Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Debian › Da li neko može da mi pomogne oko wirelessa?
- This topic has 3 одговора, 3 гласа, and was last updated 16 years, 3 months раније by Milosevic.
-
АуторЧланци
-
2. октобар 2008. у 5:31 pm #10413MilosevicУчесник
Zdravo svima!
Počeo sam juče da koristim Debian testing release (netinstall). Instalirao sam ga na laptop Dell Latitude D400. Ranije sam koristio Linux Mint i wireless je bio odmah nakon instalacije detektovan i osposobljen. Dakle reč je o najobičnijoj Intel wireless karti.
Prilikom instalacije DEBIAN je i sam primetio da ta kartica postoji i rekao mi ime drajvera koji nisam mogao da nađem. Instalirao sam sve što sam našao u Synapticu vezano za wireless. Jel postoji šansa da se namesti preko onog ndsiwrapera?P.S Jel zna neko kako da namestim da mi radi suspend? Ne koristim compiz.
2. октобар 2008. у 11:53 pm #72701paralizerУчесникNe bi bilo lose da kazes koja kartica je to tacno. Mozda nema potrebe od ndsiwrapera, jer ako ti je mint prepoznao onda mora da je ima u samom kernelom, samo valjda kod minta ke kompajlirana sa defaultni kernel, a kod debiana nije.
Za suspend hibernate i sl. i to ne vidim zasto ti ne bi radilo. Treba da radi, tamu negde trazi u kontrol center – power options ili nesto sl. A ako koristis kde treba da je enejblujes taa opcija. Negde je i to u kontrol center pod power options. Ne znam napamet. Samo malo procackaj i siguran sam da ces da se snadjes.
4. октобар 2008. у 7:57 am #72702nvukicevicУчесникPrilikom instalacije DEBIAN je i sam primetio da ta kartica postoji i rekao mi ime drajvera koji nisam mogao da nađem. Instalirao sam sve što sam našao u Synapticu vezano za wireless. Jel postoji šansa da se namesti preko onog ndsiwrapera?
Taj model treba da ima Intel PRO/Wireless 2100 karticu, za koju se postoji linuks drajver ipw2100, pored drajvera potreban je i firmware, koji se distribuira samo u binarnoj formi, pod nekompatibilnom licencom i zato nije uključen u Debian. Da li je drajver instaliran može da se proveri komandoma u terminalu, kao root:
[code]lsmod | grep ipw[/code] i [code]modinfo ipw2100[/code] ako nema izlaza, onda drajver nije instaliran.
Za Debian 4.0 postojao je drajver i kao source, koji se instalirao pomoću module-assistant-a ili kao iskompajliran kernel modul za neke kernele, pa treba potražiti pakete koji imaju ipw2100 u imenu, ako ih nema drajver može da se skine sa:http://ipw2100.sourceforge.net/%5B/url%5D ,
a firmware sa: http://ipw2100.sourceforge.net/firmware.php .Nemanja Vukićević
5. октобар 2008. у 1:02 pm #72703MilosevicУчесникHvala, instalirao sam ipw2100-source i taj ipw2100-firmware. Radi mi 🙂
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.