Početak›Форуми›Linuks distribucije›Fedora, Red Hat,…›dual boot i bootloader
- This topic has 7 odgovora, 5 glasova, and was last updated 13 years, 4 months ranije by
marelli.
-
AutorČlanci
-
9. januara 2010. u 6:45 pm #11691
oko
UčesnikNa Toshibi Satellite L505D dosla mi je Vista home premium, a inace imam SL 5.4, na particionisanom disku: grub. sada mi Toshiba i MS nude legalan i besplatan upgrade na Windows 7. Nije clean install nego stvarni upgrade na postojecu Vistu. Hoce li mi MS ipak obrisati grub, i kako da to sprecim. Hvala.
10. januara 2010. u 8:32 am #82693Puppet_Master
UčesnikKoliko znam brisanje grub-a ne mozes izbeci, ali ako se ne diraju particije na kojima je gnu/linux i particija na kojoj je naravno install grub (uglavnom neka gnu/linux distro na lokaciji /boot/grub) mozes vratiti grub dosta lako. Znaci posto se instalira win ubacis neki live cd/dvd koji ti omocuva da startujes grub kao root , tj samo kucas
grub
otvara se onda grub konsola , potom kucasroot (hd0,0) gde je hd0 prvi hard ako je tu gnu/linux ako je neki drugi samo stavi umesto 0 pravi broj tj 1, 2,3…. , potom ides particija na tom disku gde se nalazi ako je prva onda je 0 , ako je npr 3 onda bi bilo
root (hd0,2)kada ovo odradis samo ides
setup (hd0)
i to je to grub je vracen u staro stanje, doduse mozda ces morati da promenis podesavanje za podizanje win7. Na ovaj deo ti vec ne mogu odgovoriti10. januara 2010. u 12:38 pm #82694oko
UčesnikHvala. Javicu rezultat kada budem pokusao.
11. januara 2010. u 1:01 pm #82695kmilos
UčesnikEvo danas i u DWW-u baš koristan članak, slično ovome što Puppet_Master predlaže:
13. januara 2010. u 6:37 pm #82696Sioux
UčesnikZato volim Mandrivu podigneš je sa diska i odaberš rescue, reinstall bootloader
ima još distroa koji imaju tu opciju, pa nije glupo koristiti neki od njih, olakšavaju život14. januara 2010. u 9:51 pm #82697Puppet_Master
UčesnikZato volim Mandrivu podigneš je sa diska i odaberš rescue, reinstall bootloader
ima još distroa koji imaju tu opciju, pa nije glupo koristiti neki od njih, olakšavaju živottacno to je zgodna opcija, ali kada se desi da to zakaze, a meni se nazalost desilo u nekoliko prilika onda je jako zgodna stvar znati onih par komandi gore :):):)
16. januara 2010. u 10:56 am #82698oko
UčesnikHvala svima.Toshiba Serbia mi ne daje ono sto mi sleduje po saopstenju sa centralnog sajta Toshibe. Serijski broj mog laptopa je tamo do poslednje cifre tacno naveden , a ovde mi tvrde na nisam podoban zbog slovnih oznaka. Nagrdicu ih na pasja kola.
17. januara 2010. u 5:06 pm #82699marelli
UčesnikOko, ne razumeh te bas najbolje, u cemu je problem, jel Vi$ta nece lepo da se updejtuje ili te nasi nesto zeznuli?
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.