Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Dan bez Open Source-a
- This topic has 11 одговора, 6 гласова, and was last updated 19 years, 3 months раније by
kosmi.
-
АуторЧланци
-
11. мај 2007. у 8:20 am #8605
GoranSTX
УчесникOva tema inspirisana je textom na stranici http://talk.bmc.com/blogs/blog-whurley/whurley/a-day-without-open-source
u kome se razmatra “sta bi bilo – kad bi bilo” tj. kakve bi posledice bile da open source jednostavno nestane na jedan dan.Ono sto svi potenciraju i sto je evidentno je internet i njegovo funkcionisanje. Mene dalje zanima kako bi se to odrazilo na neke druge (ne)tehnicke aspekte naseg zivota.
U krajnjoj liniji treba da dodjemo do odgovora: “Mozemo li bez Open Source-a?”A sad vi…
11. мај 2007. у 9:26 am #54417velial
УчесникJa se ne bavim programiranjem, tako da mogu i bey otvorenog koda.
11. мај 2007. у 9:35 am #54418GoranSTX
УчесникA koristis FFox? Linux? Internet? Sve su to produkti Open Source zajednice…
11. мај 2007. у 9:41 am #54419foxbunny
УчесникAko ne racunamo Internet i posao, ja bih opusteno mogao da opusteno da koristim Windows sa par kodeka, a bogami, dok sam ga koristio, omiljeni plejer mi bi Win MediaPlayer. Tako da. Nemam problema.
Ali sad, kad sam se kompletno navukao na Amarok, DigiKam, Inkscape, Scribus i druge OpenSource tvorevine, ne znam kako bih se navikao da bez njih svakodnevno koristim komp.
11. мај 2007. у 4:54 pm #54420Sioux
УчесникSamo šta bi radio sa tim win-om bez implementiranih Open rešenja ,sam internet na primer.
11. мај 2007. у 5:05 pm #54421kosmi
УчесникKako da nestane? To ne može da nestane. Mada, eventualno ovi naši mogu da odluče da slobodne licence ne važe kod nas i da dodaju PDV onima koji takav softver koriste i razmenjuju. Ala bi to bilo dobro za ekonomiju. Možda se samo čeka da se taj softver omasovi, pa da krenu… Država je to.
Kupio moj deda Tomosov motor (moderno vozilo, videli smo od Talijana-kaže), kao i mnogi u prastaroj Jugi na kredit, naravno, i šta se dešava, kritična masa-sve su žabe u loncu, kad ono, druže, morate da ga registrujete, tamo-vamo… dobro de širimo bratstvo i jedinstvo, kad će svi onda ću i ja, nije na kredit, ali je jeftino. Prođe neko vreme, počeo narod da gine… druže moraš kacigu da kupiš. Jel´ moramo svi? Jel´ na kredit? Imaju li Talijani? Imaju. Dobro de, čizma glavu čuva. Baba je bila još srećnija, ona ne zna da vozi( gde će žena da vozi?), pa je vozim ja i idemo zajedno gde god poželimo, kad ono… Upalim antenu da gledam Dnevnik: “Svi drugovi i drugarice, koji imaju motore (mopede ili bicikle sa motorom) moraće da prekinu sa upotrebom dok ne polože vozački ispit”. Verovatno je razlog taj što nas ima sve više pa gušimo saobraćaj? Jel´ moramo svi? Jel´ na kredit? Imaju li Talijani? Nemaju, mi smo napredni. Dobro de, znanje je imanje. Položio deda, vozio babu, kad drug milicajac maše sa nečim, pozdravlja me, pa pozdravim i ja njega sVirenom. Ne, nije me pozdravio, nego nas sustiže sa njihovom, a našom jugoslovenskom, a u stvari talijanskom mečkom. Druže zašto niste stali, kad vam mašem Stop-om. A ja niti znam latinicu, niti je tog Stopa
bilo u testovima, a i Stop je nešto što je izgleda talijanska reč… Druže, samo sam hteo da vas obavestim o novostima koje se odnose na bicikle sa motorom, a to je da ne smete više nikoga da vozite sa tim motorom, već ćete u budućnosti morati da se vozite sami ili da baba
položi. Moramo mi, biće kredita, imaju talijani koristi od EU, a dozvole nemaju. Beše ova zemlja nekad otvorenog srca. (Deda ima 89 godina i ispričao mi ovo danas kad je čuo za GPL i kompajliranje programa. za RMSa kaže: “Otkud četnici u Americi”, a još kad me pitao kako se zove ta lisica oko globusa i počeo babu da zove Firefox, 😀 umro sam od smeha.)11. мај 2007. у 7:46 pm #54422GoranSTX
УчесникKako da nestane? To ne može da nestane. Mada, eventualno ovi naši mogu da odluče da slobodne licence ne važe kod nas i da dodaju PDV onima koji takav softver koriste i razmenjuju. Ala bi to bilo dobro za ekonomiju. Možda se samo čeka da se taj softver omasovi, pa da krenu… Država je to.
Pretpostavka je da je Open Source nestao na jedan dan zarad rasprave o tome koliko nam je on bitan u svakodnevnom radu. Sta bi radilo, sta ne bi…
(Deda ima 89 godina i ispričao mi ovo danas kad je čuo za GPL i kompajliranje programa. za RMSa kaže: “Otkud četnici u Americi”, a još kad me pitao kako se zove ta lisica oko globusa i počeo babu da zove Firefox, 😀 umro sam od smeha.)
LOL, pozdravi dedu…
11. мај 2007. у 7:58 pm #54423jboban
УчесникPretpostavka je da je Open Source nestao na jedan dan zarad rasprave o tome koliko nam je on bitan u svakodnevnom radu
Tema je loše definisana i nazvana. Jedan dan se može i bez vode, pa i bez OpenSource-a. Možda je trebalo pitati šta bi bilo da nestane OpenSource-a?
11. мај 2007. у 8:13 pm #54424GoranSTX
УчесникDobro, moze i tako, poenta ostaje. Da li biste mogli da obavljate vase svakodnevne poslove da Open Source nestane (na dan, dva ili vise :))
14. мај 2007. у 12:36 pm #54425velial
УчесникTema jeste malo lose definisana, ja razumeo da li meni nesto znaci sto je sorce dostupan. Ne znaci mi nista. Besplatan softver je sasvim druga prica.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.