Početak › Forumi › Linuks › Linuks umrežavanje › Deljena konekcija INTERNET>UBUNTU>>2Windowsa
- This topic has 20 odgovora, 5 glasova, and was last updated 18 years, 9 months ranije by
dukenukem_4d.
-
AutorČlanci
-
28. oktobar 2007. u 11:24 pm #64413
mioscupavi
UčesnikI tako sam ja ceo vikend proveo prikovan za monitor 😮
Elem na pravom smo tragu sa onim objasnjenjem, ALI to jos uvek nije to.
I dalje ne uspevam dobijem net na oba ona racunara, ali poako shvatam princip pa bih to verovatno dosad uspeo uz razne lance i polise, ada nije jedne mnogo iritantne stvari za koju neko od vas verovatno zna kako da se resava.Naime svaki put kad restartujem komp ili se rekonektujem na net ifconfing mi vrati adrese kartica na 192.168.0.1 i 192.168.0.2 sto je neko moj epodesavanje od pre 10-ak dana, kad sam pokusavao da sve ovo namestim. Takodje iptables -L mi daje
[code]Chain INPUT (policy DROP)
target prot opt source destination
ACCEPT 0 — anywhere anywhere
LOG 0 — 127.0.0.0/8 anywhere LOG level warning
DROP 0 — 127.0.0.0/8 anywhere
ACCEPT 0 — anywhere 255.255.255.255
ACCEPT 0 — anywhere 255.255.255.255
ACCEPT 0 — 192.168.0.0/22 anywhere
ACCEPT 0 — 192.168.0.0/22 anywhere[/code]itd
, ato je takodje neko staro podesavanje koje sam dosad obrisao jedno 38 puta.E onda ja ponovo uradim
[code]ifconfig eth0 192.168.1.1 netmask 255.255.252.0
ifconfig eth0 192.168.1.1 netmask 255.255.252.0[/code]
Pa sve iptables prema onom uputsvu, e onda mozda proradi ona jedna konekcija (nekad jedna nekad druga),a ako mi u medjuvremenu pukne net (a desava se cesto), pa se konektujem, sve ovo sto sam podesavao se resetuje.
To bi neko pametan sad reko da mi se izvrsava neka skripta kad pokrenem konekciju, koj ami resetuje ova podesavanja na neko stanje, Moze da bude i neki zaostatak WEBMINA ili Firestartera koje sam isprobao i potpuno uklonio sa racunara.To bi otprilike bilo trenutno stanje.
Sto se tice route-a mozda bih vam i dao kad ne bilo onoliko onih “poganih” smajlija pored tog predloga.
Jel to neko pecanje budala (u koje sam se uclanio otvarajuci ovakav post) ili prava ponuda za pomoc? ??? :redface:
29. oktobar 2007. u 2:23 am #64414psy_unix
UčesnikMoze da bude i neki zaostatak WEBMINA ili Firestartera koje sam isprobao i potpuno uklonio sa racunara.
Potpuno ispravan potez i slazem se da ovako nesto ne treba raditi preko GUI-a .
Sto se tice route-a mozda bih vam i dao kad ne bilo onoliko onih “poganih” smajlija pored tog predloga.
Jel to neko pecanje budala (u koje sam se uclanio otvarajuci ovakav post) ili prava ponuda za pomoc?Ne , nije to sto mislis nego je stvarna ponuda za pomoc . Jel mislis da bi dukenukem4d i ja napisali ovoliko postova za ovaj problem da je tako nesto u pitanju .
Ako malo bolje pogledas primetices da sam te smajlice stavio na kraju receniceZnaci imam Verat-ov ADSL i bgwireless ubeodene u tu masinu ali kao sto rekoh problem ces resiti sa route.
. Samo navika pisanja postova i u meni to uopste nisu pogani smajlici al ajde .
Pozzz i postuj sta se desava29. oktobar 2007. u 10:52 pm #64415DeadRinger
UčesnikProbaj ovako razmisljati o mrezi:
Problem ti je u definisanju gateway-a i DNS-a za ona dva kompa.
– Komp koji izlazi na net je na primer 192.168.0.1 sa netmask 255.255.255.0, gateway na njemu ne podesavaj za lokalnu mrezu.
– Druga dva kompa ce biti sa lokalnim adresama 192.168.0.2 i 192.168.0.3, netmask 255.255.255.0 i zajednickom gateway-u 192.168.0.1, odnosno adresom prvog kompa.
– DNS je IP provajdera znaci onog ko ti daje ppp0 i upisi je za ona dva kompa u lokalnoj mrezi.
– E za firewall i deljenje internet konekcije jos malo procitaj, na dobrom si putu.31. oktobar 2007. u 4:13 pm #64416Red_Zmaja
UčesnikAjd da se nadovezem na ovu temu da ne otvaram drugu posto je isti slucaj u pitanju. Ima neka mrezica od par racunara koja je umrezena sa linuxom koji izlazi na net u ovom slucaju je to bio open suse 10.3 al ne verujem da ce on ostati. I podesim ja to sve kao omogucim ip forward podesim ip masquerade i sve to kao radi 🙂 kako sam to nabudzio iskreno ne znam elem zanima me sledece:
1. Kad podesavam ip masquerade on me pita za neki port i na koji port da preusmer, a mene zanima da li postoji neko pravilo za upisivanje tih portova i moze li vise portova da se upise (ja vise od jednog nisam mogao upisati)?
2. Za tu mrezicu da li moze za svaki komp da upisem isti port ili moram da koristim razlicite portove (ja koristio razlicite za svaki slucaj)?
3. Kako da ogranicim protok po racunaru znaci samo http, irc klijente messengere, a kad je u pitanju igrica da ne bude limita na konekciji…
Valjda ce se neko naci da mi pojasni ovo a ako ne valjda cu sam skontati kao i ono prethodno 🙂
Pozedit: P.S. Zaboravih da kazem da su ostali racunari na windows xp-u…
31. oktobar 2007. u 7:06 pm #64417DeadRinger
UčesnikPogledaj ove sajtove, a pogledaj GNUzilu-12 i 13, mozda ti bude dovoljno,
http://iptables-tutorial.frozentux.net/iptables-tutorial.html
http://www.netfilter.org
http://www.insecure.org
http://www.lowth.com/LinWiz
http://www.linuxguruz.com/iptables
Ja delim samo internet konekciju i to su uglavnom kompovi sa windowsom, ne moji, nego onih kojima podizem OS, najvise zbog drajvera.
Pravilo za upisivanje portova, ces videti na primerima, zavisno preko kog porta komunicira program. A kada znas port mozes mu “svasta” raditi.31. oktobar 2007. u 8:33 pm #64418Red_Zmaja
UčesnikHvala na savetu procitao sam ovo u gnuzilli i uspeo sam da slozim neke kockice 😀 Mozda i bude nesto od ove mreze 😉
31. oktobar 2007. u 11:58 pm #64419Red_Zmaja
UčesnikNe da sam ga napravio nego svaka mi cast 😀 Ja surfujem skidam apdejte jedan racunar skida pesme treci igra cs online i sve to perfektno sljaka dok je na winu sve to glavilo 😀
1. novembar 2007. u 1:05 am #64420dukenukem_4d
Učesnikovo bi moglo da se testira pomocu onih virtuelnih makina na jednom kompjuteru
(otkrio sam ameriku ovom izjavom,zar ne?)
ako se stavi npr. slax kao glavni sa grafickim okruzenjem,sa njega 2 virtuelne mrezne i 1 fizicka
a na druge dve virtuelne makine slax konzolni ,onaj od 50MB(slax vrlo malo memorije zauzima
pa ne bi trebalo za ovo 2-3GB) ili nesto trece,drugi linux itd1. novembar 2007. u 9:02 pm #64421DeadRinger
UčesnikNe da sam ga napravio nego svaka mi cast 😀 Ja surfujem skidam apdejte jedan racunar skida pesme treci igra cs online i sve to perfektno sljaka dok je na winu sve to glavilo 😀
Drago mi je sto si uspeo, a voleo bih radi ostalih koji prate ovo temu i koja je za mnoge “tabu” da napises kratko uputstvo kako si dosao do kraja. Naravno ne objasnjavaj svaku opciju za iptables i ifconfig.
2. novembar 2007. u 7:28 pm #64422 -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.