Početak›Форуми›Linuks distribucije›Ubuntu,Mint,…›Cron na kubuntu 6.10
- This topic has 10 odgovora, 5 glasova, and was last updated 16 years ranije by
burga.
-
AutorČlanci
-
18. maja 2007. u 9:00 am #8619
Mr_Pingvin
UčesnikProbao sam da namestim da se kompjuter isključuje pomoću programčeta kcron. On ne radi ništa samo upisuje crontab u /var/spool/cron/crontabs/ime korisnika
Problem je u tome što task neće da se izvrši. Probao sam i neke jednostavne operacije tipa brisanja fajla ili startovanja programa, ali ništa.
Probao sam to isto da stavim u /etc/crontab ali opet isto. Cron daemon je pokrenut na startapu.
komanda crontab -l mi lista taskove iz /var/spool/cron/crontabs/ime korisnika
[email protected]:~$ crontab -l
# Amarok
0 11 * * * /usr/bin/amarok
# This file was written by KCron. Copyright (c) 1999, Gary Meyer
# Although KCron supports most crontab formats, use care when editing.
# Note: Lines beginning with “#\” indicates a disabled task.
[email protected]:~$Stavio sam korisnika u grupu cron.
18. maja 2007. u 10:15 pm #54511TRULI
UčesnikKoliko vidim u datom primeru si naveo amarok
GUI aplikacije se ne mogu pokrenuti pomoću crona na taj način.Da bi pokrenuo neku GUI aplikaciju moraš navesti DISPALY
U tvom slučaju
0 11 * * * export DISPLAY=:0 && amarok
Npr. da bi ugasio komp u dato vreme probaj sledeće:
Uloguješ se kao root
kucaš crontab pa enter
nakon toga npr.
0 11 * * * halt
i Ctrl+d da bi snimio u crontabs
Znači svakog dana u 11h računar će se isključiti
Umesto halt možeš koristiti i shutdown komandu
svaka * predstavlja sa leva na desno
minute,sate,sedmice,mesece i godine19. maja 2007. u 3:03 pm #54512olujicz
UčesnikAko sam te dobro razumeo oćeš da namestiš da ti se kompjuter gasi posle nekog određenog vremena. Imaš GUI aplikaciju Kshutdown ili Gshutdown koje odlično rade posao.
19. maja 2007. u 7:43 pm #54513dens
Učesnikpotrebne su vam dve sekunde za tako nesto…
at 20:30
at>haltto je to
19. maja 2007. u 9:16 pm #54514TRULI
UčesnikDa ali pomoću at se izvršavaju komande u određenom trenutku vremena.Znači ne mogu se periodično izvršavati.
Ako hoćeš da ti se komp gasi svakog dana u 23 h mora cron ili anacron.20. maja 2007. u 8:12 am #54515burga
UčesnikНаравно, пошто су за заустављање рачунара потребне администраторске привилегије, обавезно испред at или cron навести sudo
20. maja 2007. u 10:45 am #54516dens
UčesnikDa ali pomoću at se izvršavaju komande u određenom trenutku vremena
Praksa kaže da ćeš u 90% slučajeva zaboraviti da uopšte imaš podešeno automatsko obaranje računara u npr 23:00. Onda će cron lepo usred rada bez pitanja da ugasi računar…. Zato, ako mi tako nešto treba, ja koristim “at” a ne cron…
Kad vidim da ću raditi još par minuta, ukucam “at now + 30 minutes” i to je ono što mi najčešće radi posao (a imam vremena i da se predomislim)…. i obrišem job (atrm jobID)…
20. maja 2007. u 6:57 pm #54517Mr_Pingvin
Učesnik@TRULI Svaka čast…
Mnogo hvala na pomoći, evo sad sam probao i radi kao podmazano. Ne treba mi ovo samo za isključivanje kompa već i uključivanje torrenta noću i još nekih stvarčica u toku dana. Pošto za vikend sam retko pored kompa i šteta da propadne net… 😉
Naravno namestio sam sudoers sa visudo i sad nema problema sa gašenjem preko mog usera..
21. maja 2007. u 2:49 pm #54518burga
UčesnikNaravno namestio sam sudoers sa visudo i sad nema problema sa gašenjem preko mog usera..
Ma lepo je to, samo nije zdravo…
Onda i bilo koji ma;liciozan program moze da se pokrene kao sudoer kada ga izvrsavas. U tom slucaju se bolje vrati na Windows, tamo se to desava po definiciji, nema da brines da l’ ce da se desi >:D21. maja 2007. u 5:43 pm #54519Mr_Pingvin
Učesnikok nisam stavio da se sve može izvršiti bez šifre. Samo gašenje i to ne za sve korisnike. Tako da najgore što može da se desi da mi neko isključi komp… To mi radi i EPS, a njima i ne treba šifra… lol…
P.S. Šta je to windows??? lol.. 😀 😀
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.