Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Da li su prevelike ext3 particije neprakticne?
- This topic has 5 одговора, 4 гласа, and was last updated 21 years, 6 months раније by
Ile.
-
АуторЧланци
-
31. јануар 2005. у 12:02 pm #4764
Arion
УчесникNapravio sam 62GB ext3 particiju i kada sam je formatirao, namestio mount point i resetovao, df mi je javio da je particija velicine 62GB, da je 33MB zauzeto (predpostavljam da je to normalno, tu mu je “journal” jel tako? 🙂 i da imam available 59GB, sto me dovodi do zakljucka da mi je negde otilso 3GB a to nije malo.
Onda sam obrisao tu, i napravio particiju od 4GB i uradio sve kao i malopre, a sada mi df prijavljuje da je velicina particije 3.9GB (ok) i zauzeto 33MB (ok) a available 3.7GB. Da li je to u redu? Treba li da sledim zdrav razum i napravim nekoliko manjih ext3 particija da ne bih toliko gubio na prostoru, ili sam nesto prevideo?
Da li ce se velicina od 33MB “odmah” zauzetog prostora menjati sa kolicinom fajlova koje budem snimao na ext3 particiju?
31. јануар 2005. у 12:23 pm #24390kmilos
Учесник15*0.2= 😳
Sa te tacke gledista (koliko prostora je rezervisano za inodes), svejedno je koja je velicina particije, zar ne? Sto se fragmentacije tice (koliko god da je mala na ext3-u, ali zrno po zrno…) bolje je mozda nekoliko manjih, u koliko naravno, ne ocekujes fajlove velicine do 60GB.
31. јануар 2005. у 1:40 pm #24391Arion
Учесник15*0.2= 😳
Sa te tacke gledista (koliko prostora je rezervisano za inodes), svejedno je koja je velicina particije, zar ne? Sto se fragmentacije tice (koliko god da je mala na ext3-u, ali zrno po zrno…) bolje je mozda nekoliko manjih, u koliko naravno, ne ocekujes fajlove velicine do 60GB.
izvini druze ali samo poslednja recenica tvog posta mi je jasna. dal’ bi bio ljubomoran da mi malo blize objasnis? 🙂 sta su inodes, sta znaci ona jednacina sa smajlijem na vrhu, sta znaci zrno po zrno u ovom kontextu…?
10x
3. фебруар 2005. у 1:51 am #24392Bryce
Учесникizvini druze ali samo poslednja recenica tvog posta mi je jasna. dal’ bi bio ljubomoran da mi malo blize objasnis? 🙂 sta su inodes, sta znaci ona jednacina sa smajlijem na vrhu, sta znaci zrno po zrno u ovom kontextu…?
Inod ili i-čvor čuva sve bitne podatke o fajlu, sem imena i lokacije u stablu direktorijuma i svaki fajl dobija svoj inod.
Čuva informacije kao što su?
1. Informacije za zaključavanje
2. Mod pristupa
3. Tip fajla
4. Broj linkova ka fajlu
5. UID i GID korisnika
6. Veličinu fajlova u bajtovima
7. Korišćena i modifikovana vremena
8. Vreme zadnje modifikacije inoda
9. Adrese blokova fajla na disku[/list:u]3. фебруар 2005. у 9:03 am #24393Arion
Учесникhvala 🙂
10. фебруар 2005. у 4:30 pm #24394Ile
УчесникJa sam nabrzinu napravio jednu particiju od 38Gb…nek se nadje iz Win Partition Magica v8.0 jer mi tako bilo lakshe a i navikao sam…a iznenadjenje je bilo od nekih 1,88Gb za inodes i ostalo. Onda sam video da sam preterao. A hteo sam samo da instaliram ut2004. Dodoushe taj hdd(80gb) je ionako za vezbu i zezanje.
Kaoko ja znam za neke od linux fajl sistema moguce je da jednostvno nemash dovoljno inodova a da imash prostora na disku.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.