Početak › Forumi › Linuks distribucije › Ubuntu,Mint,… › E taj ubuntu
- This topic has 8 odgovora, 5 glasova, and was last updated 20 years, 2 months ranije by
Red_Zmaja.
-
AutorČlanci
-
21. novembar 2005. u 10:16 pm #6551
Red_Zmaja
UčesnikE lep je taj ubuntu i lepo radi…ali padne meni na pamet da kompajliram par programa čisto da vidim da li će raditi brže…i kompajliram ja i vidim rade brže brže se pokreću nekukaju za raznorazne stvari….i tako dođem do voljenog amaroka i poželim da se i on pokreće brže…ali amarok se prvo nešto protivio fali mu ovo ono ono ovo i ja nekak poskidam sve što je njemu falilo ne bi li pročao ./configure ali opet bedak kuka za gstream….e ja se obraduje kao brzo ću to rešiti i odme odma da momački odradim sudo apt-install amarok’gstream kad ono opet se ne da jer on kaže pa ti nemaš amarok moraš i njega da skineš i instaliraš…ok dosetim se ja tu nema veze skinu ću gstream source….i tako ja nađem gstream source neki 0.9 nešto al zaboravio da pročitam read me gde piše da amarok neće da radi s njim…kaže radi ću sa 0.8.6 ili tako nešto nebitno…ok skinem ja i to i opet ./configure kad on meni nema gstream…..ajd reko zeza se malo nema veze…kompajliram ja njeg pokrenem ga ide malo brže ja sav srećan na play kad oćeš ne svira….hm odem ja u preference da pogledam šta ga muči kad tamo ni gstream-a ni xine engina…qq šta ću sad..ajd odem ja na google i izguglam neki amarok-gstream.deb…e supre taman pomislim da ima da radi ko bela lala….opet ja momački potegnem za sudo dpkg -i amarok’nekigstream.deb kad oćeš fali ovo ono ovo ono i ništa…i vidim pojavila se ikonica u trayu za update…reko ajd da updejtujem dok smislim šta ću s amarokom…kad ono nije update već nešto oko amaroka i piše da skinem amarok i amarok’opetčuvenigstream…e super isključim ja amarok i pomislim skinuće on samo taj čuveni gstream al oćeš gospodin bez moje dozvole pored gstrema skide i installira i amarok ko da on zna šta ja oću da uradim i šta je najbolje za mene…e baš zbog ovih stvari sam pobego od windowsa a ono opet isto….nisam neki expert u korišćenju linuxa ali zašto mora biti toliko komplikovano kompajlirati nešto na rpm based distribuciji…ne znam ubuntu mi je bio gotivan do ovog trenutka ali izgleda da nije distribucija za mene…bio sam u zabludi…
22. novembar 2005. u 7:23 am #37658brale
Učesnikzašto mora biti toliko komplikovano kompajlirati nešto na rpm based distribuciji…ne znam ubuntu mi je bio gotivan do ovog trenutka ali izgleda da nije distribucija za mene…bio sam u zabludi…
!!????!! 🙄 🙄 ubuntu-rpm based, prvi put cujem
22. novembar 2005. u 9:01 am #37659Red_Zmaja
UčesnikPa imas *.deb pakete isti djavo…
22. novembar 2005. u 10:51 am #37660popeye
Glavni majstorA bilo ti brže posle kompajliranja, a? 😆 E, pa mora malo da se mučiš. 😆
Šalu na stranu, mala primedba. Pojma nemam zašto bih išta prevodio ručno, ako baš nisam na to prisiljen. Jedino što sam u poslednjih par godina prevodio jeste jezgro na Gentoo distribuciji uz pomoć genkernel programčeta/skripte. Te priče kako je nešto “primetno brže” se najčešće odnose na brzinu podizanja aplikacije, zavisno od načina optimizacije, a ne na sam rad iste. Tačnije, ako Gimp obradu slike određenim filterom vrši za isto vreme, npr. 1,13 minuta bez obzira da li si prevodio kod ili koristio binarni paket, šta me briga da li se diže za 1 ili 3 sekunde.
Prevođenje programa je daleko više od poznate mantre “configure, make, make install” i uglavnom je noćna mora za održavanje sistema. Ili se misli da su paket menadžeri nastali kao nečiji hir, a ne puka potreba? Zašto mislite da distribucije koje se zasnivaju na prevođenju koda, poput Gentoo, imaju cele sisteme, složenije od rpm ili deb menadžera? 🙄
Ako si već prevodio kod, trebao si bar praviti .deb (ili .rpm na rpm distribuciji) pakete ručno ili pomoću checkinstall skripte, pa njih instalirati kako bi sistem znao šta si instalirao i o tome vodio računa.
Ukratko, jedino što ti mogu preporučiti je da ako želiš kompajlirati, koristiš Gentoo distribuciju. Ne zato što je Ubuntu ili neka druga distribucija “loša za kompajliranje”, već da izbegneš ovakve ćorsokake u koje sebe dovodiš.
22. novembar 2005. u 6:12 pm #37661zAkiLi
UčesnikA da li si probao da kompajliras sa apt-build ?
22. novembar 2005. u 7:20 pm #37662Red_Zmaja
UčesnikSad sam skinuo al ispade neki update kernela pa kad njega skinem 😉
@ popeye
Ako se neki program startuje 20-30 sekundi a nakon kompajliranja odma velika je razlika…
22. novembar 2005. u 7:43 pm #37663jovir
UčesnikPojma nemam zašto bih išta prevodio ručno, ako baš nisam na to prisiljen.
A to je često kada binarni paket nije kompajliran sa potrebnim opcijama (npr. mplayer -rpm, deb, tgz, svejedno, nije kompajliran sa podrškom za v4l2 modul – gledanje TV-a sa TV kartice).
Što će reći, ako vam treba neka opcija aplikacije koja ne spada u “default”, postoji verovatnoća da se ipak mora kompajlirati…
Doduše, slažem se da takav paket treba prevesti u binarni rpm, deb, tgz, pa onda instalirati.
Pozdrav!22. novembar 2005. u 8:32 pm #37664popeye
Glavni majstor[quote=”popeye”]Pojma nemam zašto bih išta prevodio ručno, ako baš nisam na to prisiljen.
A to je često kada binarni paket nije kompajliran sa potrebnim opcijama[/quote]
Tačno tako. Ili nema binarnog paketa, podržanog i dostupnog od poznatog izvora.
23. novembar 2005. u 5:11 pm #37665Red_Zmaja
UčesnikA da li si probao da kompajliras sa apt-build ?
uradio apt-build za amarok i on skinu bruku neki programa koji mu kao trebaju da bi na kraju rekao da ne moze to da uradi bzvz…
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.