #59927foxbunnyУчесникe, a kako da znamo sa kog se javljash BSD free il desktop jer
ovo sa strane i za jedan i za drugi prikazuje isto,osim browsera?Isto ti je to. DesktopBSD i jeste FreeBSD. 😉
17. август 2007. у 1:57 am #59928BrokeBodyУчесникA sta cemo sa prikazivanjem avatara? 🙂 Isto ti je to, “Ja samo licim na UNIX” 🙂
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.