Početak › Forumi › Linuks distribucije › Fedora, Red Hat,… › fedora 4 i kernel 2.6.15
- This topic has 7 odgovora, 4 glasa, and was last updated 19 years, 3 months ranije by
velial.
-
AutorČlanci
-
14. januar 2006. u 6:02 pm #6816
velial
UčesnikSavetujem svim korisnicima fedore 4 da skinu i instaliraju
http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-2.6.15.tar.gz
prema uputstvu za kompajliranje kernela iz Gnuzile 03.Instalacija ide bez problema, s tim da treba obratiti paznju na par sitnica:
1. prilikom make menuconfig, ukljuciti modul za NTFS ako imate win particije
2. depmod nije potreban
3. initrd se kreira sa
[code] mkinitrd -v –with=ntfs initrd-2.6.15.img 2.6.15[/code]
kako bi se ubacio i modul za ntfs
srediti GRUB prema uputstvu iz Gnuzile 03 i restartovati racunar.Novi kernel bi trebao da se podigne bez problema.
—Montiranje NTFS particija—
napraviti direktorijume za montiranje NTFS u /medija/
dodati odgovarajuce linije u fstab (bez obzira sto pise da se genericki pravi)
montirati particije na direktorijume.
restart
Od sad pa na dalje ce se particije same montirati pri boot-u—TV karta (moja je “Kworld V-stream studio TV terminator” (sa famoznim saa7135))—
U paketu kernela (koji ste skinuli) u direktorijumu ./Documentation/video4linux/ se nalazi CARDLIST.xxxxx iz koga uzmete broj koji odgovara vasoj karti (za moju je 65).
u /etc/modprobe.conf upisati
[code]
options saa7134 card=$BROJ KARTE
[/code]
u mom slucaju je
[code]
options saa7134 card=65
[/code]
restart i uzivaj(blize informacije o podrzanim TV-kartama mogu se naci u skinutom kernel paketu ./drivers/media/video/saa7134/saa7134-cards.c
14. januar 2006. u 6:52 pm #39385kmilos
UčesnikSve to uz opasku da kada sami kompilirate kernel koji nije RH/Fedora projekat dostavio, treba da budete svesni da dosta stvari može da prestane da radi i treba se pomučiti oko njih, kao što je ilustrovano gornjim primerom. Iako je ovo moguć i ne neispravan, ovo jednostavno nije “Fedora” način održavanja sistema i korisnici samo sebi stvaraju veći posao bez razloga.
Ja korisnicima savetujem da sačekaju zvaničan 2.6.15 Fedora kernel koji je trenutno u fazi testiranja [1] (ili pomogu u njegovom testiranju), i da zvaničan kernel dopunjuju prilagođenim modulima za hardver (NTFS, NVIDIA, ATI, itd.) sa sajta rpm.livna.org koristeći yum alat.
[1] http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/updates/testing/4/i386/
15. januar 2006. u 11:34 pm #39386velial
UčesnikVerovatno si u pravu, samo sam ja imao problem sa hardverom i originalnom fedorom, pa sam morao nesto da uradim.
Par dana mi sljaka ovaj kernel bez problema, videcu sta ce biti kasnije.1. februar 2006. u 8:05 pm #39387velial
UčesnikPRESEK PRVI
Sve to uz opasku da kada sami kompilirate kernel koji nije RH/Fedora projekat dostavio, treba da budete svesni da dosta stvari može da prestane da radi i treba se pomučiti oko njih, kao što je ilustrovano gornjim primerom. Iako je ovo moguć i ne neispravan, ovo jednostavno nije “Fedora” način održavanja sistema i korisnici samo sebi stvaraju veći posao bez razloga.
Ja korisnicima savetujem da sačekaju zvaničan 2.6.15 Fedora kernel koji je trenutno u fazi testiranja [1] (ili pomogu u njegovom testiranju), i da zvaničan kernel dopunjuju prilagođenim modulima za hardver (NTFS, NVIDIA, ATI, itd.) sa sajta rpm.livna.org koristeći yum alat.
U nekim stvarima si apsolutno u pravu u nekima ne.
1. Da pocnemo od instaliranja NTFS-a preko yum-a. Ovakav pristup instaliranja modula mi se svideo iz jednostavnog razloga sto nema sta da se razmislja, samo sledis uputstvo i to je to. Veliko iznenadjenje sledi kada vidis da je modul instalran ali nije ucitan ni nakon restarta, sto praktiocno znaci da sve one zezancije sa mkinitrd i fstab-om (ranije opisane) moras rucno uraditi.
Na ovom mestu bi zeleo da postavim pitanje: kako je moguce ucitati NTFS modul preko init skripti, a da se win particije montiraju prilikom dizanja sistema (posto sam ja ubacio modul u prakticno prvu fazu dizanja sistema).
Drugo sto bih voleo je, da mi neko kaze, da li je kod njega NTFS modul proradio nakon yum-ovanja, bez dodatnih zezancija sa fstab-om, mkinitrd-om, init-om, ili vec sa necim.2. Instalacija novog krnela (odusevljen sam). Skinuo sam fedorin kernel 2.6.14 u *.rpm, dupli klik na njega, root lozinka, restart i on je tu. Mnogo jednostavnije nego patiti se sa rekompajliranjem. Velika hvala milosiku ovde je bio apsolutno u pravu. Ovaj kernel uglavnom zadovoljava potrebe mog hardvera tako da nisam morao koristiti 2.6.15 test verziju. Ne treba zaboraviti da sve dodatne module treba ponovo yum-ovati za novi kernel.
REKAPITULACIJA
Rekompajliran 2.6.15 kernel sa kernel.org radi savrseno dobro (bar sto se mene tice), jedan plus za robusnost. Podrzavam milosika u ideji da je bolje koristiti zvanicne kernele, prvo, laksi su za instalaciju, a drugo, ipak je to neko detaljnije istestirao. Na zalost u oba slucaja ce te imati zezancije sa modulima.1. februar 2006. u 11:07 pm #39388kmilos
UčesnikMože naravno, uopšte nema potrebe za mkinitrd-om, menjanjem initskripti (rizično) i sl., jedino što je neophodno je definisanje tačaka montiranja particija, što se radi u fstab-u, i onda će ih sistem sam montirati kada treba.
Moj fstab npr. sadrži
[code]/dev/hda2 /media/c ntfs user,exec,noauto,ro,umask=0222 0 0[/code]
i ne montira se dok ja, ili bilo koji drugi korisnik to ne uradi. A ako želiš automatsko montiranje, onda ukloniš ovu noauto opciju itd. Pogledaj “man mount” za opcije koje tebi odgovaraju, a malo uputstvo imaš i ovde:
http://linux-ntfs.sourceforge.net/info/ntfs.html#4.0
Pretraživanje foruma takođe pomaže 😉
16. februar 2006. u 5:17 pm #39389Yelena
Učesnik22. februar 2006. u 11:56 pm #39390demoritus
UčesnikNajlakse je instalirati kernel preko yum install-a.. No risk at all.. Sve se samo odradi, nema mucenja. Tako sam ja uradio i nemam problema.
23. februar 2006. u 6:35 am #39391velial
Učesniknema mucenja
Aha sa dialup-om.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.