Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Dynamic Drive disk i Mandrake 10
- This topic has 5 одговора, 2 гласа, and was last updated 22 years, 2 months раније by
MladenIsakovic.
-
АуторЧланци
-
1. јул 2004. у 7:07 pm #3921
MladenIsakovic
УчесникPozdrav Linuxovcima!
Ponovo mi je preko potrebna vaša pomoć! Evo u čemu je problem: imam jedan računar gde mi je Celeron 366 MHz, a ploča je ABIT ZM 6, i hard disk od 40 GB. Pošto BIOS na toj ploči podržava diskove od maximum 31.5 GB, on je samo toliko video, i toliko od diska sam mogao da koristim godinu dana. Da kažem još i to da kako god da povežem, džamperujem, i prijavim disk u BIOSU, on je uvek mogao biti samo Primary Slave, Master nikada nije hteo biti. Uzeo sam Linux Mandrake 10 Power Pack, on ga je video kao dev/hdb, instalirao ga bez problema, i radio je super. Elem, pre mesec dana sam pomoću PartitionMagic 8 iz Windowsa formatirao C: i D:, i kad se sistem restartovao, računar više nije mogao da vidi hard disk. Šta god da sam probao, ne pomaže. Stavim disk u drugi računar, vidi ga super, ali moj računar više nije mogao da vidi ni jedan disk veći od 8 GB, nikako, stane nakon čitanja memorije pri bootovanju, i čim se učita BIOS, dalje ne ide. Elem, nakon mnogo muka, sa Maxtorovog sajta sam nabavio program MaxBlast 3, koji napravi Floppy, u Biosu sam isključio harddisk, medjutim, kad sam podigao sistem sa floppyja, program se učitao, i prepoznao disk, punog kapaciteta, ali je pročitao samo 2 particije, a bilo ih je 4. ali dobro. Tim programom sam nulovao disk, i on je ubacio neki drajver, ili šta li je, nemam pojma, koji malo „zezne“ bios, to se zove DynamicDriveOverlay, i nakon toga je sistem ponovo video moj disk, i to sada kao Primarni Master, instalirao sam WinMe, i video da sistem vidi svih 40 GB, znači super. Ponovo sam pokušao otvoriti PartitionMagic 8, ali on mi je prijavio da ne podržava Dynamic Disks, i neće da se digne. Onda sam instalirao AcronisPartitionExpert, koji može da radi sa takvim diskovima, i napravio sledeće particije: C (fat32), gde mi je WinMillenium (sranje je, znam, ali treba mi zbog ćerkice za neke njene DOS igrice), zatim D (ntfs) gde mi je WinXP Professional, i E gde držim svoje podatke, koji su mi preko potrebni. E sad kad sam pokušao da instaliram Mandrake 10, smanjio sam pomoću Acronisa tu zadnju particiju za nekih 8 GB, i ostavio slobodan prostor, računajući da odaberem Custom particionisanje u instalaciji Linuxa, i tu napravim svoje /, swap i /home particije, medjutim, meni Linux sada ne vidi ispravno hard disk: on mi pokaže samo tu prvu particiju, i to je obeleži kao nepoznat fajl sistem, ali je vidi, a ostalo mi prijavi kao prazan prostor na disku. Ja restartujem, napravim ext3 particije u Acronisu, i još nekoliko kombinacija sam pravio, uvek isto. E sad pitam ja vas: šta mi je sad činiti? Da li postoji način da Linux pravilno vidi taj tzv. Dynamic disk, ili da definitivno dignem ruke od Linuxa dok ne skupim lovu za novi računar? Postoji li neko rešenje??? Pomagajte, ako Boga znate !P.S. Oba Windowsa rade bez problema…
1. јул 2004. у 10:14 pm #20113ZivicAleksandar
УчесникKod mene takva ploca vidi i 60GB, ne znam dali je update-ovan BIOS, ali probaj da skines sa ABIT-ovog sajta najnoviji bios za tu plocu, u ostalom imam ga ja kod kuce i nije velik (ni upola tvog posta koji nisam ni procitao do kraja 😳 ). Ali nikako ne koristi PMagic ni nakakvom egzoticnom systemu, on je glupa PNP alatka, koja trazi da sve bude na svom mestu, ako imas nesto potrebno na tom disku vidi da ga nekako backup-ujes, i probaj MaxBlast, da koliko toliko ispravis geometriju HDD-a, i to obavezno na makini koja vidi ceo disk, ili posto update-ujes BIOS.
1. јул 2004. у 11:10 pm #20114MladenIsakovic
УчесникBios sam updateovao vec jednom, medjutim to nista nije pomoglo. Sa ovim Dynamic Drive Overlay drajverom moj sistem sad može da vidi preko 31.5, znači verovatno i taj tvoj od 60 GB. Sa maxblastom sam i sredio geometriju diska, ali taj program (mislim na MaxBlast) je od mog diska napravio neki dinamički disk (pojma nemam šta je to ustvari 😆 ), koji sad Linux neće da vidi, ustvari ne vidi particije koje sam pomoću MaxBlasta napravio, a ni one nove koje sam napravio pomoću Acronis Partition Magica. Da, u prethodnom izlaganju nisam rekao da mi Linux pri instalaciji, osim što mi pokaže da mi je disk prazan, vidi disk kao 38 GB, mada je stvarna veličina ne 40 GB, nego 38.26 GB, to je Maxtor Fireball 7200 rpm.
1. јул 2004. у 11:37 pm #20115MladenIsakovic
УчесникEvo da pojasnim još malo stanje, da vam tačno prenesem šta Linux vidi na mom harddisku prilikom instalacije. Stvarno stanje na mom HD je sledeće:
-particija C (fat32) veličina 1,97 GB
-particija D (ntfs) veličina 7,70 GB
-particija E (fat32) veličina 28,50 GB
To je stvarno stanje. Pri instalaciji, ne mestu za Custom disk particionisanje, MDK 10 PP vidi sledeće stanje:
-prva particija dev/hda1
Type: EZ-drive
Size: 7,8 GB
-ostalo je prazan neparticionisan disk (po Linuxu)Ima li ko kakvu ideju?
P.S. Malopre sam podigao sa CD Knoppix 3.3, on vidi savršeno sve moje particije, i čita sve fajlove sa njih ispravno 😕
2. јул 2004. у 12:50 am #20116ZivicAleksandar
УчесникTo je ona mala slim ringlica od HDD-a, vrlo dobro, voda za kafu na njemu provri za svega 3 min., stvarno je AllInWonder.
Jesi li probao onaj njihov Disk Manager “MaxBlast”, vrlo je recomanded za maxtorice, i on se extraktuje na floppy, nisam siguran koji od njih dvoje ima GUI, ali njega treba koristiti samo za particionisanje, i to samo njega, nikakve G16 kombinacije, malko ovaj malko onaj, HDD-ovi su mnogo glupa stvorenja i ne trpe visae od jednog geometra, ako izaberes Nikolu Kalabica, onda neka sve on jedan odradi jer se geometri bas i nevolu medjusobno.
Probaj da mu pobrises sve particije, koknes LowLevel format sa MaxBlast-om i na kraju postavis sve kroz Linux, dakle:
Prim: hda0 Fat32
Prim: hda1 NTFS
Ext:hda3Ext
Nadam se da razumes ovo zadnje.3. јул 2004. у 11:19 pm #20117MladenIsakovic
УчесникRešio sam problem tako što sam ukinuo DinamicDrive Overlay, i sad umesto 38.26, moj sistem ponovo vidi samo 31.5 GB. Linux mi sad ispravno vidi particije, i instalirao sam ga. Jeste da sam izgubio 7 GB, ali dok ne skupim lovu za drugu ploču, to mi je jedino rešenje 😆 Izgleda da ne može čovek nikada sve da ima. U svakom slučaju, hvala gospodinu Aleksandru na svesrdnoj pomoći. ĆAO
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.