Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › dual boot: nece da pokrene windows xp [rešeno]
- This topic has 8 одговора, 4 гласа, and was last updated 15 years раније by marelli.
-
АуторЧланци
-
28. септембар 2009. у 5:17 pm #11488saschaУчесник
zdravo,
instalirao sam Ubutnu pa nakon toga i windows XP. ali u boot meniju, kad kompjuter startuje, prvo mi se startovao automatski windows. pa sam ja onda, uz pomoc live cd ubuntu, podesio da se pojavi i linuks u boot meniju. nakon toga, pojavio mi se samo Ubutnu 9.04, kernel 2.6.20-11-generic, i ispod recovery mode, i memtest.
dakle, Ubuntu podize normalno, pise: (hd0,0) ext3 kad startuje.
mislim da sam nasao uputstvo na internetu da ubacim na kraju grub fajla menu.lst (sudo gedit /boot/grub/menu.lst), sto sam i uradio ovako, valjda sam to radio kad sam koristio live cd, bilo juce pa sam zaboravio redosled:
title windows xp
root (hd0,1)
makeactive
chainloader +1#hiddenmenu sam takodje podesio da bude vidljiv i podesio sam timeout na 30 sekundi.
medjutim kad sam restartovao kompjuter, jeste mi se pojavila u boot meniju opcija da izaberem windows xp, ali kad sam ga izabrao dobio sam ovo:error 12:invalid device requested
press any key to continuejesam li negde pogresio ili je sve ispravno? ne znam da li mogu nesto da ispravim ili da ponovo instaliram windows xp.
edit: Dodao sam [rešeno] u ime topica
28. септембар 2009. у 5:32 pm #81108radakУчесникMozda ti ova tema moze pomoci…
http://www.linuxo.org/component/option,com_smf/Itemid,82/topic,9594.0/
28. септембар 2009. у 5:43 pm #81109saschaУчесникprobacu da ubacim da bude default 1 u menu.lst
nadam se da nece da forsira dizanje windowsa ako se “device” zeznuo.
ali da probam, pa ako nece onda jovo nanovo, ponovna instalacija XP.ma default 1 mi je samo prebacio highlight na ubuntu recovery mode. nista vise od toga, nema veze, odlucio sam da reinstaliram XP.
30. септембар 2009. у 8:12 pm #81110velialУчесникКод мене за Њињдос у “menu.lst” (на федори) стоји овако:
title Other
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1Оно што си ти ставио “root (hd0,1)” значи да тражи Њињдос на хард диску “0” и партицији “1”, односно први диск друга партиција. Код мене је (hd0,0) први диск прва партиција.
Провери где ти се Њињдос налази па тако измени.
Било би добро да ти неко ко има убунту, ако је расположен, постави свој “menu.lst” и мало разјасни.
30. септембар 2009. у 8:20 pm #81111marelliУчесникTrebalo bi da upali ovo sto je napisao velial, idi sa onim rootnoverify!
1. октобар 2009. у 4:24 pm #81112saschaУчесникinstalirao sam opet windows, i radio je dok nisam opet ceprkao po menu.lst da bih relodovao grub. tako da mi se opet zeznuo boot windowsa. pa sam upravo probao rootnoverify i opet nece:
error 13: invalid or unsupported executable format
press any key to continue…probacu da potrevim windows, ubacicu hd0,3
1. октобар 2009. у 4:29 pm #81113saschaУчесникne pomaze ni hd0,3
isti error 13.
a kad sam promenio da bude hd0,4, onda kaze invalid device requested.
izgleda da ne mogu da potrevim gde mi je windows. moze li to negde da se izlista a da bude u ovoj 0,1,2,3, formi? da ga konacno potrevim.1. октобар 2009. у 5:34 pm #81114saschaУчесникhvala ljudi za odgovore,
potrevio sam: hd0,2
juhuhu!!!1. октобар 2009. у 9:02 pm #81115marelliУчесникzapisi to negde ili napravi neki bekap menu.lst fajla, da imas za sledeci put
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.