Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Fonts problem – generalno.
- This topic has 4 odgovora, 5 glasova, and was last updated 21 years, 5 months ranije by
Moneo.
-
AutorČlanci
-
18. februar 2005. u 10:56 pm #4860
Ile
UčesnikFontovi mi u browserima izgledju sitni i zbijeni.
I zashto jednostavno stranica ne zigleda isto kad je otvorim pod win-om i pod linux-om. (css..? se neuchitava ili shta)? Konkretno u Firefoxu..mada je problem i kod ostalih browser-a)
Probao sam da podeshavam…fontove ali nije to to..ili ne reaguje na promenu ili bude josh gore…(Preferences->General->Fonts…)
Znam da ovo moze da se namesti jer sam video na drugim distro..Takodje fontovi i u samom Linux MDK 10.1 official-u su previshe sitni i nabijeni. I to sam menjao ali nekako nije to to…mada moz’ da prodje kad nema bolje. Sad su veci ali..nekako mislim da nisu anti-aliased ili shta vec.
Komichna situacija se javlja kad pokrenem npr. Photoshop iz wine-a kad su fontovi kao kuca veliki u dilozima i to onako iskosheni i zaobleni…komicni…:) a u meniu sitni ma ne lichi Photoshop na sebe. Neupotrebljiv..
Da napomenem kad gasim ili resetujem komp vidim da mashina neuspeva da obori X font server….
Da li u svemu greshka jer sam instalirao MDK na srpskom.
19. februar 2005. u 1:25 pm #25149popac
UčesnikE sad se ja opet ubacujem a nemam pojma odgovor.
Kod mene su fontovi bili krajnje očajni sa fretype 2.1.5 kad sam instalirao 2.1.7 zbog gimp a sve je postalo super. Velicinu, opet lupam, ali mozda imas mnogo sitnu rezoluciju?
Photoshop, emuliranje wina. Hm, a GIMP, razumem da je tesko da se naviknete na novo okruzenje i malo promenjene komande, tako bi i meni bilo kad bih seo uz photoshop u posetku, ali. Probaj da instaliras neki od win fontova (lako je ako koristis cross over) pa onda vidi rezultat. Areal nije los za pocetak.
19. februar 2005. u 3:49 pm #25150LYb
UčesnikJa prvo sto uradim na novom linuxu, posle kompajliranja kernela, je instalacija arial familije fontova, imaju sve 🙂
A sto se tice velicine fontova… postoje dve – tri varijante koje u principu treba obaviti zajedno. Najverovatnije ti je los DPI monitora (meni na 19″ je 112×112 dpi zbog rezolucije 1600×1200). Idi u xorg.conf fajl (ili xfree ako koristix XFree 4.x), nadji sekciju ‘monitors’ (tamo gde podesavas vert i horiz sync), pa tu negde dodaj liniju DisplaySize X Y gde su X i Y fizicke dimenzije vidljivog dela monitora u milimetrima – dakle metar u sake 🙂 To bi trebalo da dovede DPI u red ako je pomeren.
Dalje, GTK+ aplikacije (ne GTK2+) mogu maaaalkice bolje da izgledaju ako u istom falju, na samom pocetku, tamo gde je lista sa pathovima do fontova, liniju gde se pominju 100dpi fontovi prebacis na pocetak..
Kad te stvari zavrsis restartuj X-server (cotrol+alt+backspace) ili jednostavno resetuj masinu ako vise volis windows princip 🙂
Sto se samog firefox-a ili mozille tice, trebalo bi da podesis velicine, posebno mimimum font size za SVAKI enkoding koje koriste strane koje posecujes. Ja sam podesavao western, central europian, unicode, custom i cyrillic. Opet sam naleteo na jednu stranu koja je imala mala slova – idioti su kao encoding stavili symplified chineese 🙂
9. mart 2005. u 8:29 am #25151djvujke
Učesnikovako da se cuje i moje misljenje
ti si naviko na win fontove,a linux fontovi su malko drugaciji
ako bas hoces mozes da uvezes win fontove iz yasta (ako imas suse ili
sta ja znam odakle iz neke druge distribucije) i da posle namestis
da programi koriste taj font koji si uzeo iz win.
ili da koristis neki od linux fontova koji prilicno podseca na neki od
win i stavis neku povecu cifru recimo 12,14 pa ce sve lepo da izgledama samo ti pitaj sta god ti nije jasno neko sigurno zna odgovor
9. mart 2005. u 12:21 pm #25152Moneo
UčesnikResenje postoji!
U xorg.conf fajlu nadji sekciju “Monitor” i dodaj na pocetku:
Option “CalcAlgorithm” “CheckDesktopGeometry”
Ovo ce automatski da ti odradi ono sto ti je savetovao prijatelj Lyb!
Posle ovoga fontovi bi trebali da budu mnogo citljiviji-iako su sitni 🙂
Zatim idi u control centar i promeni velicinu SVIH fontova u 12(izaberi kao font u svim poljima sans-serif ili bitstream vera sans-super su!)
Takodje ukljuci anti-aliasing,i resetuj komp ili X server!
Trebalo bi da upali-radilo je na Slacku(fontovi su mi bili u startu odvratni,i patio sam se puno,ali sam uspeo ovako :-),BSD,SuSE-u,Vectoru,te sto ne bi i u MDK!
Sto se Firefox-a tice,kad uradis ono sto sam gore pomenuo,promeni u Mozilli ili Firefoxu fontove i to ovako:
Size 18 ili 17(stvar ukusa!)
Minimum font size 13
Size monospace 13
I voila,sad lepo sve to snimi i izadji iz Firefoxa/Mozille,ponovo je pokreni i uzivaj u surfingu!
Sve stranice posle ovoga stvarno izgledaju odlicno!
@djvujke-meni se fontovi u linuxu vise svidaju+anti-alias,a istina je da se razlikuju od onih za Win,u pocetku deluju malo neobicno,ali brzo se covek navikne,a generalno su i bolji 🙂
Probaj pa javi!
CU!
Heavy Metal rules! -
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.