Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Fedora + Ubuntu + Windows, triple boot
- This topic has 5 одговора, 3 гласа, and was last updated 14 years, 9 months раније by
Sioux.
-
АуторЧланци
-
12. новембар 2011. у 10:31 am #12498
LINUSER
УчесникFedora 16 je došla sa Grubom 2. Ako se instalira na eksterni disk sa njenim grubom moguće je i podizanje operativnih sistema sa unutrašnjeg diska.
Tako poželeh da je instaliram na svoj desktop računar. Oslobodio sam prostor na particiji za čuvanje podataka (kod mene je ona u središnjem delu diska).
Izabrao sam Gnome Live cd, da bi instalacija bila brža. Izbor instalacije na prazan prostor, u mom slučaju slučaju, nije uspeo (dobio sam poruku da je prostor nedovoljan?!). Da se radilo o početku diska pretpostavljam da ne bi bilo problema.
Manuelnim izborom: ext4 (/), za ceo oslobođen prostor (ubuntuov swap već postoji), posao je završen. Ponuđeno mesto za bootloader nisam menjao (/dev/sda), i u meniju fedorinog gruba su sada Fedora, Windows i Ubuntu.
Zašto dva operativna sistema, kad može (bar) tri!
12. новембар 2011. у 9:35 pm #87476minix
ГостSto se tice wireless i mrezneog interfejsa uopste, pod Ubuntu Onericom imam samo zamerke, toliko da aktivno razmisljam o alternativama. Ne znam koliko fedora moze d parira ubuntu-u nemam iskustva sa njom. Ali da network manager ne radi ili da je toliko nestabilan nije za tolerisanje. Imam fujitsu sa atherosovom wlan-om i pri instalaciji ubuntu-a sam zadao wlan kao default mrezni interfejs i jednom prilikom kada sam se povezao direktno na lan posle toga nije bilo nacina da preko GUI-ja pa ni preko wicd-a pokrenem wlan…jedini nacin je bio repair computer sa instalacionog diska. I sada jos uvek wlan radi samo do trenutka kad ubacim lan posle toga nema sanse da se pokrene. Takodje je nemoguce preko network manager-a pokrenuti 3g internet. Inace 3g internet je moguce pokrenuti preko ultimativne skripte za tu namenu : sakis3g i radi normalno. Zasto imam problema sa mrezom i sa blutettothom (ne mogu sa telefona da saljem fajlove) kad su svi drajveriu redu koliko ja znam.
14. новембар 2011. у 8:12 am #87478LINUSER
ГостMomo Kapor je sebe svrstavao u “lakše” pisce, a ja sebe u “lakše” korisnike linuksa.
Tako je i moje učešće na forumu, uglavnom usmereno ka početnicima – kako nešto najjednostavnije uraditi.
Veterani, developeri, i informatički profesionaci se sami snalaze.
Meni više od dva operativna sistema na osnovnom disku nisu potrebna. Imam ih dovoljno na eksternim diskovima.
Ako imate samo jednu mašinu i 1-2 eksterna diska (sa kojima ne želite da eksperimentišete) idealno rešenje da vidite prednosti i mane pomenutih operativnuh sistema (ne zagovaram više od tri) je triple boot.17. новембар 2011. у 12:23 am #87486Sioux
ГостNije potrebno da budeš toliko skroman. 🙂
18. новембар 2011. у 12:57 pm #87477Sioux
ГостZašto dva operativna sistema, kad može (bar) tri!
Evo Ti zadatak, dodaj na sve to i Free BSD
:Sp
( Bilo je trenutaka kada sam držao i više od 4 OS-a)
Mada danas u vreme virtuelizacije i live distroa : samo dva.
Izmena:
Zaboravio sam da dodam i flešić kučence od koga se ne odvajam.20. новембар 2011. у 6:28 pm #87475LINUSER
ГостInače update gruba2 kod Fedore 16 je malo drugačiji nego kod Ubuntua:
grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
http://fedoraproject.org/wiki/Grub2
(Trebaće kod apdejta Ubuntu kernela.)
Za dalje izmene, od koristi je:
http://www.linuxreaders.com/2011/11/01/fedora-16-how-to-change-boot-sequence-grub2/ -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.