Početak›Форуми›Linuks distribucije›Fedora, Red Hat,…›FEDORA i mount Hard diska
- This topic has 7 odgovora, 6 glasova, and was last updated 17 years, 8 months ranije by
velial.
-
AutorČlanci
-
2. novembra 2004. u 4:30 pm #4397
sifumarko
UčesnikDakle:
Imam dva harda a na drugom je fat FS. Kada se startuje Fedora tog drugog harda nema.
Koje su komande za mount-ovanje?
Sta da editujem da bi ona to odradila sama prilikom dizanja sistema sledeci put?
2. novembra 2004. u 5:16 pm #22156tomaja
Glavni majstorDa bi mountovao [artivciju treba da koristis naredbu mount , npr.
mount -t vfat /dev/hdb2 /mnt/particija_na_disku_2
(naravno, pre izvrsenja moras da kreiras direktorijum particija_na_disku_2 kao poddirektorijum u direktorijumu /etc
Da bi pri svakom podizanju sistema imao autoamtski montiranu particiju hdb2 u fajlu /etc/fstab moras da dodas liniju
/dev/hdb2 /mnt/hdb2 raiserfs defaults 1 2
naravno, umesto raiserfs mozes staviti i ext2, ext3 itd. ukoliko je ta particija montirana u tim fajl sistemima a ako se radi o win particiji preporucujem
/dev/hdb2 /mnt/hdb2 vfat 0 0
linux4life
22. decembra 2005. u 3:31 pm #22157diablo_
UčesnikMeni je problem sto ne mogu nikako da editujem fstab fajl ni kao root.Jednostavno kaze da je nemoguce otvoriti.A dok se podize sistem kaze error in code line 7 napise neka sranja koja imaju veze sa hda1 (windows particija) i ne mountuje uopste!!!
22. decembra 2005. u 5:31 pm #22158LYb
UčesnikE, ala si opisao problem… I sta mi sad da radimo, kad znamo samo da ti “napise neka sranja”?
Sto se editovanja fstab-a tice, sta ti kaze ‘ls -l /etc/fstab’?
23. decembra 2005. u 2:02 pm #22159diablo_
UčesnikPa brate opisao bi ti ja kakva sranja ali ne mogu jer se veoma brzo ucita i ne stignem da vidim…
23. decembra 2005. u 2:24 pm #22160MisterNo
UčesnikPa brate opisao bi ti ja kakva sranja ali ne mogu jer se veoma brzo ucita i ne stignem da vidim…
Pa pogledaj /var/log/messages pa ce ti biti jasno na sta se greska odnosi. (verovatno ili na boot loader ili fstab ili vec …)Posle editujes fajl na koji ti se odnosila greska i vidis sta stoji na 7 liniji.
23. decembra 2005. u 4:19 pm #22161diablo_
UčesnikEvo sad sam instalirao Slackware 10.2 i pojavila mi se ista greska samo u liniji 3!
[mntent]:Line 3 in /etc/fstab is bad
ista ta greska je za fedoru samo u liniji 7Da napomenem samo da je ista verzija slacka vec bila instalirana bez problema a onda sam iz dosade reinstalirao tako da ne znam zbog cega bi se ovo tripnulo.Mozda kad bi opet instalirao fedoru ne bi bilo one greske.Verovatno mi se fleshuje dvdrom tokom instalacije…
EDIT:Fora je bila u tome sto kada me je pitalo pod kojim imenom hocu da mi bootuje win ja sam napisao Windows XP a nisam smeo da pisem “space” (razmak) jer se utripuje.
5. januara 2006. u 6:24 am #22162velial
Učesnik[code]lsmod[/code]
proveri da li su ti ucitani drajveri za sve fajlsisteme.
-
AutorČlanci
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.