Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›EIS u VBox-u
- This topic has 11 odgovora, 6 glasova, and was last updated 13 years ranije by
dukenukem_4d.
-
AutorČlanci
-
1. aprila 2010. u 9:41 am #11824
zokypoky
UčesnikEIS je program kojim školske ustanove razmenjuju informacije sa ministarstvom prosvete, putem FTP i e-mail servisa. Razmenjuju se informacije samo iz delokruga koji je obuhvaćen EIS programom i mogu se slati i preuzimati sa FTP servera. U lokalu, na WIndows 2000/XP računaru, se instalira MS SQL server, u koji EIS privremeno smešta aktuelne podatke, a zatim ih na zahtev operatera razmenjuje s pomenutim FTP serverom ministarstva.
Problem je nastao najezdom virusa, koji su uništili potpuno Windows informacioni sistem škole i onemogućili privremeno dalji rad i korišćenje računara u mreži. Ovo se uglavnom događa nekotrolisanim umetanjem USB stikova na računaru, nakon čega virus “ubije” registrovani AVG, a zatim onesposobi Windows XP do te mere, da se mora reinstalirati. Nakon reinstalacije se ovo ubrzo ponovo dogodi, tako da ljude u školi dovodi do očaja. S obzirom da oni nemaju stručni kadar koji će ih zaštititi od ovoga, ja sam preuzeo tu ulogu. Kako nemam previše vremena, ni na kraj pameti nije padalo da istražujem koji je virus u pitanju i da problem rešim “windowsovski”. Uzeo sam openSUSE 11.2 i instalirao ga na jednom školskom računaru (za probu), ali se odmah pojavio problem sa pomenutim EIS-om.
S obzirom da je to “čistokrvna” Windows aplikacija, bez alternative iz FLOSS-a, posegnuo sam za VirtualBox 3.1.16 i u njemu podigao virtuelni Windows XP, ali sa isključenim USB portovima u virtuelnoj mašini, kako se i ona ne bi zarazila “muvanjem” raznih USB stikova. Preko NAT virtuelene mrežne kartice se uspostavlja veza sa Internetom preko ADSL-a, tako da EIS može raditi nesmetano. Samo u slučajevima korišćenja EIS-a podiže se XP u virtuelnoj mašini i nakon završetka se gasi VM. Ovom kratkotrajnom upotrbom se smanjuje mogućnost zaraze, a redovnim bekapom EIS-a se sprečava nestanak podataka. Čak i u slučeajevima da se zarazi virtuelni XP, ostatak računara je upotrebljiv za normalan rad (EIS se koristi par puta mesečno).
Na Linuxu se normalno koristi Firefox, Thuderbird i openOffice i sve radi mnogo brže, jer je mašina oslobođena “gušenja” antivirusnog softvera. Operater koji radi na Linuxu je prezadovoljan odzivom i brzinom rada, dok ostali u školi zahtevaju da i njima instaliram Linux. Naravno da pre toga moram rešiti problem sa softverima koji su im neophodni, a rade isključivo pod Windowsom. Ali o tome ću pisati ponovo…
Ovaj primer može ohrabriti ostale sa foruma da, ako imaju ovakav slučaj, izvedu rešenje na isti način uz upotrebu bilo koje Linux distribucije.
1. aprila 2010. u 10:44 am #83844dens
UčesnikEto, ne mogu odogovoriti nista drugo nego odlicno!
Naravno… nije lose imati cak i poneki snapshot na VBox-u… dok je sigurno da virusa nema (a verovatno ih nece ni biti)..
pozdrav
1. aprila 2010. u 11:29 am #83845dukenukem_4d
Učesnikscaka čas’ svaka čas’ O0 O0
(ali kako može virus da ‘ubije’ registrovani AVG , sori za off ??? ??? ??? :redface: )
ako u primeni ne koristite usb ka guestu , da li može d ase upotrebi virtualbox OSE ? O0
(recimo u slučajevima kada je neophodno striktno poštovanje PUEL licence )1. aprila 2010. u 12:02 pm #83846dens
UčesnikLicenca za Puel je najludja licenca koju sam video skoro…
Dakle, (idi nadji Faq na tu temu na http://www.virtualbox.org)… oni tamo kazu da imas pravo da koristis VB PUEL u bilo koje svrhe, ukljucujuci i mega-giga biznis od milion evra ako si ga ti licno instalirao…
Takodje tamo pise i da je moguce da njih 100 tako instalira svojerucno doticni i da ga legalno koriste
Evo.. citiram, da ne trazite (izvuceno odavde http://www.virtualbox.org/wiki/Licensing_FAQ):
6. What exactly do you mean by personal use and academic use in the Personal Use and Evaluation License?
Personal use is when you install the product on one or more PCs yourself and you make use of it (or even your friend, sister and grandmother). It doesn’t matter whether you just use it for fun or run your multi-million euro business with it. Also, if you install it on your work PC at some large company, this is still personal use. However, if you are an administrator and want to deploy it to the 500 desktops in your company, this would no longer qualify as personal use. Well, you could ask each of your 500 employees to install VirtualBox but don’t you think we deserve some money in this case? We’d even assist you with any issue you might have.
Ovakvu interesantnu licencu jos nisam video… jer ona znaci da generalno mozete legalno koristiti VB u gotovo svim situacijama… samo vas linux ucenik to mora intalirati sam… mada… mozete mu i vi reci kako i gde da klikne… 😉
pozdrav
1. aprila 2010. u 12:42 pm #83847Жарко Михајловић
UčesnikКажем ја да је Зоки заслужан што је Књажевац високо котиран на овој листи:
http://linux.dootzky.com/😀
1. aprila 2010. u 12:48 pm #83848dukenukem_4d
Učesniksamo vas linux ucenik to mora intalirati sam…
ne kapiram ovu licencu ali … verovatno je to u pitanju ???
1. aprila 2010. u 12:52 pm #83849dens
UčesnikCitao sam je i ja vise puta.. i na kraju sam zakljucio da je sasvim legalno da ako zelis da Ziki instaliras VBox, onda mu das softver, kazes pokreni instalaciju, klikni tu klikni ovde…
i dobijes sasvim legalni VrtualBox i za privatnu i komercijalnu Zikinu upotrebu… 🙂 jer, Zika ga je instalilrao sam… ti nisi ni dotakao misa i tastaturu…
tako ja to vidim i tako to i pise tamo…
1. aprila 2010. u 10:05 pm #83850zokypoky
UčesnikŽare ne preteruj!
1. aprila 2010. u 10:35 pm #83851zokypoky
UčesnikIspada da ako korisnik sam instalira VBox (non OSE), da može i njega da koristi free. Po tome ovo sa školom je OK (podrazumeva se da su ga oni instalirali samostalno, a ne ja!).
ako u primeni ne koristite usb ka guestu , da li može d ase upotrebi virtualbox OSE ? Afro
(recimo u slučajevima kada je neophodno striktno poštovanje PUEL licence )U prvom trenutku nisam vodio računa o PUEL i OSE varijanti VBox-a, jer sam morao “brzinski” da im rešim problem. S obzirom da se ne koriste USB-portovi (miš i tastatura su na PS/2!) može se koristiti i OSE varijanta, bez problema u ovom slučaju. Vidim na forumima da ima rešenja za tastature i miševe sa USB, pa onda može i OSE da se “potera” na bilo kojoj mašini.
Sada mi problem prave Paragraf Lex i slični “pravnički” softveri koji ne rade na Linuxu, a ima ih u pravnoj službi (sekretar škole!). Paragraf Lex koristim i ja u mojoj firmi, pa ću da ga probam na VBox-u, mada su nešto pričali ovi iz Paragrafa da će da portuju softver na Linux. Već sada P-Lex radi sa MySQL na Windows mašini, a mislim i da se radi o Java softveru, pa ne vidim razloga zašto ne bi moglo to sve da se potera i na Linuxu.
Probaću nešto preko praznika, pa ću da se javim…
1. aprila 2010. u 10:38 pm #83852DrLove73
UčesnikHm, moracu ja da updateujem moje racunare, samo sam jedan registrovao na mapi (morao sam da izaberem Vrbas) a ja licno sam instalirao 7 CentOS racunara, 1 u Novom Sadu, i 1 suflirao i podesio u Beloj Crkvi.
To znaci da ce CentOS da preskoci FreeBSD i da se opasno priblizi Mint-u, hehehe. Da RHEL ne pominjem, onda bi preskocili i Mint i dosli do Gentoo-a.
Inace, meni je licenca sasvim jasna. Ako sam instaliras slobodno ga koristi. Ako hoces neku vecu operaciju da radis, onda je red da nesto i platis razvojnom timu. ni vise ni manje.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.