Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Da li je Sun, pardon Orcle odlepio ?
- This topic has 21 одговор, 11 гласова, and was last updated 14 years, 4 months раније by MladenIsakovic.
-
АуторЧланци
-
21. април 2010. у 3:40 pm #84042dukenukem_4dУчесник
x86 monopol je ladno utepao bilo kakvu inventivnost u kompijuterskoj industriji – samo 1 cpu za sve od igle do lokomotive 😮
(i zbog rasprostranjenosti povećao izloženost svim mogućim sigurnosnim napadima , kao što je
i istorijsko-statistički dokazano 😡 )
baš je bez veze kad više cene softver nego hardver 🙁21. април 2010. у 4:55 pm #84043Oko_sa_BagdaleУчесникx86 monopol je ladno utepao bilo kakvu inventivnost u kompijuterskoj industriji – samo 1 cpu za sve od igle do lokomotive 😮
O cemu pricas covece. 90% cipova koji se u svetu prodaju su MIPS i ARM. Jedino je fazon sto ti svoju ves masinu, mobilni telefon ili auto ne zoves kompjuterom. Cinjenica je da moja ves masina ima veci processing power od mog prvog kompjutera Spectruma.
Na zalost na desktop polju stvari su tuzne ali se menjaju. Smart notebooks koriste ARM chip-sets a Kinezi su izbacili par novih laptop-ova baziranih na MIPS-u. OpenBSD vec radi na njima.
Mnogi ako ne svi routers, network switches i slicne stvari su MIPS based.
Na zalost izgleda da ce Sparc proci kao DEC-ove Alphe i SGI Mips based unix radne stanice. DEC-ove Alphe su bile najbolji kompjuteri koji su ikada napravljeni. SGI stanice su bile skupe kao djavo ali su bile 10 godina ispred vremena.
Jao samo kad se setim web-kamera na SGI Indy iz 1995 dok su moji pajtosi po Beogradu tipkali po Xt-ovima njihov DOS kod.21. април 2010. у 5:04 pm #84044MoneoУчесникJa nigde ne vidim da pise da ce se Open Office naplacivati, pominje se samo onaj plugin O0
21. април 2010. у 5:15 pm #84045DrLove73УчесникJa nigde ne vidim da pise da ce se Open Office naplacivati, pominje se samo onaj plugin O0
Ma ni nece. Uvek ce biti dostupna komercijalna verzija za one koji hoce podrsku i neke extra stvari. A OOo ce da vija M$ Office da ga stigne po broju korisnika.
21. април 2010. у 5:28 pm #84046MoneoУчесникI ne vidim cemu toliko anatemisanje x86 arhitekture
Sada ce drvlje i kamenje ali MS kakav god da je imao je viziju da kompjutere sto vise priblizi prosecnim ljudima sto podrazumeva i takvu sumu novca i u tome je i uspeo
Pirates Of The Sillicon Walley dobro oslikava neke stvari – kada npr Vozniak prica sa onim ustogljenim iz HP-a koju mu uz podmseh kaze “sta ce kompjuter obicnom coveku” O0
E tako su razmisljali svi veliki u to vreme poput Novella i IBM-a, sve dok nije dosao MS i obrisao im nos dok su treptali u cudu 😉21. април 2010. у 6:09 pm #84047DrLove73УчесникSto jes’, jes’.
21. април 2010. у 6:55 pm #84048dukenukem_4dУчесникali vidite da li je ipak lik iz HP u nekom prenesenom smislu bio blizu istine 🙁
kad se pogleda , stvarno šta će nam ti kompjuteri ???
(verovatno je taj lik mislio to u smislu da ne može da se uzme lova,
i tu je pogrešio )Međutim kada se malozagleda… da li su sada ljudi nešto puno srećniji sa svojim makinama no pre 😀
uglavnom skupljaju prašinu , svi ih kupuju zato što je “red da se ima i to čudo”
retko ko zna da klikne gde treba pa i na windowsu,
e sad šta bi bilo juser frendly , ako se neko iz kamenog doba sretne , dok je
pokazano da 50% svih ljudi ne znaju ni mail da pošalju ???
sada su im bar ugradili low power C-states tako da bar malo troše kad su na IDLE…
(ok , za igrice treba snaga )pitam se kolko je poboljšan život uopšte
a tek kad počnu da nam ugrađuju te mikročipove ispod kože tek tad će da psujemo i gejtsa i john karmac-a 😡
on the bright side.. verovatno će na tim čipovima da bude neki *nix… ???u vezi veš mašina vrlo je glupo da bude elektronika u blizini neke tekuće vode ???
i koja je vajda od mobilnih uopšte ??? cilj je u stvari da se proda nešto u masovnim količinamaanivej silna procesorska snaga po ditribuiranim kućnim sistemima je neiskorišćena O0
21. април 2010. у 9:02 pm #8404922. април 2010. у 10:34 am #84050SiouxУчесникSve je to industrija,pare i ubrzati stvari što više da bi se uzele pare a ne da bi čovek imao više slobodnog vremena. Danas ni fizikalci ne mogu da dođu na posao ako nemaju mobilni telefon.
22. април 2010. у 11:31 am #84051DrLove73УчесникMobilni telefon je olaksao i ubrzao komunikaciju, i obezbedio ljudima da mogu da odrade neke poslove cak i kada su negde van kuce/firme. Samo situacija kada trazis neku ulicu pa se zagubis a nemas mobilni ili jos gore kredita je dovoljna valjda.
Da ne pominjemo situacije kada se dogodi saobracajna nesreca 20-30 Km daleko od najblizeg fixnog telefona, covek umire, ili jos gore neko dete, a vi jedino sto mozete je da blejite u tu osobu i vec je oplakujete posto ce trebati 30 minuta, ako pronadjete fixni telefon i vlasnik bude kuci, dok se hitnoj pomoci javi, pa jos bar toliko da pomoc stigne.
Moj brat je imao tezu saobracajku 1994 godine, 2 km od ambulante. Prvo je decko koji je bio na drugom motorciklu otisao da javi policiji, a ovi ambulanti. I sticajem okolnosti jedini vozac hitne je bio do obliznjeg veceg grada. Dok smo mi to saznali, pa dok je jedan od policajaca otisao do ambulante da on vozi drugo vozilo, pa dok su uspeli da nadju gde je vozac hitne ostavio kljuceve od drugog vozila, do dolaska drugog vozila hitne do mesta nesrece proslo je citavih 40 minuta. Kako je bio izlomio nogu na dva mesta, nisu smeli da ga stave u obican auto.
Da je tada svako imao mobilni, moj brat bi krenuo za bolnicu (dodatnih 40 minuta voznje do Poliklinike u Novom Sadu) u roku od 10-15 minuta. Srecom pa se sve dobro zavrsilo. Ali je zato moj otac koji je tih citavih 40minuta proveo uz njega (bio je nedaleko od mesta nesrece pa je taj decko otisao po njega cim je javio policiji) prakticno totalno osedeo, a mislim i da je to na njega uticalo i na druge nacine.
A ja sam prosle godine u avgustu isekao saku (8 cm) na polupani umivaonik posle tusiranja, sam u zakljucanom stanu, go, neocekujuci da iko dodje sledecih nekoliko sati. Srecom pa mobilne uvek nosim sa sobom, i u kupatilo, a i namestio sam speed dial na mobilnom za brata i majku, pa sam uspeo da samo sa jednim prstom (drzao sam jednom rukom drugu da sprecim liptanje krvi) da speed dialom pozovem brata u pomoc.
I vi se sada tu %$@@#$@ kako je to djavolja rabota. Ma daj. Onda bolje na listu stavite i auto, avion, pa i kocije, posto i one ubrzavaju putovanje i komunikaciju….
Druga stvar je sto se svaka tehnologija zloupotrebljava, ali ni noz i koplje nisu izmisljeni za ratovanje vec za laksi ulov divljaci.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.