Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › DPEncoder i Xvid – Jovir javi se!
- This topic has 13 odgovora, 4 glasa, and was last updated 19 years, 11 months ranije by
jovir.
-
AutorČlanci
-
14. septembar 2006. u 2:16 pm #47589
jovir
UčesnikPrebacujem avi u dvd pomocu avidemux2 i interesujeme kako da povecam rezoluciju na standardnu PAL 720×576.
Pravog razloga za povaćanje aspect ratio nema, uvažavajući kvalitet slike. Ali za karakteristične formate (DVD, VCD, SVCD) ima rešenja. Učitaj film, pa u liniji menija klikni na Auto, pa na DVD (ili VCD ili SVCD, ako želiš te formate), i svi parametri će biti automatski tu… 😉 😉 😉
14. septembar 2006. u 2:53 pm #47590Zarko
UčesnikSnasao sam se i sam ali ipak hvala i pozdrav O0
14. septembar 2006. u 6:56 pm #47591MladenIsakovic
UčesnikE, pa da prenesem utiske koje sam stekao na kraju encodovanja, kao što sam i obećao. Objasniću od početka šta sam sve uradio, da bih dobio zadovoljavajuć rezultat 🙂
Instalirao sam prvo xvidcore 1.1.0, iz sorsa, naravno; kada ga instalirate, pratite doslovno uputstvo iz /doc/INSTALL fajla, jer je meni bilo potrebno, a reći ću i zašto. Znači, treba da se uđe u /build/generic direktorijum i odatle da se odradi
:/configure
make
i kao root
make install
Nakon toga proveriti da li runtime linker zna gde su smešteni instalirani kodeci (što kod mene nije bio slučaj) komandom
cd ${prefix}/lib
ls libxvidcore.so.*
Ako (kao što je bilo i u mom slučaju) ova komanda ništa ne nađe, morate napraviti simoličke linkove na date kodeke, a to ćete uraditi iz konzole, tako što ćete kao root otkucati sledeće (ovo ima i u /doc/INSTALL fajlu):
ln -s libxvidcore.so.MAJOR.MINOR libxvidcore.so.MAJOR
ln -s libxvidcore.so.MAJOR libxvidcore.soNakon ovoga, vaš novi xvid decoder i encoder su pravilno instalirani i “predstavljeni” vašem Linux distrou.
Nakon instalacije xvid kodeka, sledi instalacija mplayera iz sorsa, po uputstvu koje dobijete u okviru arhive. Nakon instalacije morate prekopirati barem jedan skin i font u /usr/local/share/mplayer da bi vaš “gmplayer” mogao da radi. Kada mplayer dovedete u operativno stanje, sve je spremno za korišćenje DPEncodera. E sad, ako ste pomislili da je sve kako biste očekivali – zajebali ste se
Sad idu moja iskustva:
Ubacio sam film “Posejdon”, običan DVD film. Pokrenuo sam DPEncoder, odabrao u podešavanjima Xvid encoder, i kvalitet audia na 128 kbps, i sve je krenulo kako treba. Nakon sat ipo otprilike, sve je bilo gotovo. Pustim ja lepo TV-out, i pokrenem film na TV-u, i – slika je očajna! Ama – gore ne može da bude! Znači, sve sam stavio na maximum, a rezultat grozan. I, pošto sam ja mazohista, i sam Bog zna zbog čega još uvek više volim Linux kao OS, i kod mene jednostavno sve mora da bude “na nivou” makar crk’o, ja se setim sugestije našeg druga Rada Jovičića (poznatijeg nam kao Jovir), da DPEncoder može da baguje, i da zameni mesta maximuma i minimuma kvaliteta, te mi je sugerisao da probam da stavim sve na minimum. I ja odlučim da ga poslušam, te krenem iznova, s’tim što ovoga puta isto izaberem Xvid encoder i lame MP3 128 kbps, ali sada sve stavim na minimum, i krenem. Nakon 5 minuta DPEncoder stog’o do 1%, i predviđa na će mi avi fajl biti 545 MB (a u prethodnom slučaju bio je 609MB) i 5h i 47 min do kraja. Ništa, pustim ja njega da radi. Nakon pola sata, vreme do kraja pokazivao mi je 1h i 02 min, a procenu veličine fajla 583 MB. Elem, da ne dužim, završio je za oko sat ipo, kao i prethodnog puta, a veličina avi fajla je konačna, i iznosi 574MB. Očekujući da nema ‘leba od ovoga, pustim TV-Out, tek da vidim ima li ikakve razlike, pustim film, i – nisam mogao da verujem
Rezultat je bio odličan! Film je encodovan odlično, čak bolje nego što sam mogao i očekivati! Slika je odlična, posle sam upoređivao sa originalnim DVD-om, i razlike su teško uočljive, tek kad’ je nešto brža scena, pa se primeti na nekom ugliću na ekranu pokoji smoothovan kvadratić. Ne budem lenj, te pređem u Windows, jer hoću da uporedim, odradim encoding sa istim setovanjima i napravim još jednu kopiju istog DivX filma sa DVD-a, i onda krenem da upoređujem, odokativno, jer drugačije i ne mogu. Iz Windowsa izlazni fajl je bio 582 MB velik, ali razliku u kvalitetu ja nisam mogao da pronađem.
Elem, da zaključim ovo pisanije: eto, to vam je Linux – generalno. Ako želite da ga koristite, morate prihvatiti da neke stvari moraju da se odrade “šiptarskom metodom”, sa biste imali isti ugođaj. Eto, kad u DPEncoderu stavim sve na maximum, dobijem najlošiji rezultat, a kad stavim sve na minimum – rezultat je najbolji. Apsurd jeste, ali tako je. Možda to i jeste razlog zašto ja toliko volim Linux, iako sam svestan da je daleko od najboljeg OS-a na desktopu – jer me uvek iznenadi, i jer nikad nisam apsolutno siguran šta mogu da očekujem. Možda sam ja ovim priznanjem postao “zealot” i mazohista, tek – da tvorac DPEncodera prodaje za novac svoj program, debelo bi najebo i bankrotirao zbog silnih tužbi i povraćaja novca.
I tako, ljudi, ako ste spremni da prođete kroz sve što sam prethodno napisao, slobodno instalirajte DPEncoder, jer nakon mog iskustva, znate šta treba da uradite. Ja ću nastaviti da ga koristim, jer sada znam kako da dobijem odličan kvalitet, koji zaista ne manjka u odnosu na bilo koji profesionalni program te namene. A vi šta ćete – odlučite sami. U svakom slučaju, zahvaljujem Radu na pomoći i uputstvu, i svima koji imaju živce, preporučujem korišćenje DPEncodera, jer ima veoma user-friendly insterfejs, i može da da odličan rezultat, samo treba znati kako. Sada to i znate. Veliki pozdrav svim Linux zealotima
P.S.
Da sam normalan – poludeo bih!15. septembar 2006. u 8:46 pm #47592jovir
UčesnikAko neki početnik pročita ovo Tvoje pisanije, smučiće mu se i linux i sve što se tiče linuxa… 😉 😉 😉
Evo, na kraju, još nekoliko napomena:
1. Standardna procedura instalacije mplayera je prvo kodeci, pa tek onda mplayer. Obzirom da ffmpeg obično dolazi uz distribucije, znači imamo lavc mpeg4 u startu. Jedini obavezni codec je audio codec lame, koji je neophodan za konverziju zvuka iz mp2 (ac3) u mp3 (koji je sastavni deo mpeg4 fajla). Xvid nije obavezan, pogotovu što lavc mpeg4 odlično obavlja posao.
2. DPEncoderov bug – Encoder settings –> Video, pa pod video quality, low i high na pogrešnim mestima, važi samo za xvid video codec, za lavc mpeg4 je sve na svom mestu.
3. Ne moraš čekati da se završi enkodiranje celog filma da bi saznao da li su parametri u redu. Prekini posle 2-3 minuta, avi ili mpeg fajl će biti regularan, možeš ga pogledati u bilo kom video playeru…
4. Očigledno je da nisi imao sreće u svim ovim probama, izgleda da si ti jedan od onih što iz džaka sa 100 onih interesantnih stvarčica, izvlači onu jednu neinteresantnu, :biggrin: :biggrin: :biggrin: , podešavanje se obično pogodi posle 10-ak minuta.
5. DPEncoder je stvarno dobar frontend mencodera, ali ipak se prava snaga krije u konzoli. Cenim da je pokrio maksimalno 20-ak % onoga što se može uraditi u konzoli pri enkodiranju DVD-a…
6. Avidemux2 je odlična, sveobuhvatna aplikacija za video editoring. Pre neki dan sam jedan DVD (jedan od onih 99 din.) konvertovao u divx, prethodno sredivši sliku (kako to loše pripreme 😡 ) – boje, kontrast i dr. tako da su mi ukućani zaključili da je taj divx mnogo bolji od originalnog DVD-a…
7. I da završim, uvek je mnogo draže kada se uspešno okonča neki neizvesan posao, nego kada se sve odradi rutinski. Možda najviše zato svi volimo linux. ^-^ ^-^ ^-^ -
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.