Početak›Форуми›Linuks distribucije›Fedora, Red Hat,…›Fedora – par opstih pitanja?
- This topic has 4 odgovora, 4 glasa, and was last updated 14 years, 1 month ranije by
ak-87.
-
AutorČlanci
-
4. februara 2009. u 6:18 pm #10740
ak-87
UčesnikPozdrav! 🙂
Evo danas kupih Mikro i prijatno se iznenadih jer na prilozenom DVD-u stize Fedora 10. Uglavnom, ovoj distribuciji nikad nisam dao pravu priliku, a kako sam u nekom procesu “tranzicije” (kupujem novi laptop) htio bih promjeniti i distribuciju.
Zanima me nekoliko stvari:
1. Sufajuci cini mi se da sam negdje naletio da je svako izdanje Fedore podrzano godinu dana tj. podrska prestaje svakim drugim izdanjem. Npr. za 10 ce prestati kad izadje 12? Zanima me da li se ta podrska odnosi samo na sigurnosne zakrpe ili je jos nesto ukljuceno (npr. novije verzije popularnih programa, graficka okruzenja i sl.)?
2. Koliko sam shvatio RPMfusion se koristi za sav dodatni softver, non-free itd. Da li se taj softver za npr. F10 azurira na novije verzije dok god je podrzana trenutna verzija Fedore ili samo dok ne izadje novija? Tj. da li cu moci instalirati najnoviju Operu, VLC, mplayer, flash, audacity, audacious itd.?
3. Upgrade na noviju verziju (nebitno – preko neta ili DVD-a) – da li je bezbolan ili ipak zahtijeva odredjene intervencije? Nasao sam preko Google-a i na ovom forumu uputstva za upgrade, ali me zanimaju rezultati iz prve ruke.
4. Koliko je dobro KDE integrisan u Fedoru? Kako funkcionise s obzirom da nije default okruzenje? Ne mislim konkretno na F10 (instalirao sam GNOME, s obzirom na ovo sa Linusom i drugim komentarima na net-u), vec uopstenu do sada ukljucujuci i KDE3.
To bi bilo za sada to. Fedora mi se za sada svidja, sve stima i radi besprekorno (pa cak i web kamerica). 🙂
Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima!
4. februara 2009. u 6:52 pm #75646LINUSER
Učesnik1. Praktično si sam odgovorio na ovo pitanje. Trenutno se uredno ažuriraju Fedora 9 i 10.
Šta će biti posle pojave Fedore 12 teško je pouzdano nešto tvrditi.2. Najnoviji softver Fedora brže uključuje od ostalih . Da.
3. Uvek instaliram svežu verziju (kada se pojavi). Na ovo pitanje nemam odgovor.
4. Fedora 9 i 10 podržavaju KDE4 (KDE3-praktično ne).
5. Doneo si dobru odluku!
4. februara 2009. u 7:15 pm #75647kmilos
UčesnikEvo i ja da probam 😉
1. Kraj podrške je kraj podrške, znači ni sigurnosnih ni bilo kakvih drugih ažuriranih paketa više neće biti za verziju stariju od (mane-više) 13 meseci:
http://fedoraproject.org/wiki/LifeCycle
(Postojao je nekad Fedora Legacy projekat koji je izdavao u najmanju ruku sigurnosne zakrpe za starije verzije, ali mi se čini nije isplatio i preživeo, tj. previše posla za nešto malo ljudi koji se ne nadgrađuju redovno).
2. RPMFusion koliko znam ima istu polisu održavanja kao i glavna Fedora riznica (znači uvek 2 izdanja istovremeno), i streme da uvek pružaju najnoviji softver.
3. Uglavnom nema problema, ali zavisi naravno od dodatnog softvera sa strane ili od eventualnih velikih promena nekih softverskih paketa između verzija. Pre nadgradnje (sa kojom možda treba sačekati koju nedelju ili mesec nakon objave po mojoj preporuci, pustiš druge da se prvo opeku i ispeglaju eventualne problemčiće 😉 ) treba obavezno pogledati
http://fedoraproject.org/wiki/DistributionUpgrades
i povezane strane. Ja lično obično samo sačuvam /home i odradim svežu instalaciju. Dosta ljudi preskoči jednu verziju, znači nadrađuje se samo jednom godišnje kada njihova verzija stigne do kraja života (EOL).
4. Ne koristim KDE
4. februara 2009. u 7:53 pm #75648Moneo
UčesnikUpgrade koliko sam ja video ide bez ikakvih problema u slucaju da koristis dvd
Ja sam radio tako par puta i sve je proslo ok sem sto se ceka nesto duze-tipa sat i po sigurno za razliku od klasicne instalacije koja traje oko pola sata(sa default postavkama)
Radili su i programi iskompajlirani/dodati sa strane bez problema 😉
Ako se ne varam-paketi u repoima se unapredjuju u nove verzije sve do izlaska sledeceg izdanja Fedore-nakon toga dobijas security i bugfix jos 7 meseci za poslednje verzije osvezenog softvera i tako opet do sledeceg Fedora izdanja kada konacno prestaje podrska 😉5. februara 2009. u 6:42 pm #75649ak-87
UčesnikHvala vam puno na odgovorima! To su manje-vise bili odgovori koje sam zelio da cujem. 🙂
Ako sve bude islo dobro kao do sada, ne vidim razlog da ne izaberem Fedoru za novi distro. ^-^
Pozdrav!
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.