Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › DPEncoder i Xvid – Jovir javi se!
- This topic has 13 одговора, 4 гласа, and was last updated 19 years, 11 months раније by
jovir.
-
АуторЧланци
-
12. септембар 2006. у 5:33 pm #7808
MladenIsakovic
УчесникPrimamljen Jovirovim tekstom u Gnuzilli o DPEncoder-u, skinuo sam dotični program, instalirao ga, i krenuo sa radom. Program je jednostavnog interfejsa, primamljivo izgleda, i kada sam krenuo da preradim jedan DVD-film u DivX, dočekao me je problem. Lavc skup kodeka radi, a Xvid neće. Npr. uzeo sam DVD film “Troja”, i izabrao Xvid kao encoder, podesio postavke, i kada sam kliknuo na “Encode DVD”, u polju za prikazivanje progresa dočekao me je natpis “DVD succesfully encoded”, što naravno nije tako, nije ni započeo. Sa Lavc/Divx4/5 kodekom encoding radi, međutim, sporost je neverovatna. Na primer u Windowsu za te stvari koristim program “DVDCopyGold 2”, i uz Xvid encoder iz K-Lite Kodec Pack kolekcije, prosečan DVD film se preradi u Divx za jedno sat ipo na mom Sempronu 3000+ sa 512 MB RAM-a. Ovde sa Lavc kodekom proces je trajao 7 sati! ‘Ajd, pustio sam da vidim šta će biti, i kada je konačno završio, rezultat je bio više nego očajan! Jeste on ispravno nalepio titlove i zvuk, ali je slika bila očajna, bezbroj smoothovanih kvadratića, prelazi po slici, iako sam u settingsu za kvalitet slike postavio maximum – rezultat je očajan.
E onda mi pade na pamet da je možda u pitanju to što sam ja i Mplayer i kodeke instalirao ne iz sorsa, nego već prekompajlirane pakete za Slackware, pa možda nešto nije kako treba, te izbrišem te programe, i instaliram Mplayer full iz sorsa, i probam ponovo, ali sve isto, Xvid ne radi, Lavc kodeci rade, ali nisam imao živce da ponovim proces čekanja od toliko sati. Ja nisam nešto mnogo upućen u problematiku encodinga, ali mi pada na pamet da možda uz Mplayer imam Xvid decoder a nemam encoder, ili otkud znam, jer filmovi koji sam iz Windowsa encodirao Xvid-om rade savršeno u svim playerima, ali encoding neće
Ima li kakav pametan predlog oko ovoga?12. септембар 2006. у 8:56 pm #47580jovir
УчесникNa prvi poged mi liči da si blizu rešenja. Sve ukazuje da je problem do xvid kodeka. Ranije beta verzije xvida su pravile slicne probleme, instaliraj novi 1.1.
Ne zaboravi da je DPEncoder ipak samo frontend mencodera, pa ako ovo ima problem u konzoli, onda se to pokazuje i u DPEncoderu. Probaj, recimo:
[code]
mencoder dvd://X -aid 128 -dvd-device /dev/dvd -o “Film.avi” -sid 0 -ovc xvid -xvidencopts
me_quality=6:bitrate=1000 -ofps 25 -oac mp3lame -lameopts br=128:q=0:aq=0:cbr:mode=1 -ffourcc divx
[/code]
pa ako tu xvid funkcioniše kako valja, onda si nešto loše podesio (ovo X zameni sa brojem titlea sa Tvog DVD-a). Ako hoćeš da kodiraš sa xvid-om, ispravan postupak je da prvo instaliraš xvid i lame (iz source-a, ako instaliraš i mplayer iz source-a), pa onda mplayer i DPEncoder.
Mada, ja uvek koristim lavc mpeg4, koji je sasvim OK.
Probaj i sa Avidemuxom2 (GNUzilla 20.)…PS. Moguće je i da DPEncoder ima bug – Encoder settings –> Video, pa pod video quality, možda su low i high na pogrešnim mestima…
Probaj. 😉 😉 😉12. септембар 2006. у 10:33 pm #47581MladenIsakovic
УчесникOk, isprobaću ovo, pa sutra javljam rezultat.
12. септембар 2006. у 11:50 pm #47582MladenIsakovic
УчесникE probao sam večeras, prevukao sam i instalirao novi xvidcore-1.1.0, i – ista stvar. Jednostavno neće. Probao sam iz konzole kao što si mi rekao, i dobijem ovo:
MEncoder 1.0pre7-3.3.6 (C) 2000-2005 MPlayer Team
CPU: Advanced Micro Devices (Family: 8, Stepping: 2)
Detected cache-line size is 64 bytes
CPUflags: Type: 8 MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 3DNow 3DNowEx SSE SSE2File not found: ‘frameno.avi’
Failed to open frameno.avi
xvidencopts is not an MEncoder optionExiting… (error parsing cmdline)
mladen@darkstar:~$Probam onda sa tim lavc mpeg4 (samo što se kod mene u DPEncoderu pojavljuje pod nazivom “Lavc-Microsoft MPEG v4”) i za nekih 10-ak minuta uradi 2% filma, ali procena vremena koliko će trajati encodiranje i dalje stoji 5h 48 min, što mi je apsolutno neprihvatljivo, te sam prekinuo. Dobro, film jeste preko 2 sata, a ja sam kvalitet slike stavio na maximum, kao i kvalitet zvuka, i MP3 192 kbps, ali mi to nešto mnogo, u Win-u mi proceni nakon 3-4 minuta na oko sat i 50 minuta taj film. Ovde više od 5 ipo sati, tako da sam nakon 15-ak minuta i 3% stopirao. E sad, interesuju me tvoja iskustva, da li DPEncoder hoće tako drastično da pogreši, i da ja njemu sutra ipak pružim jedno 2 ipo sata da vidim, ili i kod tebe to traje toliko dugo?
Avidemux nisam skidao, ako ovo ne upali, videću onda sa njim.13. септембар 2006. у 6:53 pm #47583jovir
Учесникxvidencopts is not an MEncoder option
Znači da xvid nije bio propisno instaliran pre instalacije mplayera. Sada si instalirao xvid, pa sada još instaliraj mplayer iz source-a i xvid će biti moguće koristiti u mencoderu i DPEncoderu. Vidi prilikom konfigurisanja jeli uključen xvid…
Zvuk nemoj ići preko 128 kbit/s, osim ako ne misliš da zvuk koristiš studijski… Sa lame mp3 zvukom i lavc mpeg4 najvišeg kvaliteta i jednim (direct) prolazom, encoding traje otprilike koliko i sam film… DPEncoderu treba malo vremena da to ispravno proceni.
Zajebi te windows skalamerije, ovde imaš sve za ripovanje i enkodiranje…Avidemux2 je fenomenalan, čudi me da ga ne koristiš.
PS. Da ponovim komandu za enkoding DVD-a u divx pomoću xvida:
mencoder dvd://X -aid 128 -dvd-device /dev/dvd -o “Film.avi” -sid 0 -ovc xvid -xvidencopts me_quality=6:bitrate=1000 -ofps 25 -oac mp3lame -lameopts br=128:q=0:aq=0:cbr:mode=1 -ffourcc divx
a pomoću lavc mpeg4 kodeka:
mencoder dvd://X -aid 128 -dvd-device /dev/dvd -o “Film.avi” -sid 0 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vhq:vbitrate=1000 -ofps 25 -oac mp3lame -lameopts br=128:q=0:aq=0:cbr:mode=1 -ffourcc divx
Ovo je sa zalepljenim prevodom : opcija -sid 0. X je broj titlea, saznaćeš ga kad pustiš korektno DVD komandom mplayer dvd://X, ili pogledaj u nekom fajl menadžeru gde su fajlovi preko 1 GB…
U datim komandama su i razmaci na svom mestu. 😉
13. септембар 2006. у 7:07 pm #47584MladenIsakovic
УчесникOk, hvala, probaću ponovo, tako kako si rekao. Avidemux2 sam sinoć pokušao da instaliram, al’ neće da se pokrene kaže fali mu libpangocairo, koji postoji kod mene na sistemu, ali ga on ne vidi. Ako budem morao koristiti njega, ionako čekam da izađe Slackware 11, pa ću fresh install da lupim, i onda ću da skinem sors avidemux, pa da čeprkam da mu dam statički link na libpangocairo.
A do tada, probaću ovo tvoje rešenje, dakle prvo xvid, pa onda Mplayer.13. септембар 2006. у 7:12 pm #47585samadhi
УчесникAjde kad smo kod saveta treba da prebacim m4a fajl valjda neki mpeg4 audio fajl u mp3/ogg ? kako da za to
iskoristim mplayer citah onaj man ali nesto slaba fajda?i jos nesto kako da pokrenem mp3 plugin za gstreamer onaj stari radi al za novi skido neki fluendo mp3 plugin i instalirah //make install ali nesto ne prepoznaje mp3 kao validne fajlove iz ritambox-a
13. септембар 2006. у 8:46 pm #47586jovir
УчесникAjde kad smo kod saveta treba da prebacim m4a fajl valjda neki mpeg4 audio fajl u mp3/ogg ? kako da za to
iskoristim mplayer…Nije mplayer/mencoder namenjen za audio konvertovanje, on direktno ne može da odradi to što tražiš, možda indirektno preko pipeline, ali bolje za to nađi neki audio konvertor i radi u njemu…
Pozdrav!13. септембар 2006. у 8:58 pm #47587MladenIsakovic
УчесникUspelo je!

Instalirao sam prvo xvidcore1.1 a zatim i mplayer, oba iz sorsa, i DPencoder je privatio enkodiranje DVD filma upotrebom xvid kodeka 🙂
Mislim, samo sam započeo film, jedno 5 minuta, da vidim kako ide, nakon čega je već bio stigao do 7%, a remaining time je procenjen na 1 sat i 20 minuta, što je otprilike kao što bi bilo i u Windowsu koristeći isti encoder. Pošto je već kasno, a treba nešto da završim, stopirao sam encoding, pa ću to sutra odraditi da vidim kakav je kvalitet, i preneću iskustva o kvalitetu i ovde. U Windowsu koristim default kvalitet encodinga (0 je maksimum, a ja stavim na 1, što je približno maximumu, a film obično može da stane na 1 CD, dok sa maksimalnim kvalitetom veličina izlaznog *avi fajla je približna veličini DVD-a), pa ću, pošto ovde nema numeričkog podešavanja kvaliteta izlaznog snimka, staviti kvalitet na pretposlednju crticu do maksimuma, što je otprilike isto, i javiću kakav je bio rezultat.
Jovir, hvala ti
14. септембар 2006. у 9:14 am #47588Zarko
УчесникDa se nadovezem na temu.
Prebacujem avi u dvd pomocu avidemux2 i interesujeme kako da povecam rezoluciju na standardnu PAL 720×576. Pomocu filtera Mplayer Resize ne mogu dopusta mi maksimalnu rezoluciju mog avi-ja i manje dok vece ne.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.