Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › Djeljenje dial-up konekcije?
- This topic has 9 одговора, 5 гласова, and was last updated 17 years, 6 months раније by kukibl.
-
АуторЧланци
-
6. мај 2007. у 2:11 pm #8589kukiblУчесник
Nikako ne mogu podesiti usb isdn modem da mi radi na laptopu, stoga mi je palo na pamet da dijelim isdn konekciju zajedno sa desktop racunarom (koji je pod Windows-om). E sad, zanima me da li mi treba jos nesto sem ethernet kabla i kako to da uradim (prvenstveno mislim na to koje vrijednosti da unesem za IP, gateway i nameservers)?
6. мај 2007. у 11:16 pm #54267BastardУчесникKoji isdn modem imas?
Koji distro imas na laptopu?
Naterati svaki vindovs da deli konekciju moze biti teze nego namestanje modema u linuxu6. мај 2007. у 11:49 pm #54268markeljaУчесникНа њиндоњсу шеруј ту isdn конекцију подеси да ти адреса мрежне картице буде нпр
.192.168.10.254.За други рачурар стави да ти адреса мрежне картице буде .192.168.10.1 gw 192.168.10.254 nameserver isto tako 192.168.10.254
6. мај 2007. у 11:57 pm #54269BryceУчесникNaterati svaki vindovs da deli konekciju moze biti teze nego namestanje modema u linuxu
Ovo je sasvim netačna tvrdnja. Windows je veoma lako namestiti da deli konekciju sa drugim računarom.
Treba samo instalirati proxy server.Da li ćeš da platiš komercijalnu ili ceš da instaliraš besplatnu verziju koja u globalu podržava do pet računara u mreži to je tvoja stvar.
Pošto je najverovatnije da je modem koji imaš softverski nemoj ni da se trudiš da tražiš drajvere jer Linux developere boli uvo da rade svoj posao za koji su plaćeni.
Zbog brda nekompaktibilnih distribucija i katastrofalne podrške za hardver sam totalno digao ruke od Linux-a jer je on sistem koji nema budućnost. U igri će ostati samo oni koji znaju svoj posao a to su SUN Microsystem i Microsoft.
Open Solaris je sve bolji na x86 platformi a Microsoft Windows Server 2003 i Microsoft Wista mogu da pariraju po stabilnosti i brzini svakoj Linux distribuciji. Jedino ko je još uvek nedodirljiv i ko ima najbolji serverski OS je SUN Microsystem sa Solarisom koji radi pod Ultraspark procesorima kojima ništa ne može ni da priđe, a uskoro će ako Bog da biti i najjači na x86 sistemima.
Zato počni da učiš kako se radi pod Solarisom jer sa ovim šarenišom i javašlukom koji vlada pod Linuxom nema leba.
7. мај 2007. у 7:28 am #54270slipУчесник[b]Pošto je najverovatnije da je modem koji imaš softverski nemoj ni da se trudiš da tražiš drajvere jer Linux developere boli uvo da rade svoj posao za koji su plaćeni.
Zbog brda nekompaktibilnih distribucija i katastrofalne podrške za hardver sam totalno digao ruke od Linux-a jer je on sistem koji nema budućnost. U igri će ostati samo oni koji znaju svoj posao a to su SUN Microsystem i Microsoft.
Open Solaris je sve bolji na x86 platformi a Microsoft Windows Server 2003 i Microsoft Wista mogu da pariraju po stabilnosti i brzini svakoj Linux distribuciji. Jedino ko je još uvek nedodirljiv i ko ima najbolji serverski OS je SUN Microsystem sa Solarisom koji radi pod Ultraspark procesorima kojima ništa ne može ni da priđe, a uskoro će ako Bog da biti i najjači na x86 sistemima.
Zato počni da učiš kako se radi pod Solarisom jer sa ovim šarenišom i javašlukom koji vlada pod Linuxom nema leba.[/b]
PROCITAJ PITANJE PRE NEGO STO DAS ODGOVOR. TVOJ POST NEMA VEZE SA ZADATOM TEMOM!
7. мај 2007. у 8:13 am #54271kukiblУчесникKoji isdn modem imas?
Koji distro imas na laptopu?
Naterati svaki vindovs da deli konekciju moze biti teze nego namestanje modema u linuxuDisto je Arch 0.8. Modem je usb sa Draytek chipom. Pronasao sam da za njega treba ucitati hfc_usb modul, kad uradim $lsusb pokazi mi da se nalazi na bus 3 device 4. Linkovao sam /dev/bus/usb/003/004 sa /dev/modem, ali mi kasnije wvdial prijavljuje greske (ioctl). Jedino jos nisam pokusao sa isdn utils… ???
Sto se tice djeljenja konekcije odradio sam sljedece, ali opet nema Interneta na laptopu (onaj plugin koji treba da pokazuje aktivnost mreze pokazuje neki protok, ali Interneta nema):
1. Povezao sam desktop i laptop sa klasicnim ethernet kablom. Procitao sam da je on sasvim dovoljan ako su na oba racunara gigabit ethernet kartice, u suprotnom mora se koristiti neki crossover kabal. Kako da saznam da li su gigabit na oba?
2. Na Windowsu sam podesio isdn konekciju na sharing, potom za IP kartice stavio sam 192.168.0.1, za subnet 255.255.255.0. Polja gateway i DNS sam ostavio prazna.
3. Na Linuxu sam, prema uputstvu na Arch wiki, u rc.conf-u postavio za IP 192.168.0.2, za netmask 255.255.255.0, za broadcast 192.168.255.255, za gateway 192.168.0.1 i u resolv.conf za nameserver 192.168.0.1.Pokusao sam i sa pingom i Windows masine i nameservera, ali dobijem samo sljedece (i tako stoji):
[code]PING 192.168.0.1 (192.168.0.1) 56(84) bytes of data.[/code]???
7. мај 2007. у 6:04 pm #54272markeljaУчесник1. Povezao sam desktop i laptop sa klasicnim ethernet kablom. Procitao sam da je on sasvim dovoljan ako su na oba racunara gigabit ethernet kartice, u suprotnom mora se koristiti neki crossover kabal. Kako da saznam da li su gigabit na oba?
Стави crossover кабл. Незнам какве су то картице које могу саме да одреде да ли кабл од ње саме иде на свич или директно други рачунар.
7. мај 2007. у 9:40 pm #54273BastardУчесник/dev/modem si linkovao na pogresan nod
Trebas proveriti sa dmesg koji nod se stvara u /dev posle loadovanja modula dmesg|grep htc
Ovo ako taj linux ne koristi mkdev skript vec udev
Ako si vec nasao da je potrebno loadovati taj modul potrazi i koji nod u /dev je potreban9. мај 2007. у 7:20 pm #54274kukiblУчесникKupio sam crossover kabl, povezao racunare, ali opet nista… Stvarno ne kontam u cemu moze biti problem? ???
@Bastard
Odradio sam dmesg | grep hfc, medjutim ne dobijem podatak koji nod je u pitanju. Evo ga izlaz:[code]
HiSax: Card 1 Protocol EDSS1 Id=hfc_usb0 (0)
usbcore: registered new interface driver hfc_usb[/code]Na netu nisam nasao o kojem se nodu radi…
13. мај 2007. у 11:20 am #54275kukiblУчесникSamo da javim da sam konacno uspio podesiti Internet na laptopu! Ispostavilo se na kraju da je ZoneAlarm na Windows-u pravio problem… ::)
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.