Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Gentoo › E, pa, dobar dan
- This topic has 14 одговора, 6 гласова, and was last updated 17 years, 2 months раније by foxbunny.
-
АуторЧланци
-
26. јул 2007. у 12:08 pm #8886LYbУчесник
Samo informativno, da vidimo sta i kako… Neko predlozi (izvinjavam se ali zaista se ne secam ko) da bi bilo lepo da mod postuje zanimljivosti, trikove, ovo-ono… Sad, meni deluje prilicno glupo da kopiram stvari iz GWN-a, sa originalnog foruma, ili iz wiki-ja. Svako koga zanima nesto odatle moze i sam da nadje. Dalje, nema mnogo poruka mesecima, zanimljivo, nema ni na jednom domacem forumu posvecenom iskljucivo gentoo-u. Sta ga znam, il’ smo mnogo pametni, il’ sve radi kako mi zamisljamo 🙂
Dakle, ono sto mi pada na pamet trenutno, mogu da ponudim neke zanimljive i korisne stvari sa gentoo foruma, tj linkove ka tamo uz malo objasnjenje sta je sta, nesto iz GWN-a, sta ga znam…
Ne znam ni koliko ljudi uopste ovde ima zainteresovanih za ovaj forum.Ili jednostavno da ne silimo, nego da cucimo i cekamo u zasedi da se neko pojavi? 🙂
26. јул 2007. у 12:23 pm #57906foxbunnyУчесникE, samo da ti reknem da ti odlicno stoje te zelene zvezdice. O0
26. јул 2007. у 12:34 pm #57907GusterУчесникDakle, ono sto mi pada na pamet trenutno, mogu da ponudim neke zanimljive i korisne stvari sa gentoo foruma, tj linkove ka tamo uz malo objasnjenje sta je sta, nesto iz GWN-a, sta ga znam…
Ili jednostavno da ne silimo, nego da cucimo i cekamo u zasedi da se neko pojavi?
Преферирам прву варијанту. Имам мањак времена и хардвера и вишак већ инсталираних дистроа да бих улазио у Gentoo причу, али мене лично интересује. Не толико да бих сам тражио информације, али ћу информацију да сварим ако ми се понуди на форуму на коме сам сваки дан бар 20 минута. Из свега тога ће неко трећи да извуче корист и да се озбиљно заинтересује, ако му главне ствари понудиш на тацни. Gentoo углавном служи за плашење новопечених линуксаша, а ја нешто малкице сумњам да је баш све тако страшно и компликовано. Је ли?
26. јул 2007. у 12:40 pm #57908LYbУчесникMmm, da, u neku ruku si u pravu. OK, ima smisla.
@onostolicinazecaaustvarijelisica(ilibeseobrnuto)
More! Sa’ ce ti editujem post!
26. јул 2007. у 1:08 pm #57909foxbunnyУчесникMmm, da, u neku ruku si u pravu. OK, ima smisla.
@onostolicinazecaaustvarijelisica(ilibeseobrnuto)
More! Sa’ ce ti editujem post!
[tt]Korisnik onostolicinazecaaustvarijelisica nije pronadjen u bazi. Molimo pokusajte ponovo.[/tt]
26. јул 2007. у 3:05 pm #57910sysctlУчесникLYb, postao mod, emerge 2 that. Ajd’ sad da vidimo sta kaze revdep-rebuild 😀
Nego da bi se bolje upoznali, molio bih mod-a da posalje svoj emerge –info, hvala :p
26. јул 2007. у 4:47 pm #57911GoranSTXУчесникBas lepo, LYb je mod evo par sati a vec preti editovanjem postova… c-c-c sta su ti srbi cim se dohvate fotelje… lol…
vidim naostrio si se za malo ultra-nasilja? malo pravog horor-sou-a pa na mlekce?
Nego da ja postavim prvo pitanje vezano za gentoo, posto vidim da vama ostalima nista nije sveto! Samo spamujete! Bruka!
Jeli LYb, koliko treba vremena da se instalira od nule jedan gentoo u desktop varijanti (multimedija, open-office, internet)?26. јул 2007. у 5:37 pm #57912jedanBrankoУчесникGoranSTX, dok ti novi moderator ne odgovori evo mog iskustva…znaci, od nule na osrednjoj masini (krsh) nedelju dana polako ali sigurno, korak po korak i kad se setim…sto znaci da bi moglo i za 5 dana 🙂
Nemoj da te ovako nesto obeshrabri – Gentoo sav taj “trud” nagradi.LYb, ja sam onaj sto je ono predlozio i ne mislim da je glupo uzeti nesto sa drugih foruma ako je zanimljivo i korisno. To ne znaci da samo ti radis to ali znaci da treba da podstices takve aktivnosti.
Npr. kazes nam: “Ljudi, “overite” ovaj link http://portage-bashrc.sourceforge.net/ zanimljivo je i radi posao…” uz put nam kazes kakve si imao ili nisi imao zezancije…i to je to..26. јул 2007. у 6:18 pm #57913LYbУчесникSta ga znam 5-7 dana mi deluje bas mnogo. Inicajlna stvar se obavi, za 2-3 sata ako si malo verziraniji.
E sad, po meni, prva stvar koju nije lse uraditi cim sistem postane operativan, pre KDE-a, X i ostalog je da emergujes ufed i sa njime podesis USE flegove koje zelis. Posto ces tu da ukljucis podrsku za svu mogucu i nemogucu multimediju, kde… cim poteras[code]
emerge -uDN world
[/code]Ovome, pre “pravog” izvrsenja mozes da dodas i -pv (–pretend –verbose) flegove da vidis sta to on hoce da svuce i koliko toga ima.
on ce da svuce prakticno sve, barem 95% stvari koje ti trebaju, iskompajlira, tebi posle ostane da malo doteras sistem. Nije lose da po maticnom sajtu, po dokumentaciji, probistris KDE i X-server, posto su sada modularni. Mada, ima i paket koji se zove kde-meta, i koji povuce CEO kde.
Poslacu kasnije nocas linkove ka temama za najlogicniji bekap gentoo sistema i za najlogicniji i najbrzi rebuild toolchaina i/ili celog sistema. Ako se ne vratim isuvise pijan, naravno 🙂
Inace, napomena: na svakom linuxu najbolja stvar da budes bezbedan od raznih prckanja je da negde imas bekap /etc direktorijuma 😉
E da… OpenOffice… njega povlaci binarnog ako ti je zivot mio. Znaci, openoffice-bin paket. Kompajliranje traje… ne zelis da znas 🙂
27. јул 2007. у 10:19 am #57914foxbunnyУчесникA kako stoji stvar sa gentoo-based distroima? Ima li neki koji moze da instalira potpuno funkcionalni i gentoo-kompatibilni sistem bez mnogo muke i za kratko vreme?
Ja pokusao jednom da instaliram gentoo po instrukcijama sa sajta, ali sam se smorio posto mi masina nije preterano jaka i sve je trajalo nesto bas dugo. 🙁
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.