Почетак › Форуми › BSD › FreeBSD, TrueOS,… › deinstaliranje sendmail-a i jos ponesto
- This topic has 3 одговора, 3 гласа, and was last updated 19 years, 8 months раније by Nightweaver.
-
АуторЧланци
-
31. март 2005. у 11:47 am #5084densУчесник
Nov sam u svetu FreeBSD-a. Generalno, veoma mi se svidjaju neke stvari ali na samom pocetku se pojavio problem.
Naime kada sam pokusao da iz sysinstall-a stavim da mi je default MTA postfix, a on javio da je sve sredio i da bi to tako trebalo da bude, cak i nakon reboot-a ne samo da nije deinstalirao sendmail, nego je i dalje bio aktivan i primao konekcije.
Postfix jeste instaliran na sistemu ali je potpuno pasivan. Pitanje je kako ukloniti sendmail i sve njegove komponente, buduci da se on bez pitanja instalira.
Vidim takodje da cu morati da kreiram i skript za startovanje postfix-a i uopste nisam odusevljen situacijom…
FreeBSD je verzija 5.3
Ako me to i dalje bude zezalo, lepo cu da stavim slack koji je alternativa resenju sa FreeBSD-om. (u pitanju je nesto sto ce biti mail i DNS server, i bice vidljiv sa interneta).1. април 2005. у 12:55 am #26479LYbУчесникPa cekaj… ako radi onako kako svuda radi… samo u /etc/rc.d skini exe flag sa skripte koja startuje sendamil.
1. април 2005. у 9:13 am #26480densУчесникNaravno postoji nacin da rucno uklonim sendmail kao i da ga sprecim da se startuje, ali lose svetlo na regularne nacine baca cinjenica da se to ne moze uciniti iz sysinstall-a koji tu opciju ima.
Tamo postoji configure opcija u kojoj kazes da ti je postfix default MTA i da je nakon odabira te opcije regularno instaliran i postavljen za default MTA. Problem je samo u tome da to jednostavno ne radi!
I na internetu sam nasao da su se i drugi zalili na taj “problemcic”. Kako se navodi u tim postovima, sendmail je deo base FreeBSD paketa i deinstalacija nije pavolinijska.
Pitam se sta me tek ceka pri instalaciji ostatka lanca u mail sistemu (antivirus: amavis/clamav, antispam: spamm assasin, pop3/IMAP/ssl) ako je ovo nemoguce regularno skloniti.
Postfix ima sklripte koji daju odredjenu sendmail kompatibilnost, pitanje je da li su oni instalirani i kako…. Sve je to veliko smaranje, radije cu to montorati na nekom Linux-u gde to malo bolje znam da radim, a FreeBSD ce sacekati 🙁
1. април 2005. у 12:59 pm #26481NightweaverУчесникNema ni jednog razloga zasto bi brisao Sendmail, koji je, kao sto si do sad shvatio deo Base sistema. Dovoljno je da u /etc/rc.conf stavis [code]sendmail_enable=”NONE”[/code] i Sendmail nece biti aktivan. Posle toga podesavaj Postfix ili sta vec. 😉
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.