Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › da li ce mi raditi MDK 10.0?
- This topic has 8 одговора, 5 гласова, and was last updated 21 years, 9 months раније by
baya.
-
АуторЧланци
-
15. новембар 2004. у 2:05 am #4448
baya
Учесникe ovako imao bih par pitanja koja cu postaviti ukoliko mi neko odgovori pozitivno na prvo 🙂 koje glasi :
da li ce mi mandrake 10.0 raditi na sledecoj konfiguraciji?
grafichka: TNT2 32MB
hdd1: maxtor 40GB 5400rpm
hdd2: maxtor 80GB 7200rpm
zvuchna: live 5.1
15. новембар 2004. у 11:54 am #22436Li-nux
УчесникIz onoga sto si naveo trebalo bi da radi. Da krenem redom
Neznam koji cipset ima ploca GA-6BX7 ali bi svi intelovi cipseti trebali da budu podrzani
Procesor je malo spor za mdk 10.0 ali ne suvise, tako da moze da odradi posao
192MB memorije je dovoljno
Graficka kartica TNT 2 je podrzana
Hard diskovi su ok
Zvucnu kartica SoundBlaster live 5.1 bi trebala da radiNa spisku komponenti nevidim modem i cd-rom
Za sad toliko.15. новембар 2004. у 8:14 pm #22437Moneo
УчесникHello!
Ploca ima stari BX cipset za Intelove procesore koja bi trebalo da radi!
SB Live radi standardno pod svim linux-ima!
Ako ti je modem Motorola,Conexant,Lucent,Intel,Sweex ili US Robotics PCI-propevce uz nesto truda-drajveri postoje u obliku sourca!
Ako imas pravi hrdverski modem(serial) nema nikakvih problema….
CU!
Heavy Metal rules!16. новембар 2004. у 3:15 am #22438baya
Учесникmodem je lucent winmodem a cd rom LG 52x a imam i cd-rw takodje LG 52x32x52x…..
za pochetak bih napravio dual bot win98/mdk 10,fazon je u tome shto nikad nisam dolazio u kontakt sa linuxom (chak ni video) pa mi je malo frka kako cu uspeti to da odradim kako treba…
u principu sam prochitao sve i svashta,gde god sam stigao i nashao neshto shto me zanima ali i dalje mi je sve to nekako nepouzdano (odnosi se na moje znanje) pa bi mi trebala pomoc makar sa linkovima ako vas mrzi da objashnjavate shta i kako….
kako ljudi kazu treba pocheti od pochetka ja kao prvo neznam da napravim dual bot 😳
pa znate i sami kad pokushavash da nauchish neshto od vishe ljudi a koliko ljudi toliko i cudi a svako ima neke svoje finese odnosno neke stvari koje radi drugachije od drugih,negde prochitam da treba napraviti jednu swap particiju (koja ima duplo vishe prostora nego RAM-a na kompu) i jednu ext2 particiju i da to sve moze da se odradi preko partition magic-a posle prochitam da je preporuka da se ne formatira disk u ext2 pomocu Partition Magica nego da se oslobodi prostor na hardu(znaci bez file systema) i da se pusti da Linux prilikom instalacije sam formatira….zatim kad se zavrshi instalacija izabrati LILO boot (nemam pojma kako) ili ovaj ili onaj boot loader….
znachi nemam pojma u chega se upushtam ali mislim da ce vredeti 🙂
ukratko treba da mi neko objasni step by step kako da napravim dual bot,odnosno kako da instaliram mandrake 10.0 sa svim zajebancijama oko pravljenja particija i ovog ili onog boot loadera ili bar da mi da koristan link gde pishe sve shto me interesuje…
ponavljam da mi odgovori tipa “koristi google” ili “koristi search” nece puno pomoci zato shto sam sve shto sam mogao nashao a sad mi stvarno treba pomoc drugih!
takodje bi mi trebao neki link sajta sa software-om za linux znachi driveri,programi,aplikacije….
koje programe koristite za shta?
za gledanje filmova,slushanje muzike,pregled slika,rezanje cd-ova,p2p,ftp client,web browser…ja sam skinuo shta sam nashao ali nemam pojma koliko je to dobro,skinuo sam sledece programe: ftp klijent gftp 2.0; browser opera 7.54; za download wget 1.7. i od drivera: driver za grafichku,modem i zvuchnu pa me interesuje da li ce mi trebati josh neshto od drivera na koje nisam rachunao (nemam od komponenata nishta vishe od onoga shto sam naveo)16. новембар 2004. у 3:16 am #22439baya
Учесникzabagovala mi se opera :))
16. новембар 2004. у 7:43 am #22440unknown
Учесникzabagovala mi se opera :))
Sta ti se desilo? Meni puca opera sama od sebe.
16. новембар 2004. у 11:39 am #22441Li-nux
УчесникLucentov modem ce ti raditi, za njega postoje drajveri koji se mogu skinuti sa interneta. LG cd-rw ce ti lepo raditi, dok ces sa LG cd-rom mozda imati problema. Mada koliko ja znam taj problem je resen ali nisam siguran.
Oko dual boot-a nemoras apsolutno nista znati. Instalacija se automatski odvija samo ubacis cd i restartujes racunar. Netreba da se radi nista specijalno. Parition Magic ti uopste netreba jer Disk Drake tokom instalacije odradi sav posao brze i lakse od Parition Magica.
Sve sto treba da uradis je da selektujes opciju da ti promeni velicinu postojece win particije. Onda uzmi najvecu particiju koju imas, i smanji je za 10GB (sasvim dovoljno ako hoces dual boot). Na tom slobodnom prostoru kreiraj linux particiju npr..5MB, Swap disk se automatski kreira i inicijalno je postavljen na velicinu memorije koju imas u racunaru. Ovu velicinu mozes povecati za faktor dva (x 2), ali nikako je nemoj smanjivati. Od ostatka slobodnog prostora kreiraj Home particiju za tvoje podatke.
Kao fajlsistem izaberi ext3 a ne ext2 (linux native).
Ovo je samo jednom potrebno uraditi. Tako da, ako nesto z…, onda tokom ponovne instalacije izaberi opciju da koristi postojece linux particije.
Kad dodjes do dela gde biras gde ce ti instalirati LILO izaberi “Master boot record” (mbr). To je inace default opcija i klikni na Next.
Instalacija uopste nije teska. Kroz celu instalaciju te vodi Wizard, i sve sto treba da uradis je da selektujes neku opciju i kliknes Next, kao u Windows-u.Programe koje si skinuo sa interneta ti nisu potrebni jer sve to imas na instalacionim cd-ima osim Opere koja ti po mom misljenju i netreba. Bolje da si skinuo Netscape.
Koristi sledece programe za:
slusanje muzike – XMMS (izgleda kao WinAmp 2.x, a radi odlicno. Output plugin postavi na ALSA)
gledanje filmova – MPlayer (bolji je od “Windows Media Player” i Radlight)
internet (browser, mail, news, html editor) – Mozilla (ako si koristio Netscape onda ti je poznat)
download – GNOME Transfer Manager (frontend za wget)
FTP – gFtp, KBear
CD Burner – K3B, “CD Toaster”
Pregled slika – GQviewSvi potrebni drajveri se automatski instaliraju ako je hardver podrzan (a u tvom slucaju jeste). Jedini izuzetak je modem, za koji moras rucno instalirati drajver.
Na forumu mozes naci uputstvo za instaliranje raznih drajvera. Ako nenadjes ono sto ti treba onda postavi pitanje na forumu.Kad budes instalirao Linux sigurno ces se malo muciti oko njega kao i svaki pocetnik, ali veruj mi da se sve isplati.
17. новембар 2004. у 1:42 am #22442Off-Topic
УчесникOpera7.54 puca ali manje nego one starije, jednostavno crkne, sva sreca te ima onaj dialog prilikom ponovnog pokretanja… mozda treba ostaviti opciju Ask before exit u preferences ili kako vec.
BTW
Prilikom instalacije bices upoznat sa svim relevantim faktorima, probaj F1 posto krene instalacija, tu su ti dodatne mogucnosti prilikom boot-a sa CD-a.
19. новембар 2004. у 5:29 pm #22443baya
Учесникuspeo sam da instaliram mdk bez vecih problema
imao sam problem oko grafichke kartice ali i to je sredjeno (takodje sam pomoc potrazio na ovom forumu :)) sad je sve ok josh samo da namestim da mi modem radi i odlichno….
prvi utsci jednodnevnog korisnika linuxa:) su izuzetno povoljni rade mi neke stvari koje nisam nikako mogao na windowsu da namestim….shto se tiche opere nije me nikad izneverila,ovo je ustvari prvi put!
hvala puno svima na pomoci i svako dobro 😉
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.