Početak › Forumi › Prvi put na Linuksu? › Diplomski rad: Administracija Linux sistema
- This topic has 34 odgovora, 5 glasova, and was last updated 17 years, 10 months ranije by
Barone.
-
AutorČlanci
-
6. maj 2008. u 7:50 pm #69757
foxbunny
UčesnikBarone, ne znam da li će se ostali složiti, ali ja bih ti najtoplije preporučio da smesta batališ openSUSE i uzmeš Slackware. Upravo je izašla nova verzija, imaš i Slackbook: praktično idealna situacija. Veruj mi kad ti kažem da dok nisam prešao na Slackware, nisam znao ni šta radi kernel (mada me Gentoo definitivno uputio u tajne jezgra).
Sa Slackwareom ćeš vrlo brzo biti prinuđen da saznaš dosta stvari, a kako si navikao da skidaš pakete, neće ti biti teško da skidaš source kod i da pomalo kompajliraš sam. (HINT: na Slacku imaš checkinstall koji će ti omogućiti da na veoma lak način izradiš svoje pakete i to nareckaš na CD da imaš za kasnije.)
Veruj mi, što se drajvera tiče, isto ti je da li koristiš Slack ili openSUSE. Svejedno ćeš se cimati sa kompajliranjem. A kad već to radiš… ono, na Slacku ćeš naučiti mnooogo više od toga.
6. maj 2008. u 7:50 pm #69758Žarko Mihajlović
Učesnik😀 „Prvi put na Linuxu“ tako se zove podforum 😀
Ok, idemo redom. Kažeš da proradi internet i lokalna mreža. Prvo, moraš nekako da rešiš problem drajvera. Kad se to reši, i internet i mreža će proraditi veoma lako. Ako pak nema drajvera za konkretan čip, ne gine nabavka mrežne koja je podržana:

A problem sa DNS nisam shvatio:
7. maj 2008. u 7:23 am #69759Barone
UčesnikSto se tice DNS-a, nasa ustanova koristi akademsku mrezu,univerziteta u Nisu.
Tako da neznamo Servere i domene koji oni koriste.Oni nam samo prosledjuju.]
Ja sam ukucao IP adresu,kao na slici(nasao sam u windowsu pa prepisao),ali nista se ne desava.
Videcu sutra kada odem da li ce drajver proraditi za mreznu…
A nabavka mrezne nema sanse.Cak su rekli da ce obrisati linux kada zavrsim sa radom.7. maj 2008. u 8:44 am #69760foxbunny
UčesnikSto se tice DNS-a, nasa ustanova koristi akademsku mrezu,univerziteta u Nisu.
Tako da neznamo Servere i domene koji oni koriste.Oni nam samo prosledjuju.]A profesor nije bas voljan da se cima da sazna.
Bar mi je tako profesor objasnio.
Ja sam ukucao IP adresu,kao na slici(nasao sam u windowsu pa prepisao),ali nista se ne desava.
Videcu sutra kada odem da li ce drajver proraditi za mreznu…
A nabavka mrezne nema sanse.Cak su rekli da ce obrisati linux kada zavrsim sa radom.Si probao Open DNS?
A za mreznu, jebiga. Vidi da li ima neko gotovo uputstvo za neki distro i probaj sa njim, osim ako si ogranicen na openSUSE.
7. maj 2008. u 9:17 am #69761Barone
UčesnikNisam ,ne radi lab.Probacu sutra.Pogledao sam sajt,registrovao se ,pa cu popuniti podatke..Nije mi jasno na koju foru funkcionise,ali ako uspe ,svaka cast 😀
7. maj 2008. u 9:51 am #69762foxbunny
UčesnikNe moras da se registrujes. Samo ukucas DNS adrese koje se nalaze u donjem delu stranice sa onog linka.
7. maj 2008. u 9:55 am #69763Barone
UčesnikJa se registrovao vec O0
Probacu pa javljam.Nadam se da ce da proradi 😮7. maj 2008. u 10:14 am #69764kmilos
UčesnikŠto se tiče mrežne kartice, čini se da je zvanično podržana tek od 2.6.24 verzije jezgra, znači probaj neku najnoviju distribuciju koja dolazi sa tim ili novijim jezgrom (kao npr K/Ubuntu 8.04) i nećeš morati da krpiš ništa dodatno. U suprotnom, za ručno dodavanje drajvera pogledaj
http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?p=3105180#post3105180
Kao literaturu takođe preporučujem
8. maj 2008. u 8:28 am #69765Barone
Učesnik8. maj 2008. u 9:03 am #69766kmilos
UčesnikPogrešan drajver, treba ti e1000e: http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=42302&package_id=272252
A na DNS zaboravi dok ne osposobiš mrežnu.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.