Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › Destkop Linux => Firewall / File server / Print server
- This topic has 11 одговора, 5 гласова, and was last updated 16 years, 5 months раније by foxbunny.
-
АуторЧланци
-
9. април 2008. у 3:04 pm #9990foxbunnyУчесник
Treba mi savet jedan… 🙂
Kod kuce imam ADSL modem / ruter, TP-Link WL ruter, jedan desktop i dva laptopa. Zelim da napravim sledecu konfiguraciju:
[modem]{USB}–{USB}[desktop]{LAN}–{LAN}[wl-ruter]–{WiFi}–[laptop]
E sad. Prvo mi recite da li je ovo logican setup? Ili bi bilo pametnije da dokupim jos jednu eth karticu za desktop (imam drajvere za USB koje mogu da kompajliram bez mnogo glavobolja). I da li uopste treba ovako da se poveze.
Drugo, ako tu desktop masinu pretvorim u Firewall/Proxy sa file-sharingom i printerom, da li operaciji Firewalla smeta sto masina pruza i te druge servise (eventualno i Apache web server vidljiv samo iz LANa)?
Mislim ono, ovo je samo moja mala vezba iz networkinga pa me ne interesuju detalji podesavanja, vec samo zelim da mi kazete da li je ovakav dizajn minijaturne mreze ok.
9. април 2008. у 3:53 pm #68941racaУчесникSa pomenutom opremom meni je mnogo logičniji sledeći setup:
[ADSL modem/ruter]–[WL/ruter]–))) (((—[notebook/wl]
|
|
[Desktop PC]jedino ako ti baš hoćeš da se mučiš, vežbe radi 🙂
9. април 2008. у 3:58 pm #68942NightweaverУчесникKonfiguracija je OK ako znas sta tacno hoces da postignes. Da li ti modem dodeljuje javnu adresu ili imas neki privatni opseg kod provajdera? To sto ce ti “desktop” masina biti ruter/firewall je sasvim OK. Moja kucna OpenBSD masina mi sluzi kao NFS a preko VNC-a pristupam desktopu jer mi je surround povezan na nju. Dakle, ako dobro podesis firewall pride namestis da ti aplikacije slusaju na lokalnim IP-jevima onda nemas probleme. Jedna od rupa u ovome ti moze biti taj wireless ruter. Ja bih recimo pre na tu desktop masinu stavio wi-fi karticu i od nje napravio AP. Tako bi se firewall na masini brinuo o bezbednosti od rutera do laptopa/stagod. Nemam poverenje u wifi rutere koji se mogu naci na nasem trzistu. Uz ne tako puno truda se moze upasti na taj link posebno ako koristi WEP ili obican WPA. Dakle, ovo je OK ali samo razmisli malo o delu od desktopa do laptopa.;)
9. април 2008. у 9:36 pm #68943foxbunnyУчесникE, da, malo cu da se pomucim sa tim firewall desktopom (moguce da ce biti Arch, mada cu kasnije staviti nesto tipa OpenBSD). A za tu Wifi karticu, eee, da sam se ranije setio. 🙂 Ovaj ruter me j&be pa ne prestaje. Danas ceo dan nemam wireless. Znaci ovako ni napadaci nemaju sta da traze. Hahaha.
Sto se tice tog “znas sta tacno zelis da postignes”, pa ono. Da naucim kako se spravljaju firewall proxy masine. 🙂 Mada, ovo verovatno nece biti bas pravi firewall, posto ce pruzati i druge usluge, ali ono, to je za porodicni mir. 🙂
9. април 2008. у 9:48 pm #68944NightweaverУчесникHeheh. Covek na greskama uci.;) Kada je kucna upotreba u pitanju retko kada je ruter/firewall samo to. Prvo, ne zelim vise masina u stanu gde zivim. Dosta mi je 20 servera na poslu. Kod kuce zen, feng shui i takve stvari. Izbacio bih i ovu OBSD masinu ali mi je na nju nakaceno ozvucenje, tamo su hard diskovi za storage… a i zabavno je igrati se ponekad kod kuce pravljenja mreze.;)
Za taj wi-fi savet… gledaj da ga oklopis sto vise mozes. Skoro sam se zabavljao po gradu spremajuci materijal za tekst na blogu o krakovanju WEP mreza… strasno je sta se sve moze naci u Beogradu. Da sam neki zloban covek ne bih nikada placao Net.. samo se nakacim na neki od 10 AP-ova u komsiluku… zlo.:)
9. април 2008. у 11:03 pm #68945psy_unixУчесникIsti slucaj ….. Od kako sam i u udruzenju bgwireless-a … Dok nisam nabudzio dve masine i tri net-a kuci nisam bio miran …. Obe su uptime po jedno mesec i vise a tu spavam, zivim , jedem itd … A vremenom shvatam da mi je najlepse bilo bez ijednog kuci O0 O0 O0
Umaraju nas masine i cine cudnim ….
No , da ne skrecem sa teme , jer ipak smo mi veliki zaljubljenici u sve to i mislim da bi zaista trebalo da prihvatis Markov predlog …. O0 O0 O010. април 2008. у 2:01 am #68946foxbunnyУчесникMarko? Sry, ne znam vas sve po imenima. Dakle, “modem, ruter pa desktop” ili “wireless kartica na desktopu”? Ovo drugo mi deluje veoma logično, ali pošto je u pitanju samo vežba, ne bih da u to dodatno ulažem. Kad budem skupio lovu za to (za moje igranje), onda ću kupim novu igračku. Za sada samo želim da postavim desktop kao firewall, čisto radi zezanja.
10. април 2008. у 8:55 am #68947psy_unixУчесникO.K. , izvini , mislio sam na Nightweaver-a posto sam se nadovezao na tvoju i njegovu polemiku …. 😀 😀 😀 ! Nemoj zaliti da ulazes u tehniku , ipak nam ona pruza toplinu , srecu , ljubav , neznost . Salim se naravno ! Postuj detalje i probleme , tu smo da resimo zajedno .
10. април 2008. у 9:52 am #68948foxbunnyУчесникA ok, onda smo se razumeli. Ne žalim ja ulaganje u tehniku, već moja žena, posebno kad je u diskretnim razmacima. 😛 U svakom slučaju, ukopčao sam kako radi ovaj wireless ruter, pa ću sa njim da kombinujem dok ne budem u situaciji da desktop pretvorim u AP.
Počeću od ovoga:
http://wiki.archlinux.org/index.php/NAT%27ing_firewall_-_Share_your_broadband_connection
17. април 2008. у 2:50 am #68949dukenukem_4dУчесник[ADSL modem/ruter]–[WL/ruter]–))) (((—[notebook/wl]
|
|
[Desktop PC]jedino ako ti baš hoćeš da se mučiš, vežbe radi 🙂
Ovako kao što je raca postavio omogućava da kompjuteri ne budu stalno uključeni
Ono preko arch-a bi omogućilo bolju raspodelu bandwith-a to jest propusnog opsega
(ako se podesi nekako sa onim skriptama pre par meseci, nego nisam konkretno probao)
jedino nisam siguran da li huawei radi preko usb-u na linuksu
tačnije rekao bih da ne radi u 80% slučajeva preko usb porta 🙁 (bolje ipak 94% slučajeva) -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.