Početak › Forumi › Linuks › Linuks umrežavanje › Eh ta Samba…
- This topic has 9 odgovora, 5 glasova, and was last updated 21 years, 1 months ranije by
ZivicAleksandar.
-
AutorČlanci
-
21. maj 2004. u 9:44 am #3735
shinhan
UčesnikUspeo sam konačno da podesim workgroup u Sambi (preko /etc/samba/smb.conf pošto tu opciju nisam mogao da nađem u Mandrake Control Panelu), međutim još uvek imam problema sa Sambom.
Kući imam dve mašine na LAN-u, a druga mašina je na Win2000. E sad, napravio sam istog korisnika na obe mašine i stavio sam istu šifru. (Znači, ne mislim ovde na root korisnika). Problem je u tome što na Win2000 osim dva direktorijuma koja sam napravio kao shared na linuxu vidim i moj home folder. I to sve sakrivene fajlove, sa 777 pravima. Problem je u tome što u smb.conf uopšte nema ničeg takvog (ja sam shareovao poddirektorijum od home direktorijuma, Home direktorijum ne bi ni trebalo da može da se shareuje.) Da li neko ima neku ideju šta bi mogao da bude problem?
Takođe, kako bi mogao da se osiguram da mojim shared direktorijumima može da se pristupi samo iz lokalne mreže?Drugi problem imam sa SCSI CD-ROMom. Ja imam Teac CD-R55S (~tako nešto), međutim iako ga linux detektuje (kao /dev/scd0), ne znam kako da ga podesim u /etc/fstab. Probao sam tako što sam prekopirao podešavanja od običnog CDa, međutim dobijam poruku “/dev/scd0 is not block device”. Da bi instalirao linux ja sam morao da prebacim IDE CD-ROM iz drugog kompjutera, i tako ga instalirao, ali IDE CD mi treba u drugom kompjuteru, pa sam hteo SCSI CD ovde da ubacim, jer mi inače uopšte ne treba.
Sa sambom i scd0 se mučim već dva dana, tako da mi je stvarno ponestalo ideja. Hvala na pomoći.
Mata ne,
Shinhan21. maj 2004. u 11:59 am #19027ptomic
UčesnikPokusaj sa sr0 ili vidi u /dev da li imas sr0 ili scd0 ??
21. maj 2004. u 3:37 pm #19028shinhan
UčesnikPokusaj sa sr0 ili vidi u /dev da li imas sr0 ili scd0 ??
Kako da pokušam sa sr0?
Kao što sam rekao, linux vidi /dev/scd0 (inače ne bi ni znao kako se zove taj device), ali ne mogu da mu pristupim!
24. maj 2004. u 9:12 am #19029ptomic
UčesnikDa li mozes rucno da uradis mount:[code]mount -t ISO9660 /dev/scd0 /mnt/cdrec[/code]
24. maj 2004. u 5:57 pm #19030shinhan
UčesnikNije ISO9660 nego iso9660, a i ne radi.
Opet dobijam poruku: “/dev/scd0 is not a valid block device”
BIOS ga normalno vidi, znači da nije hardverski problem, i ja sam čak uspeo da butujem Win98 preko tog CDa.25. maj 2004. u 12:05 am #19031popeye
Glavni majstorPogledaj da li imas link /dev/cdrom ili /dev/cdroms/cdrom0. Trebalo bi da pokazuju na odgovarajuci uredjaj.
25. maj 2004. u 11:56 am #19032velisa
UčesnikUspeo sam konačno da podesim workgroup u Sambi (preko /etc/samba/smb.conf pošto tu opciju nisam mogao da nađem u Mandrake Control Panelu), međutim još uvek imam problema sa Sambom….
Probaj podesavanjem Samba-e iz webmina.
https://localhost:10000 (iz browsera, kao root)Takodje, ako ti je lakse mozes iz browsera:
desni taster misa na ikonu od direktorijuma /home/korisnik
odaberi propertis (svojstva) i podesi dozvole vlasniku, grupi
i ostalima za pregled sadrzaja…26. maj 2004. u 2:16 pm #19033ZivicAleksandar
UčesnikA evo mog SAMBA problema, posle restarta makine u /etc/fstab nemam ni jedan unos vezan za smb, a ne daj Boze da probam da postavim automatsko montiranje prilikom dizanja sistema, zaglavi na sambi i tu je u stanju da stoji i soji, verovatno ocekuje nekakav login ili sifru, ali bez ikakvog prompt-a????
Slicno sa fstabom, desava se i za nfs.27. maj 2004. u 12:58 pm #19034velisa
UčesnikSlicno sa fstabom, desava se i za nfs.
automount moze za nfs –
amd (http://www.cs.columbia.edu/~ezk/am/utils) je bolji…
sta kazu:
/etc/init.d/autofs status (start, stop, reload, restart)…
mount
ps
nfsstat -s (za server) i
nfsstat -c (za klijente)?A evo mog SAMBA problema, posle restarta makine u /etc/fstab nemam ni jedan unos vezan za smb, a ne daj Boze da probam da postavim automatsko montiranje prilikom dizanja sistema, zaglavi na sambi i tu je u stanju da stoji i stoji, verovatno ocekuje nekakav login ili sifru, ali bez ikakvog prompt-a????
Koji parametri sambe su menjani, i odakle?
Probajte da vratite opcije na default, pa ispocetka…
proverite i:
df
smbstatus
proverite i/ili posaljite datoteke:
/etc/samba/smb.conf za RH i DEBIAN
ili
/etc/smb.conf za SuSE…
pa da probamo…. ❓29. maj 2004. u 11:39 am #19035ZivicAleksandar
UčesnikNemoj ti tu meni da persiras, nisam ja toliko mator, ‘el znas????? 😕
😉
Hvala ti u svakom slucaju. -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.