Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Fedora, Red Hat,… › FC 5 add/remove software i jos neka pitanja
- This topic has 4 одговора, 3 гласа, and was last updated 20 years, 5 months раније by
kmilos.
-
АуторЧланци
-
27. март 2006. у 9:52 am #7194
velial
УчесникInstalacija FC 5 je sa DVD-a.
add/remove software prijavljuje gresku kad se startuje. Ako se zakacim na net radi ali posle izvesnog vremena javi neku gresku u vezi mirora (ovo je verovatno do dial-up veze).
Zanima me da li i kod ostalih add/remove software trazi da postoji veza sa netom?Instalacija softwera sa FC5 DVD-a duplim klikom na RPM (posto ne mogu da koristim add/remove software) radi, ali prijavljuje da kljucevi nisu odgovarajuci.
U cemu je problem, posto su programi sa zvanicnog DVD-a? (Xen nije hteo ni da instalira, probacu iz konzole)U fstab-u nema vise CD-ova, u cemu je stos?
Inace veoma sam zadovoljan novom fedorom (za sada). Osim sitnijeg cackanja oko modema i TV karte sve je proslo jako lepo.
27. март 2006. у 11:18 am #42652kmilos
Учесникadd/remove software prijavljuje gresku kad se startuje. Ako se zakacim na net radi ali posle izvesnog vremena javi neku gresku u vezi mirora (ovo je verovatno do dial-up veze).
Zanima me da li i kod ostalih add/remove software trazi da postoji veza sa netom?Čini mi se da da u podrazumevanoj konfiguraciji. Naime, sve sada ide preko yum-a koliko se meni čini, a podrazumevano yum puca na net. Naravno za “core” riznicu (teorijski) možeš promeniti yum definiciju da puca na CD umesto, ja još nisam probao…
Inače neki mirrori zezaju i na bržoj vezi, trebalo bi samo da ih preskače dok ne naleti na dobar. Na dialup vezi možda još pomogne i red “timeout=90″ (ili koja god vrednsot ti odgovara) u /etc/yum.conf
Instalacija softwera sa FC5 DVD-a duplim klikom na RPM (posto ne mogu da koristim add/remove software) radi, ali prijavljuje da kljucevi nisu odgovarajuci.
U cemu je problem, posto su programi sa zvanicnog DVD-a? (Xen nije hteo ni da instalira, probacu iz konzole)Hm, čudno da klučevi nisu uvezeni od početka, ili je moguće da se to desi samo prvi put kada uspešno instaliraš nešto kroz yum… Je l’ postoji uopšte koji u bazi ako odradiš “rpm -qa |grep pubkey”? Ako ne, probaj sam da ih ubaciš kroz “rpm –import /etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY*” (ili ne moraš sve, izaberi tamo koje hoćeš)
Inače, uvek možeš iz konzole da instaliraš sa “rpm -Uvh –nosignature …”
U fstab-u nema vise CD-ova, u cemu je stos?
Nema, sada gnome-mount montira sve automatski kroz udev/hal/dbus, ni ja baš nisam provalio kako sve to tačno radi i kako može da se podesi (nisam još imao potrebe). Uglavnom CD ide na /media/disk /media/disk1 itd. kad ga ubaciš…
27. март 2006. у 2:44 pm #42653MisterNo
УчесникDa meni javlja istu gresku. Pa ako mi treba nesto sa neta koristim yum, a ako mi treba nesto sa dvd instalacije koristim rucno rpm -ivh i zezam se sa zavisnostima.
Inace na dvd instalaciji nisam nasao kernel source. sto znaci da mora posebno da se skida sa neta.
27. март 2006. у 8:34 pm #42654kmilos
УчесникDa meni javlja istu gresku. Pa ako mi treba nesto sa neta koristim yum, a ako mi treba nesto sa dvd instalacije koristim rucno rpm -ivh i zezam se sa zavisnostima.
Kao što rekoh, moguće je ubaciti CD/DVD kao izvor u yum pa onda ne mora da se toliko smara sa zavisnostima.
Inace na dvd instalaciji nisam nasao kernel source. sto znaci da mora posebno da se skida sa neta.
kernel-source ne postoji još od FC3 (je l’ čita ko uopšte beleške o izdanju, tj. release notes?)… Za kompiliranje modula ni ne treba source, dovoljna su zaglavlja iz kernel-devel paketa koji je na CD/DVD-u, a ako u retkim slučajevima baš treba source, moraš skinuti .src.rpm i instalirati ga po uputstvima koje se nalaze u beleškama u izdanju…
27. март 2006. у 9:04 pm #42655kmilos
УчесникEvo i recepta za lokalni yum na kašičicu:
Kao root otvorite za uređivanje datoteku /etc/yum.repos.d/fedora-core.repo i napravite sledeće izmene:
[code][core]
name=Fedora Core $releasever – $basearch
#baseurl=http://download.fedora.redhat.com/…
#mirrorlist=http://fedora.redhat.com/…
baseurl=file:///media/disk/
enabled=…[/code]znači “taraba” da se onesposobi stavka sa mirrorima, i novi baseurl red gde je /media/disk/ putanja gde vaša FC obično montira FC5 CD/DVD. Posle ovoga “core” riznica neće biti pregledana preko neta nego sa diska i svi paketi i zavisnosti se vuku sa diska.
A ako uopšte ne želite da vam yum izlazi na net, izmenite fedora-updates.repo i fedora-extras.repo (kao i bilo koje druge riznice koje koristite) i postavite “enabled=0”. Onda za povremeno izričito ažuriranje preko neta koristite
[code]# yum –enablerepo=updates update[/code]
i sl. za ostale riznice.
Ajde ne kukajte više nego pravite rešenja 😉
A što se računa tiče, ko šalje pivo 😆 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.