Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Draga smanjio sam hard disk!!! [sređeno]
- This topic has 6 одговора, 5 гласова, and was last updated 21 years, 7 months раније by
Zarko.
-
АуторЧланци
-
1. фебруар 2005. у 4:13 am #4769
Zarko
УчесникKod particionisanja pomocu programa za instalaciju mdk 9.1 menjao sam particije tako sto sam unalocirani prostor od 500mb stavio da bude swap. Onda su mi se desile najcudnije stvari u zivotu sto sam doziveo. Win vise nije mogo da se ucita odmah poinstalaciji linuxa, kao i sto nisam mogo da konfiguriosem hd sa partition magic nije mogo da vidi ranije postavljene particije. Uvideo sam da particionisanje pri instalaciji linuxa nije pozeljno ni dobro zbog toga sto ne moze vise da se posled togas pristupi prethodno napravljenim particijama niti da se ucita windows. Stoga morao sam da obrisem ceo hard disk, a kada sam to uradio hd od 120 gigabajta se smanjio na 32 gb. Zasto?!
Da li je zbog toga kriv linuxov program za particionisanje, kaosto pretpostavljam da jeste i ako neko zna molim vas da mi pomognete da vratim staru velicinu od 120 gb. Probao sam i sa fdisk ali isto nalazi 32gb?!
Help please.1. фебруар 2005. у 12:13 pm #24426Chak840
УчесникPretpostavljam da ti je HDD Maxtor-ov. Ako je to slucaj onda mislim da ce ti pomoci powermax, sa njim kreiras boot-abilnu disketicu sa koje kasnije boot-ujes i poslije ti se pokrene powermax program. Probaj quik low level format. To bi trebalo da ti rijesi problem. Nadam se da ce to da ti pomogne 🙂
1. фебруар 2005. у 3:25 pm #24427Off-Topic
УчесникIli “maxblast”, jedan on ta dva programceta ima GUI i svoj interni disk menager, koji pretpostavljas, ne podrzava non M$ file systems, ali ti mozda ona vrati prave vrednosti, ne bi bilo zgoreg da pogledas u BIOS-u ili cak da ga probas na drugoj grani ili cak u nekoj drugoj masini.
1. фебруар 2005. у 4:26 pm #24428popac
УчесникŠto ne probaš parted za početak, mislim da je za sada to najbolji program za particionisanje pod linuxom, ali radi u konzoli. Znam da ga ima na Gentoo live disku ali ga sigurno ima još neka live distribucija.
By the way zna li neko komandu za low level formatiranje hard diska??? 🙄
1. фебруар 2005. у 4:58 pm #24429Sioux
Учесник@Popac
Šta će Ti to.Diskovi su fabrički formatirani i to je najboljeostaviti kako jeste.
.
@ Yarko
.
kucaj bez # to ja volim da stavim ispred da znam da je komanda u pitanju.
.
# man cfdisk
.
pažljivo pročitaj, ako razumeš radi ako ne, traži drugi način.
.
# man fsck
.
Ovo prvo koristi kad pročitaš.Nemoj da si lenj ako treba više puta.Naučićeš važne stvari.
Ja sam upravo ponovo sve to čitao.Ajd’ sad polako.1. фебруар 2005. у 9:48 pm #24430Zarko
УчесникPosle power max sa full low level format prijavio mi je isto 32 gb a bio mi je bio stavljen na sekundary slave i posle promne na primary za divno cudo pronaso je odmah 120g u biosu i problem se resio. Hvala na pomoci i korisnim savetima.
6. фебруар 2005. у 11:29 pm #24431Zarko
УчесникNije divno cudo nego kabal sa 40 zice na secondary slave na kome sam stavio 120gb 😀
A sto se tice disk drake nisam promenio misljenje mislim da je dosta opasan dva puta sam zenuo stvari kad sam menjao velicine particije.
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.