Početak›Форуми›Linukso veb sajt›Pričaonica›EU sud odbio žalbu Microsoft-a – jos jedna pobeda za svet Slobodnog softvera
- This topic has 16 odgovora, 9 glasova, and was last updated 15 years, 6 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
17. septembra 2007. u 11:32 am #9235
Nightweaver
UčesnikLUKSEMBURG – Drugi po veličini evropski sud je danas odbio zahtev kompanije Microsoft da se preinači odluka Evropske komisije iz 2004. da je kompanija Microsoft zloupotrebila svoju dominaciju među računarskim operativnim sistemima.
U prvostepenom Evropskom sudu je jutros pročitana presuda pre prepunom sudnicom u kojoj je bilo preko 150 novinara i advokata. Presuda je glasila da Microsoft mora da se povinuje naredbi komisije iz marta 2004. i da plati kaznu od 497.2 miliona EU ili 689.4$.
Ovo je zaista veliki dan i velika pobeda za svet Slobodnog softvera. Posle odbijanja OOXML-a pred ISO-om pre par nedelja ovo je još jedna divna vest. Više informacija možete naći na:
http://www.iht.com/articles/2007/09/17/business/msft.php
http://www.italy.fsfeurope.org/projects/ms-vs-eu/ms-vs-eu.en.html
17. septembra 2007. u 12:36 pm #62219psy_unix
UčesnikIskreno ja sam mislio da su oni to platili jos tad i da je to zasvrena prica .Sta se razvlacilo do sad . Nisu valjda razmatrali zalbu M$ 3 godine ? Al aj sad .
U svakom slucaju stvarno lepa vest . O017. septembra 2007. u 2:05 pm #62220MladenIsakovic
UčesnikMada kod nas ionako nema mnogo značaja, kod nas ioanko svi voze full pirate
17. septembra 2007. u 2:09 pm #62221Nightweaver
UčesnikAli je znacajno kada kupis laptop a na njemu Vista koju ne aktiviras a oni nece da ti vrate pare.:)
17. septembra 2007. u 2:12 pm #62222BrokeBody
Učesnikda plati kaznu od 497.2 miliona EU ili 689.4$.
Vrlo osteceni, nema sta. 🙂
17. septembra 2007. u 3:05 pm #62223stenedjo
UčesnikKo je tu koga pobedio?
17. septembra 2007. u 3:28 pm #62224Nightweaver
UčesnikProcitaj tekstove na linkovima koje sam ostavio pa ces videti. 🙂 A i naslov ti lepo kaze.:)
17. septembra 2007. u 9:09 pm #62225BrokeBody
UčesnikNepravda. Zbog ovakih gluposti mi dodje da odem u USA. 🙂
18. septembra 2007. u 4:04 am #62226foxbunny
UčesnikUSA je samo MSov domaci teren. Primera radi, MS je uz pomoc americke vlade zaustavio uvodjenje TRON sistema u drzavne institucije u Japanu, pa ti vidi koliko je to bajna zemlja. Japanci nikada nece videti ni prebijenog yena za takav potez. A sad se MS zali sto mu EU lupa packe.
18. septembra 2007. u 6:11 am #62227BrokeBody
Učesniksad se MS zali sto mu EU lupa packe.
Ermm… Ljudi stavili SVOJ Windows Media Player u SVOJ operativni operativni sistem, te su zbog toga RealNetworks (Real Media Player) i ostali veliki media igraci naisli na ozbiljan problem (market share). Onda pocnu da prave i svoj server sistem (Windows NT), i od tada jos jedan veliki igrac pocinje da ima ozbiljne probleme (market share), a to je Sun Microsystems. Do skoro je taj isti Sun Microsystems iz USA podrzavao EU na sudjenju. :-)))
Koliko sam uspeo da primetim, taj Windows Media Player i Windows Server edicije su najveci krivak EU. 🙂 Predstavljaju pretnju na evropskom trzistu. OK, onda cemo im reci da moraju da dele svoju intelektualnu svojinu, jer su mnogo jaki :), te se ostali slabo probijaju na trzistu. 🙂
Posto su ih kaznili zbog Windows Media Player-a, sada mogu da ih kazne i zbog Windows Picture and Fax Viewer-a, jer ugrozava ACDSee, pa onda mogu da ih tuze zbog kalkulatora jer ugrozava druge, pa zbog Windows Explorera jer ugrozava druge… 😉 U redu bi bilo da ih tuze ako bi Microsoft branio instalaciju drugih playera na Windows, jer bi to bila zloupotreba monopolistickog polozaja, ali ovo ovako je stvarno neverovatno. :-)))
“What the court is basically saying is that if you develop a successful product and get too big, the European Commission is going to force you to give away your intellectual property.”
When Microsoft wants to put handwriting and speech recognition features or stronger anti-virus and other security software into the Windows operating system, competitors can complain to European authorities
Kakve bre packe?!! 🙂 Meni ovo pre lici na EU koja je ljubomorna na USA ko kuce, nego na zloupotrebu monopolistickog polozaja. 😉
ti vidi koliko je to bajna zemlja
Nije bajna… kao ni bilo koja zemlja u EU, ali sve mi se ipak cini da cu se prebaciti. 😉
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.