Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › /dev/hdc ili /dev/cdrom ????
- This topic has 7 odgovora, 3 glasa, and was last updated 22 years ranije by
RiSK.
-
AutorČlanci
-
18. avgust 2004. u 7:40 pm #4114
srdan
UčesnikE ovako imam problem ocigledno
Imam dva cd-rom uredjaja CD citac i CD rezac. Na prvom IDE kontroleru je harddisk kao glavni uredjaj i CD citac kao sporedni, a na drugom je CD rezac kao glavni uredjaj. Prilikom instalacije Salckware 10 on mi ovaj CD rezac prikazuje kao /dev/hdc OK. Ali se u potpunosti ponasa kao da je rec o particiji hard diska. Znaci i ikonica je kao od hard diska. Ali kad ja pokusam nesto ovako da dodam u /etc/fstab sledece/dev/hdc /mnt/cd-rw iso9660 …..
ikonica se vrati na normalo ali kad pokusam da je koristim on mi kaze :
mount: block device /dev/hdc is write-protected, mounting read-only
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdc,
or too many mounted file systemsOK i to onda ja pokusam sledece
/dev/hdc /mnt/cd-rw auto ………..
ikonica se vrati na ikonicu particije hard diska i cd uredjaj radi ali cudno
lampica se negasi odnosno neradi kao sto inace radi i kao sto radi pod windowsom i linuxom i kao sto radi drugi CD uredjaj.Jer postoji lakse resenje od reinstalacije???
Da jos moram reci da sam gledao i u /proc/ide i tamo naravno postoje linkovi ka hda, hdb, hdc i probao sam da uporedim hdb citac i hdc rezac i po mom misljenje tamo sve OK
u datoteci media (vrsta uredjaja) cdrom
u datoteci model je ASUS ……. sve OKGNOME 2.6 me je u potpunosti odusevio. Svi apeti rade prilicno dodro bolje nego ikad.
18. avgust 2004. u 8:38 pm #20864Off-Topic
UčesnikIskreno, ne znam koji kernel koristis, ako je 2.4.x : dali koristis emulaciju za scsi na tom hdc, jer ako hoces da bude rezac moras u etc/lilo.conf, u liniji append dodati hdc=ide-scsi, i oda ce ti taj uredjaj biti prijavljen u /proc/ide/
kao generic, a inace ce se nalaziti u /dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0/+cd,
takodje i kao /dev/scd0 koji je linkovan na gore pomenuti uredjaj.
Nesto jos vaznije (ako masina nije PI, i ako ti HDD tj. /dev/hda nije u pio modu) MRDAJ taj cdrom sa primarnog kanala UGUSICES disk, stavi ga bolje kao sec.slave, gde bi i bilo najbolje da je, tada on postaje :?:.
Sto se mount-a tice vidi da stavis ovako:
none /mnt/cdrom supermount dev=/dev/hdd fs=iso9660 user,ro,umask=0 0 0
ovo ti je opcija za supermount (koji je inace sr…, ali kod mene na MDK radi OK.(ne obaziri se na onaj topic mknod hdc 😉 )
BTW
Kad smo kod toga, kako mogu doci do glavnih i pomocnih brojeva za mknod, i GDE????
eh da probaj cat /proc/ide/ide1/hdc/identify, ako nedozivis kerrnel panic onda je glavnom sve u redu.18. avgust 2004. u 8:43 pm #20865Off-Topic
UčesnikEh da, jos nesto:
Kad mu izeditujes lilo.conf, obavezno poteraj:
root@localhost /# lilo
(naravno ako koristis lilo, a sa grubom se nisam bas mnogo prtljao)19. avgust 2004. u 12:00 am #20866srdan
UčesnikDA, tako nesto sam i razmisljao. Sto se tice kernela u pitanju je serija 2.4.x
ali sada cu verovatno kompajlirati novi.Velko Hvala.
19. avgust 2004. u 12:11 am #20867Off-Topic
UčesnikMoj savet, ne zaleci se na 2.6.x, pusti da to drugi dobro izvacu i onda ce ti samo kasti sta valja, 2.4.x nema podrsku za kojesta, ali je zato dugo kuvan, i postoji mnogo zakrpa, od kojih mnoge cine da on jos dugo bude u upotrebi.
Jedino ako nemas preko 4GB RAM-a, 😕
Dakle prepravi lilo, pre toga naravno prepovezi uredjaje, pokreni cdrecord -scanbus i vozi.
Inace tu smo19. avgust 2004. u 12:35 am #20868Anonimni
GostMoj savet, ne zaleci se na 2.6.x, pusti da to drugi dobro izvacu i onda ce ti samo kasti sta valja
Ja sam ga sazvakao i radi apsolutno odlicno. u pitanju je 2.6.6
19. avgust 2004. u 2:00 am #20869Off-Topic
UčesnikDa, ali ti u svojoj biografiji imas vise initrd-ova nego li Staljin gulaga na dusi.
(htedoh da pomenem naj cuvenijeg shvabu i njegovu “omiljenu” rasu, ali verujem da bi me moralni i eticki cistunci isprozivali, ovako, koga briga za komunjare)
Kazes 2.6.6 ???
19. avgust 2004. u 1:03 pm #20870RiSK
UčesnikChuo sam da neki i kod 2.6.x kernela ukljuchuju scasi-emulaciju za ATAPI grane, kao podrshka postoji ali josh to nije dovoljno dobro. Ima li tu istine?
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.