Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › FAT16 u RH
- This topic has 20 одговора, 5 гласова, and was last updated 21 years раније by popeye.
-
АуторЧланци
-
29. децембар 2003. у 9:07 am #16069ZivicAleksandarУчесник
Bravo
Za lilo, nemoj da ti smeta, neznam tacno sta znaci, ali ako je tu ne skodi, a ako ne skodi……
Cuvaj sifru za root, nemoj da je nemas, bolje je tako, i nemoj da se furas kao root, eventualno dodaj sebe u grupu root, neces imati nikakve extra privilegije, ali ces moci da vidis vecinu fajlova. Za root sifru napravi neku jednostavnu kombinaciju, a user moze i automatski da se loguje, pa i bez popunjenog polja za sifru.
E sad usb flash, vidi dali ti je ukljuceno PNP OS u biosu, i probaj da podignes masinu sa flashom, on se kaci na /dev/sda1 to je inace mesto za spetial device (SCSI) emulacija, probaj da ga izmotiras na silu, dakle slicno ako ne isto kao taj disk,
/dev/sda1 /mnt/removable vfat umask=0 0 0
Kod mene na MDK9.1 radi tako, probaj tako pa ako nece VRISTI, videcu da ti doslovce dostavim moj fstab.30. децембар 2003. у 11:12 am #16070ZivicAleksandarУчесникU /etc/fstab
/dev/sda1 /mnt/USBFlash vfat iocharset=iso8859-1,codepage=850, umask=0 0 0
Vidi dali imas ovako nesto /etc/mtab
none /proc/bus/usb usbdevfs rw 0 030. децембар 2003. у 5:41 pm #16071SFilipУчесникUSBflash mi je fat32.
Da li bi mogao da napravim ikonu za mount, ali da ne ubacim komande u /etc/fstab i kako?
30. децембар 2003. у 7:36 pm #16072ZivicAleksandarУчесникMoze reimo ovako: u odseku shortcut-a stavis pokreni komandu ili run command:
mount -w -t msdos /dev/sda1 /mnt/removableu svakom slucaju pogledaj man mount, ovo t je tip fajl sistema koji montiras, nisam siguran ali mislim da bi mogao umesto msdos da mu postavis vfat.
Sta ti fali da ga postavis u fstab, cak je preporucljivo?
31. децембар 2003. у 12:07 am #16073popeyeГлавни мајсторZa FAT32, tip je vfat. Pod msdos tipom neces videti imena duza od 8+3.
Sto se unosa u fstab tice, ako se odlucis na to, obavezno ukljuci opcije user i noauto, kako bi ga mogao montirati na zahtev, kao obican korisnik. U tom slucaju bi pod Gnomom trebalo da se pojavi stavka za montiranje usb diska u meniju koji se dobija desnim klikom na radnoj povrsini.
Bez toga ce se montiranje vrsiti po pokretanju racunara i ako flash disk nije ukljucen nece biti montiran. Nakon toga ce samo root moci da montira pomenuti uredjaj.
31. децембар 2003. у 8:59 am #16074ZivicAleksandarУчесникPretpostavljam da ce opcija noauto i user preduprediti pojavljivanje onog konfiguracionog prozora pri podizanju masine, kada je recimo startujem sa USB Flashom?
Imali veze kojim redosledom redjam opcije za motiranje, u fstabu i dali mi je uopste potrebno ono setovanje iocharset=8859-1, koje mi stoji po defaultu i cemu uopste sluzi?6. јануар 2004. у 8:44 pm #16075SFilipУчесникProbao sam da montiram usb kao sda1, ali je izbacio gresku da je vec montirano kao / . Recite mi ponovo: sta da kucam u fstab(USB je FAT32)?
6. јануар 2004. у 9:44 pm #16076nVideoУчесникEvo ovako, upravo sam uspeo da mu pored flasha izmontiram i NOKIA 5510,na isti USB hub, ona je legla kao /dev/sdb1, ovo cisto za informaciju.
Prvo mu demontiraj removable ili kako god da si ga krstio, ako je u direktorijumu /mnt, a koliko mi se cini on ti je na rootu, tj /.
Udjes u direktorijum /mnt i napravis direktorijum USBFlash recimo, ona odes u /etc/fstab i u redu koji ti pocinje sa /dev/sda1 umesto onog /mnt/removable (opet ako ti je uopste montiran u /mnt)
ti mu svakako postavi /mnt/USBFlash, opcije u produzetku ostavi kako hoces.
E onda uradi lepo mount /mnt/USBFlash i ako proradi, a nevidim zasto nebi, uzivaj.Ili jos bolje lepo iskopiraj ceo sadrzaj iz fstab pa ga kokni ovde da vidimo nasta lici.
7. јануар 2004. у 9:23 pm #16077popeyeГлавни мајсторProbao sam da montiram usb kao sda1, ali je izbacio gresku da je vec montirano kao / . Recite mi ponovo: sta da kucam u fstab(USB je FAT32)?
Da li imas SCSI disk?
8. јануар 2004. у 9:09 pm #16078SFilipУчесникIzvinjavam se, mislio sam da sam pomenuo da imam SCSI. Dakle sve to izgleda ovako:
SCSI
primarni gospodar: /, /dev/sda1-mislim da je tako posto nece da montira, a pominje se /
ATA
primarni gospodar: FAT16 disk(/mnt/malihd, /dev/hda1)
sekundarni gospodar: CD-ROM(/mnt/cdrom) -
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.